Carlsen cruiset mot seier etter nedspilling av VM-hjelperen. Så ødela ett trekk alt

TABBE: Her innser Magnus Carlsen tabben mot Maxime Vachier-Lagrave. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess TourNOT HIS YEAR: Carlsen tries to digest his fateful blunder vs. Maxime Vachier-Lagrave. Photo: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

(Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave 0-1): Verdensmesteren var i ferd med å gå opp i ledelsen i St. Louis, men så spolerte han alt i ett trekk.

av Tarjei J. Svensen

– Hvorfor i all verden gjorde han det? Magnus har gått fra vunnet til tap. Nå er han i krisemodus. Dette er fryktelig for ham, utbryter den karismatiske kommentatoren Maurice Ashley på arrangørens sending.

Det kunne knapt sett bedre ut for Magnus mot Maxime Vachier-Lagrave midtveis av fjerde runde i Sinquefield Cup. Carlsen utspilte VM-hjelperen sin, jevngamle Maxime Vachier-Lagrave (26) i midtspillet og var på vei mot en fin seier. Seieren ville ført ham opp i ensom ledelse i St. Louis.

Men i sjette spilletime begynte dramatikken. Hans 46. trekk Tg2 var nemlig en kjempetabbe.

På videobildene fra St. Louis kunne man underveis se nordmannen stoppe opp midt i noteringen av sitt 47. trekk og innse tabben.

– Magnus er i sjokk nå. En sjokkerende sjuoperasjon, fortsatte Ashley entusiastisk.

Sjakksnakk: «Vi får håpe Magnus klarer å riste dette av seg!»

Carlsen selv dukket ikke opp til intervju hos Ashley etter partiet, men Vachier-Lagrave forklarte at motstanderen overså en variant som ender i en springergaffel (se variant i partiet under).

Franskmannen hadde fortsatt en jobb med å dra sluttspillet i land etter tabben, men det holdt helt inn og Carlsen ga opp etter seks timer og fem minutters spill. For andre dag på rad var nordmannen involvert i rundens lengste parti.

– Det er et av de mest fascinerende partiene vi har hatt i Sinquefield Cup noen gang, konkluderte kommentator Jennifer Shahade.

– Et helt helt utrolig parti, samtykker Seirawan.

Den franske 26-åringen er rangert som nummer sju i verden og var en av Carlsens hjelpere under VM-matchen mot Sergey Karjakin. Nordmannen har hatt et godt tak på franskmannen med fire seire, ti remiser og ett tap.

I dag skulle Carlsen altså gå på sitt første tap på ti partier med hvite brikker mot franskmannen. Tapet svir ekstra for Carlsen som også har ulempen med kun fire hvite, mot fem svarte partier. Han skal senere spille med hvit mot Levon Aronian og Hikaru Nakamura.

Det er Carlsens første nederlag i årets Sinquefield Cup. Onsdag åpnet han med en solid remis mot Fabiano Caruana, før han torsdag tok sin sjuende seier over VM-rival Sergey Karjakin. I tredje runde fikk Carlsen et kraftig press på Viswanathan Anand, men den femdobbelte verdensmesteren forsvarte tårnsluttspillet mesterlig til remis.

Carlsen blir dermed stående på to poeng og delt 3. plass, mens Vachier-Lagrave nå er alene i tet med 3 poeng.

KAMERATER: Magnus Carlsen møtte sin VM-hjelper Maxime Vachier-Lagrave for 16. gang i karrieren. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

KAMERATER: Magnus Carlsen møtte sin VM-hjelper Maxime Vachier-Lagrave for 16. gang i karrieren. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Det åpnet ikke akkurat som noe fyrverkeri av et parti mellom de to 1990-årgangene. Det sørget verdensmesteren for da han inviterte til dronningbytte allerede i det sjette trekket. Svarts 9…Lg6 var det første nye trekket sammenlignet med partiet Radjabov – Svidler fra Geneve nylig.

– Magnus sikter mot sluttspillet så raskt som mulig, sier kommentator Yasser Seirawan på arrangørens sending.

– Det er Magnus Carlsen vi snakker om. Alle vil se på dette og lure på hva som skjer. Hva er det Magnus ser her? Han ser åpenbart noe, for han gjør ikke dette for moro skyld, sier Maurice Ashley.

Det viste seg å være en risikabel strategi. Med kongen i sentrum og manglende utvikling måtte Carlsen passe seg.

Etter hvert skulle han imidlertid klare å få brikkene sine ut og plutselig begynte kommentatorene i studio og like hvits stilling.

– Jeg foretrekker Magnus’ stilling for øyeblikket. Jeg ser en klar langsiktig plan for hvit, men ikke for svart, sier Seirawan.

Stillingen forble imidlertid sylskarp med mange brikker på brettet. Vachier-Lagrave hadde også sine ressurser og tilbød kvalitetsoffer. Det valgte Carlsen fornuftig nok å ikke ta i mot, men i stedet ble det en stillingskrig der enhver feil kunne bli skjebnesvanger.

I det 40. trekket gjorde svart et trekk som både Seirawan og computeren mente måtte være en feil. Med 41.Sd2! fikk Carlsen jaget bort den plagsomme svarte løperen.

– Nå ser det ut som MVL har gjort en strategisk feil. Ting begynner plutselig å se bra ut for verdensmesteren, sier Seirawan.

Vachier-Lagrave gikk i skrifteboksen og var selv usikker.

– Jeg blir veldig overrasket hvis Magnus vet hvem som står best her, for jeg vet helt klart ikke det. Jeg har ingen anelse.

Den norske supercomputeren Sesse var imidlertid klar i sin dom: Hvit hadde +4 i fordel – en klart vunnet stilling.

I det 46. trekket skjedde det fryktelige trekket som ga bort seieren.

TABBEN: Carlsen i trekket før han utfører tabbetrekket Tg2. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

TABBEN: Carlsen i trekket før han utfører tabbetrekket Tg2. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Superturneringen Sinquefield Cup er den tredje av i alt fem turneringer i årets Grand Chess Tour. Carlsen vant de to første, som var lyn- og hurtigsjakk, i Paris og Leuven. Åtte av de ti deltakerne er de samme som i Norway Chess, mens den russiske duoen Peter Svidler og Ian Nepomniachtchi har erstattet Vladimir Kramnik og Anish Giri.

Ian Nepomniachtchi var den eneste andre seierherren i dagens runde da han utnyttet Hikaru Nakamuras åpningsfadese. Russeren fikk dermed en etterlengtet seier etter å ha tapt de to første rundene.

Søndag spiller Carlsen mot Wesley So, kanskje sjakkverdenens heteste spiller for tiden. Den filipinsk-fødte amerikaneren har klatret til nummer tre på verdensrankingen etter en utrolig rekke på 67 partier uten tap.

Carlsen har aldri tapt for 23-åringen og står med to seire og sju remiser så langt.

– Jeg liker å spille turneringer når Magnus er med, fordi han er den beste i verden og vi lærer mye av hans erfaring. Men i morgen blir bare en vanlig dag i Sinquefield Cup, sa So ydmykt i dag.

Mandag kommer turneringens eneste hviledag.

Resultater Sinquefield Cup 2017 4. runde
Aronian – Anand ½-½
Carlsen – Vachier-Lagrave 0-1
Caruana – Karjakin ½-½
Svidler – So ½-½
Nepomniachtchi – Nakamura 1-0
Sinquefield Cup 2017

Onsdag 2. august kl 20: 1. runde: Caruana – Carlsen ½-½
Torsdag 3. august kl 20: 2. runde: Carlsen – Karjakin 1-0
Fredag 4. august kl 20: 3. runde: Anand – Carlsen ½-½
Lørdag 5. august kl 20: 4. runde: Carlsen – Vachier-Lagrave 0-1
Søndag 6. august kl 20: 5. runde: So – Carlsen
Mandag 7. august: Fridag
Tirsdag 8. august kl 20: 6. runde: Carlsen – Nakamura
Onsdag 9. august kl 20: 7. runde: Svidler – Carlsen
Torsdag 10. august kl 20: 8. runde: Nepomniachtchi – Carlsen
Fredag 11. august kl 20: 9. runde: Carlsen – Aronian
Torsdag 12. august kl 20: Evt omspill

Matt & Patt om Sinquefield Cup: 
SE OGSÅ:
(Besøkt 2 724 ganger, 1 besøk i dag)