Carlsen-remis i St. Louis-åpningen: – Heldig som slapp unna

RIVALER: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana med remis i åpningsrunden i Sinquefield Cup 2017. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess TourRIVALER: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana med remis i åpningsrunden i Sinquefield Cup 2017. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

(Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 1/2-1/2): Ikke noe fyrverkeri i åpningen av Sinquefield Cup.

av Tarjei J. Svensen
Carlsen har vunnet Sinquefield Cup én gang før: I 2013. Kan han vinne igjen? Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Carlsen har vunnet Sinquefield Cup én gang før: I 2013. Kan han vinne igjen? Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

– Jeg synes jeg spilte ganske bra. Jeg prøvde å få et skikkelig parti, men det ble remis og det er ok, sier Carlsen etter det 27. oppgjøret mot Fabiano Caruana.

Det ble aldri noe fyrverkeri mot verdenstreeren i 1. runde av Sinquefield Cup i St. Louis i dag. Partiet endte med poengdeling etter tre timer og 38 trekk.

– Det er et greit resultat med tanke på hvordan partiet forløp. Det var ikke mye å gjøre. Jeg trodde det var en forsert remis, men på slutten var jeg heldig som slapp unna, påpekte Carlsen om dronningsluttspillet.

Computeranalysene viste imidlertid at sluttspillet aldri var noe mer enn remis.

Etterpå uttalte Caruana at Carlsen på et tidspunkt smilte, noe som fikk ham til å lure på hva det kom av.

– Jeg prøvde å skjønne hva han tenkte på, sa 25-åringen.

Oppgjørene mellom de to rivalene har rykte på seg for å bli underholdende, men nå har de seks siste møtene dem imellom endt med poengdeling. Dagens parti endte med remis etter 38 trekk og like over tre timers spill.

– Jeg prøver å vinne hvert parti. I dag var det ikke enkelt. Men det er klart at jeg vil gjøre det bra her og prøve å slappe av og ha det gøy. I dag mener jeg det var et interessant parti og jeg hadde det moro. Forhåpentligvis kan jeg fortsette med det, sier Carlsen i intervjuet med arrangørens Maurice Ashley.

Fullt hus under åpningen av årets Sinquefield Cup. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Fullt hus under åpningen av årets Sinquefield Cup. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Carlsen har ikke for vane å vinne i første runde. På de 19 siste åpningsrundene har 26-åringen faktisk bare klart å vinne én gang: Mot Pentaela Harikrishna i Norway Chess i fjor.

Levon Aronian, som vant både Grenke Chess Classic og Norway Chess, har igjen fått en forrykende start med seier over Nepomniachtchi. Kanskje hjelper det også at armeneren har sin forlovede Arianne Caoili på plass i St. Louis. Paret gifter seg i slutten av september.

Dagens andre seierherre var Sergey Karjakin over landsmann Peter Svidler. Russeren hadde akkurat ankommet USA da kona Galiya fødte deres andre barn.

Maxime Vachier-Lagrave sørget for en flott start ved å ta dagens tredje seier da han påførte Wesley So hans andre tap på 85 partier.

Kan Carlsen vinne en klassisk turnering for første gang på ett år?

Mange kameraer er i aksjon i den flotte sjakklubben i St. Louis. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Mange kameraer er i aksjon i den flotte sjakklubben i St. Louis. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Sist Carlsen vant en turnering med klassisk betenkningstid, var i juli i fjor da han vant klart i Bilbao. Etter VM-triumfen i New York har Carlsen hatt varierende prestasjoner med andreplass i Wijk aan Zee og Baden-Baden samt en katastrofal niendeplass i Stavanger.

Sjakklegenden Garry Kasparov uttalte nylig at Sinquefield Cup er en stor test for verdens beste sjakkspiller.

– Så langt har ikke 2017 vært noe bra år for Magnus Carlsen og jeg tror St. Louis er en stor test for ham. Det er en stor test hvor han må bevise at han fortsatt er verdens beste spiller i klassisk sjakk, sier Kasparov i intervjuet, som er gjengitt av Chess24.

Superturneringen Sinquefield Cup er den tredje av i alt fem turneringer i årets Grand Chess Tour. Carlsen vant de to første, som var lyn- og hurtigsjakk, i Paris og Leuven. Åtte av de ti deltakerne er de samme som i Norway Chess, mens den russiske duoen Peter Svidler og Ian Nepomniachtchi har erstattet Vladimir Kramnik og Anish Giri.

I trekningen tirsdag hadde Carlsen maks uflaks ved å trekke fem svarte og kun fire hvite. Verdensmesteren møter Sergey Karjakin med hvit torsdag, mens han også spiller med hvite brikker mot Hikaru Nakamura, Maxime Vachier-Lagrave og Levon Aronian.

Premiefondet i St. Louis er på hele 2,4 millioner kroner hvorav 590.000 kroner går til vinneren. Carlsen kan dessuten sikre seg nærmere 800.000 kroner dersom han vinner Grand Chess Tour sammenlagt. Der leder nordmannen med hele sju poeng på Vachier-Lagrave.

Resultater Sinquefield Cup 2017 1. runde

Caruana-Carlsen 1/2-1/2
Aronian – Nepomniachtchi 1-0
Anand – Nakamura 1/2-1/2
Karjakin – Svidler 1-0
Vachier-Lagrave – So 1-0

Sinquefield Cup 2017

Onsdag 2. august kl 20: 1. runde: Caruana – Carlsen 1/2-1/2
Torsdag 3. august kl 20: 2. runde: Carlsen – Karjakin
Fredag 4. august kl 20: 3. runde: Anand – Carlsen
Lørdag 5. august kl 20: 4. runde: Carlsen – Vachier-Lagrave
Søndag 6. august kl 20: 5. runde: So – Carlsen
Mandag 7. august: Fridag
Tirsdag 8. august kl 20: 6. runde: Carlsen – Nakamura
Onsdag 9. august kl 20: 7. runde: Svidler – Carlsen
Torsdag 10. august kl 20: 8. runde: Nepomniachtchi – Carlsen
Fredag 11. august kl 20: 9. runde: Carlsen – Aronian
Torsdag 12. august kl 20: Evt omspill

Matt & Patt om Sinquefield Cup: 
SE OGSÅ:
(Besøkt 2 549 ganger, 1 besøk i dag)