Carlsen presset Anand i femtimersparti: – Skuffet over at jeg ikke fikk mer

FRISKMELDT? Magnus Carlsen med én seier og to remiser i starten av Sinquefield Cup. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess TourFRISKMELDT? Magnus Carlsen med én seier og to remiser i starten av Sinquefield Cup. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

(Viswanathan Anand – Magnus Carlsen ½-½): 26-åringen måtte ta til takke med remis i det sjuende strake partiet med svarte brikker mot Anand.

av Tarjei J. Svensen
FRISKMELDT? To poeng etter to svarte og ett hvitt parti må sies å være godkjent. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

FRISKMELDT? To poeng etter to svarte og ett hvitt parti må sies å være godkjent. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Partiet var rundens lengste og varte i 63 trekk og like over fem timer. Carlsen presset på med bonde over i tårnsluttspillet, men Anand hadde god kontroll og forsvarte det enkelt til remis.

– For å være helt ærlig var jeg litt skuffet over at jeg ikke fikk mer ut av stillingen da han overså gaffelen, forklarer Carlsen etterpå.

Det endte i et klassisk tårnsluttspill som er kjent som enkelt remis på toppnivå.

– Han får en god versjon av tårnsluttspillet og holder kongen min borte. Jeg kan gå langt med bonden, men det hjelper ikke siden jeg ikke får kongen min inn i spillet. Jeg håpte jeg skulle få mer praktiske sjanser, legger han til.

Magnus Carlsen har uansett fått en god start på Sinquefield Cup med én seier og to remiser tross to svarte partier. Med 2 poeng på de første tre rundene er han i delt ledelse sammen med Fabiano Caruana og Maxime Vachier-Lagrave.

Det er kanskje tidlig å friskmelde verdensmesteren, men så langt virker Carlsen i alle fall å være på riktig spor. På de tre første rundene har nordmannens spill vært oppløftende.

Carlsen må sies å kjenne den 47-årige Tigeren fra Madras særdeles godt. Hele 58 ganger har de to nå barket sammen siden det første møtet i Wijk aan Zee i 2007.

Pussig nok har Carlsen vært maks uheldig og spilt med svart i de sju siste møtene med Anand. Ikke siden 11. parti i VM-matchen i 2014 har han spilt med hvite brikker. Scoren siden den gang er helt lik: Fem remiser og én seier til hver.

I dag klarte verdensmesteren å legge press på Anand i midtspillet og tilrive seg noe som kunne minne om et initiativ. Carlsen vant en bonde i tårnsluttspillet. Det viste seg at det hele var en kjent remisstilling og Anand hadde ingen problemer med å holde et halvpoeng.

KJENNINGER: Viswanthan Anand og Magnus Carlsen må sies å kjenne hverandre godt. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

KJENNINGER: Viswanthan Anand og Magnus Carlsen må sies å kjenne hverandre godt. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Dagens tredje runde endte med fem remiser, men var spillemessig langt mer severdig enn resultatene tilsier. Både Maxime Vachier-Lagrave og Fabiano Caruana hadde lovende stillinger undeveis, men godt forsvarsspill av henholdsvis Peter Svidler og Ian Nepomniachtchi reddet halvpoeng.

Det eneste anti-klimakset var oppgjøret mellom Levon Aronian og Sergey Karjakin som endte i trekkgjentakelse etter bare 23 trekk.

Resultater Sinquefield Cup 2017 3. runde
Karjakin – Aronian 1/2-1/2
Anand – Carlsen 1/2-1/2
Vachier-Lagrave – Svidler 1/2-1/2
Caruana – Nepomniachtchi 1/2-1/2
So – Nakamura 1/2-1/2

Superturneringen Sinquefield Cup er den tredje av i alt fem turneringer i årets Grand Chess Tour. Carlsen vant de to første, som var lyn- og hurtigsjakk, i Paris og Leuven. Åtte av de ti deltakerne er de samme som i Norway Chess, mens den russiske duoen Peter Svidler og Ian Nepomniachtchi har erstattet Vladimir Kramnik og Anish Giri.

Carlsen åpnet med en solid remis mot Caruana onsdag. Torsdag tok han sin sjuende seier i karrieren over VM-rival Sergey Karjakin. Det førte til ros fra kommentatorene.

– Magnus spilte et veldig, veldig bra parti, konkluderte stormester og kommentator Yasser Seirawan på arrngørens sending.

– Jeg synes han spilte fenomenalt bra der, uttalte Caruana i dag.

Magnus Carlsen under 3. runde i St. Louis. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Magnus Carlsen under 3. runde i St. Louis. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Lørdag blir det toppoppgjør når Carlsen møter Vachier-Lagrave, som selv rotet bort en kjempestilling mot Peter Svidler til remis.

– Magnus vil komme til partiet for å vinne. Han spiller bedre nå enn han har gjort de siste årene, så det kommer til å bli en utfordring. Jeg håper jeg er klar for det, sa franskmannen.

Carlsen har en overbevisende score mot sin VM-hjelper med fire seire, 10 remiser og bare ett tap.

– Svaret mitt er alltid det samme. Jeg tenker på mitt nåværende parti, og ikke det jeg spiller i morgen, var verdensmesterens svar på sine forventninger.

Sinquefield Cup 2017

Onsdag 2. august kl 20: 1. runde: Caruana – Carlsen ½-½
Torsdag 3. august kl 20: 2. runde: Carlsen – Karjakin 1-0
Fredag 4. august kl 20: 3. runde: Anand – Carlsen ½-½
Lørdag 5. august kl 20: 4. runde: Carlsen – Vachier-Lagrave
Søndag 6. august kl 20: 5. runde: So – Carlsen
Mandag 7. august: Fridag
Tirsdag 8. august kl 20: 6. runde: Carlsen – Nakamura
Onsdag 9. august kl 20: 7. runde: Svidler – Carlsen
Torsdag 10. august kl 20: 8. runde: Nepomniachtchi – Carlsen
Fredag 11. august kl 20: 9. runde: Carlsen – Aronian
Torsdag 12. august kl 20: Evt omspill

Matt & Patt om Sinquefield Cup: 

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 858 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Carlsen presset Anand i femtimersparti: – Skuffet over at jeg ikke fikk mer"

  1. Bra Carlsen er i form igjen

Stengt for kommentarer.