I februar skapte Hou Yifan (23) sjakkskandale. Nå hylles hun etter historisk bragd

TIDENES PRESTASJON? Hou Yifan har stått for en av tidenes kvinnelige sjakkprestasjoner i Sveits. Foto: Biel International Chess FestivalTIDENES PRESTASJON? Hou Yifan har stått for en av tidenes kvinnelige sjakkprestasjoner i Sveits. Foto: Biel International Chess Festival

Verdens beste kvinnelige sjakkspiller vant sterk turnering i Sveits. – Har vært et vakum etter at Judit la opp, sier stormester Jonathan Tisdall.

av Tarjei J. Svensen
BLID: Hou Yifan med en av tidenes kvinnelige sjakkprestasjoner i Biel. Foto: Biel Chess Festival

BLID: Hou Yifan med en av tidenes kvinnelige sjakkprestasjoner i Biel. Foto: Biel Chess Festival

Den kinesiske 23-åringen gikk forrige uke sensasjonelt til topps i den lukkede storturneringen i sveitsiske Biel, der Magnus Carlsen vant i 2007 og 2011.

Hou var bare rangert som nummer sju i det sterke feltet med ti deltakere, men klinte til med fem seire og ble med 6,5 poeng den første kvinnelige vinneren i turneringens 50-årige historie.

SE OGSÅ: Spill gjennom partier fra Biel via Chess24

– Det er flott å se gjennombruddet hennes, selv om dette ikke akkurat var en superturnering, sier stormester og tidligere toppsjakksjef Jonathan Tisdall til Matt & Patt.

Hous knallsterke triumf har vakt oppsikt i sjakkverdenen. Det er første gang på over ti år at en kvinnelig sjakkspiller seirer i en langsjakkturnering av dette kaliberet. Ratingprestasjonen på 2809 er også en av de aller sterkeste av en kvinne noen gang.

Matt & Patt omtalte i desember russiske Valentina Guninas oppsiktsvekkende seier med 9 av 10 poeng i en hurtigsjakkturnering i London. I 2006 vant Judit Polgar i nederlandske Essent, men her måtte hun dele seieren i en turnering som ble spilt over bare seks runder. Dermed må vi trolig gå hele 17 år tilbake før vi finner et resultat som er sammenlignbart i en turnering med lang betenkningstid.

I 2000 vant Polgar superturneringen Japfa Classic i Indonesia, foran stjerner som Anatoly Karpov, Alexander Khalifman, Jan Timman og Yasser Seirawan.

Hous prestasjon blir nå hyllet av en rekke nåværende og tidligere sjakkstjerner.

Avsluttet med tre seire

TOPP 3 I BIEL: Etienne Bacrot, Hou Yifan og Pentala Harikrishna. Foto: Biel Intenrational Chess Festival

TOPP 3 I BIEL: Etienne Bacrot, Hou Yifan og Pentala Harikrishna. Foto: Biel Intenrational Chess Festival

GM-turneringen i Biel inkluderte celebre navn som Etienne Bacrot, David Navara, Ruslan Ponomariov, Alexander Morozevich, Pentaela Harikrishna, Peter Leko, tidligere storspiller Rafael Vaganian i tillegg til de lokale håpene Nico Georgaidis og Noel Studer.

Det var det tidligere vidunderbarnet Bacrot som ledet etter den første halvdelen av turneringen. Den franske 34-åringen med en noe utsvevende livsstil, holder fortsatt verdensklasse med en rating godt over 2700.

I Biel klarte han imidlertid ikke å holde koken helt inn. I sjuende runde gikk han på sitt første tap da han måtte ned på kne mot superstjernen fra Kina.

Hou tok grepet om turneringen da hun knuste den tidligere armenske verdensstjernen Vaganian i åttende runde.

LEGENDE: Armeneren Rafael Vaganian var en av verdens beste spillere på 80- og 90-tallet. Foto: Biel Internetional Chess Festival

LEGENDE: Armeneren Rafael Vaganian var en av verdens beste spillere på 80- og 90-tallet. Foto: Biel Internetional Chess Festival

I siste runde satte hun prikken over i-en ved å ta sin tredje strake seier i turneringen da hun utspilte det lokale håpet Georgiadis. Det sikret turneringsseieren et halvt poeng foran Bacrot. Harikrishna, som var den eneste som klarte å slå Hou, tok tredjeplassen.

Foto: Skjermdump Chess24.com

Foto: Skjermdump Chess24.com

Turbulent år

Yifan Hou. Foto: Yerazik Khachatourian

Yifan Hou. Foto: Yerazik Khachatourian

Etter at Judit Polgar la opp som sjakkspiller i 2014, har Hou Yifan overtatt tronen som verdens desidert beste kvinnelige sjakkspiller. Hun er nær 100 ratingpoeng foran nummer to på listen over de beste på spinnesiden, landskvinne Wenjun Ju (2578).

23-åringen har likevel slitt med å ta steget mot den ypperste verdenseliten. For tiden er hun «bare» nummer 75 på verdensrankingen, et godt stykke unna 2700.

– Jeg tror det er viktig å få en kvinne over 2700 snart. Det har vært et vakum etter at Judit la opp. For å gjøre det virker det som om hun har snudd ryggen til kvinnesjakk, akkurat som Judit gjorde. Det er nok det som trengs – en avgjørelse om å bare spille åpne turneringer, sier Tisdall.

2017 må sies å ha vært et turbulent år for den tidligere kvinneverdensmesteren. Tidligere i år skapte hun skandale i Gibraltar da hun tapte et parti med vilje i protest mot det hun hevdet var et rigget rundeoppsett. Matt & Patt var til stede under episoden som ble omtalt i medier verden rundt.

– Jeg spilte mot sju kvinnelige motstandere og det gjør meg misfornøyd helt fra starten. Det gjør meg veldig, veldig sint, var den spesielle forklaringen Yifan ga etterpå.

Det viste seg imidlertid at alt gikk etter regelboka og at Hou ikke hadde noen grunn til å klage. 23-åringen er kjent for å være sympatisk og godt likt i sjakkmiljøet, men episoden har gitt henne noen stygge riper i lakken.

Tidligere toppsjakksjef Tisdall snakker med Hou Yifan under Norway Chess-kvaliken i fjor. Foto: Tarjei J. Svensen

Tidligere toppsjakksjef Tisdall snakker med Hou Yifan under Norway Chess-kvaliken i fjor. Foto: Tarjei J. Svensen

I Grenke Chess Classic i april var hun nær sensasjon da hun åpnet med to strake seire, den ene over Fabiano Caruana. I tredje runde fikk hun en vunnet stilling mot Magnus Carlsen, men valgte i stedet å trekke i nødbremsen og sikre remis. Det endte likevel med tredjeplass og hennes beste resultat noen gang – inntil da.

Skuffende resultater i Grand Prix-turneringene i Moskva og Geneve gjør at hun fortsatt har et stykke igjen før hun kan tenke på å krysse den magiske 2700-grensen.

– Hun har vært veldig nær resultater som dette, til og med på et mye høyere nivå. Dette bør hjelpe henne fremover. Hun hadde en fantastisk avslutning. Hun kjemper hardt, er veldig aggressiv og er tøff og fokusert, sier Tisdall, som var mannen som hadde kontakt med 23-åringen under kvalifiseringsturneringen på Fagernes.

Hvor langt når Hou Yifan?

  • Et sted mellom 2700-2750 (60%, 63 Votes)
  • 2750+ (33%, 35 Votes)
  • Hun når ikke 2700 en gang (7%, 7 Votes)

Antall stemmer: 105

Loading ... Loading ...

I flere år har Hou blitt værende på 2600-tallet, noe som kan forklares med fokus på studier. Hou har nylig uttalt at hun ønsker å satse mer på sjakken, og første steget var å droppe deltakelse i rene kvinneturneringer. 23-åringen var i fjor i Norge da hun deltok i kvalifiseringen til Norway Chess på Fagernes. Der endte hun på 3. plass bak Nils Grandelius og Jon Ludvig Hammer, men foran Aryan Tari.

– Det blir ikke lett å nå 2700. Judit var svært god i ung alder. Jeg kan imidlertid se for meg Yifan komme seg over 2700. Hun er ganske ung, og det er lett å glemme at hun har vært med lenge og at også hun var veldig god i tidlig alder. Men Judit er vanskelig å følge, sier Tisdall.

Hous neste turnering er FIDEs World Cup i Georgia i september der hun møter polakken Kacper Piorun (2644) i 1. runde.

(Besøkt 2 016 ganger, 1 besøk i dag)