«Remiskonge» Aryan Tari har nesten sluttet å tape partier

Aryan Tari er ikke helt fornøyd med innsatsen i Tyrkia, men så i alle fall ut til å kose seg i bassenget. Foto: PrivatAryan Tari er ikke helt fornøyd med innsatsen i Tyrkia, men så i alle fall ut til å kose seg i bassenget. Foto: Privat

18-åringen forble igjen ubeseiret i Tyrkia, men er ikke helt fornøyd med egen innsats: – Jeg skulle gjerne spilt færre remiser.

av Tarjei J. Svensen
Tari fikk premie for sine 8 av 12 poeng. Foto: Privat

Tari fikk premie for sine 8 av 12 poeng. Foto: Privat

I skyggen av Magnus Carlsen og de 117 nordmennene i XtraCon Chess Open, har Aryan Tari (18) tilbragt to uker i Tyrkia. For andre år på rad var han hentet inn for å representere T.S Alyans Chess i den tyrkiske superligaen.

Blant de mange utenlandske stjernene som stilte for sine respektive lag, var Vasily Ivanchuk, Ivan Cheparinov, Evgeny Najer, Rauf Mamedov og Anton Korobov. Mesterskapet ble holdt over hele 13 runder i Darica, en time unna Istanbul, og ble avsluttet i dag søndag.

Den tyrkiske serien spilles over åtte bord hvor ett av bordene skal være en kvinne, én under 20 år, én U16 og en jente U16. Nordmannen spilte blant annet på lag med den unge spanske stjernen, David Anton Guaijar (2654) og tidligere verdensmester for kvinner Anna Ushenina.

Klubben endte på 5. plass med 15 lagpoeng blant de 13 lagene. Bestikas, med blant andre Mamedov, Eltaj Safarli (2641) og Robert Markus (2672) på startstreken, vant med 21 lagpoeng.

Tari sier seg greit fornøyd med å ha gått ubeseiret gjennom turneringen med fire seire og åtte remiser på tolv partier. Det inkluderte remiser mot spillere som Vahap Sanal (2533), Parham Magshoodloo (2584), Najer (2706) og Martin Kravtsiv (2657).

SE OGSÅ: Se resultater og partier via Chess24
FØRSTEBORD: Aryan Tari med god innsats i tyrkisk superliga. Her på førstebord Foto: Turkish Chess Federation

FØRSTEBORD: Aryan Tari med god innsats i tyrkisk superliga. Her på førstebord Foto: Turkish Chess Federation

Resultatet er så vidt under forventet for 18-åringen, som taper et par ratingpoeng.

– Jeg vil si at resultatet er circa ok. 8 av 12 er greit, men jeg skulle gjerne spilt færre remier. Generelt vil jeg si at jeg kan bedre enn hva jeg presterte. Det var ikke min beste turnering, konkluderer Tari til Matt & Patt.

18-åringen sier han mot sin vilje ble plassert på juniorbordet noe som førte til langt svakere motstand enn han ble forespeilet.

– Det var litt synd jeg ble satt så ofte på U20-bord, uten at vi hadde avtalt dette på forhånd. Jeg forventet å spille i hvertfall halvparten av partiene på 1.bord, hvor jeg lærer mer mot bedre motstand. Men sånn ble det, sier Tari.

Stormesteren åpnet mesterskapet med to oppskriftsmessige seire mot langt svakere spillere. Så kom en rekke på seks remiser der kjempetalentet slet med å få ballen i mål.

– I de fleste av remisene spilte motstanderne mine bra, så det gikk ikke å vinne. Jeg følte jeg prøvde alle sjansene i remispartiene. Mot Vahap Sanal hadde jeg veldig gode sjanser til å vinne, men utenom det var det ingen av remispartiene hvor jeg hadde klar vinst, sier Tari.

Mest fornøyd er han med seieren i første runde over Ufuk Sezen Arat (2400).

– Jeg følte det var et parti hvor jeg behagelig utspilte motstanderen min.

TOPPMØTE: Aryan Tari fikk med seg en remis mot tidligere europamester Evgeny Najer. Det er andre gang han remiserer russeren. Foto: Turkish Chess Federation

TOPPMØTE: Aryan Tari fikk med seg en remis mot tidligere europamester Evgeny Najer. Det er andre gang han remiserer russeren. Foto: Turkish Chess Federation

Tari kom rett fra en noe skuffende 5. plass i NM i Stavanger, men gjorde en god figur i VM for landslag i Khanty-Mansiysk like før. Siden han tidligere i år fikk smaken på 2600-tallet for første gang, har han nesten sluttet å tape sjakkpartier.

På de siste 35 partiene siden det italienske lagmesterskapet i april, har han vært nærmest uslåelig. Sju seire og 27 remiser og bare ett tap viser at stormesteren har blitt den rene remiskongen.

– Det er fint, men samtidig er det kanskje bedre å vinne flere og tape flere. Kanskje man lærer mer da, sier Tari.

Taris resultater i Tyrkia

1. runde: Tari – Ufuk Sezen Arat (2400) 1-0
2. runde: Mert Tirak (1909) – Tari 0-1
3. runde: Tari – Vahap Sanal (2533) 1/2-1/2
4. runde: Vugar Asadli (2457) – Tari 1/2-1/2
5. runde: Tari – Parham Magshoodloo (2584) 1/2-1/2
6. runde: Volkan Sevgi (2199) – Tari 1/2-1/2
7. runde: Tari – Muhammed Dastan (2529) 1/2-1/2
8. runde: Tari – Evgeny Najer (2706) 1/2-1/2
9. runde: Tari – Yamac Samani (2263) 1-0
11. runde: Tari – Omer Faruk Ozer (2411) 1/2-1/2
12. runde: Martin Kravtsiv (2657) – Tari 1/2-1/2
13. runde: Cem Gundogan (2062) – Tari 0-1

Tari rekker ikke å hvile lenge før han skal i ilden igjen. 18. august starter den store åpne turneringen Open de Sants i Barcelona. Der deltar 18-åringen sammen med blant andre Simen Agdestein, Johan Salomon, Johan-Sebastian Christiansen, Sebastian Mihajlov og en rekke nåværende og tidligere elver ved NTGs sjakklinje.

– Jeg ser fram til det og håper å slå til der, sier 18-åringen, som er rangert som nummer seks i feltet.

(Besøkt 1 324 ganger, 1 besøk i dag)