Garry Kasparov: – St. Louis er en stor test for Magnus Carlsen

Magnus Carlsen under autografsigneringen på åpningen av årets Sinquefield Cup. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess TourMagnus Carlsen under autografsigneringen på åpningen av årets Sinquefield Cup. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Sjakklegenden mener verdensmesteren må bevise at han er klodens beste sjakkspiller i Sinquefield Cup.

av Tarjei J. Svensen

To andre- og én niendeplass. Det er den skuffende fasiten for Magnus Carlsen etter tre klassiske turneringer i 2017. 26-åringen har vært langt unna toppformen og sto i fare for å miste førsteplassen på verdensrankingen under katastrofeturneringen i Stavanger i juni.

Carlsen holdt med nød og neppe unna, men med et nytt svakt resultat får man en ny verdensener for første gang på seks år. Det er dramatisk for en verdensmester som har dominert sjakken fullstendig de siste åtte årene.

Onsdag braker det løs igjen når den femte utgaven av superturneringen Sinquefield Cup begynner i St. Louis. Åtte av de ti deltakerne er de samme som i Norway Chess, mens den russiske duoen Peter Svidler og Ian Nepomniachtchi erstatter Vladimir Kramnik og Anish Giri.

Premiefondet i St. Louis er på hele 2,4 millioner kroner hvorav 590.000 kroner går til vinneren. Carlsen kan dessuten sikre seg nærmere 800.000 kroner dersom han vinner Grand Chess Tour sammenlagt.

OPPDATERING ONSDAG: Oppsettet for 1. runde er nå klart: Carlsen spiller med svart mot Fabiano Caruana.

Carlsen har ikke vunnet turneringen siden den første utgaven i 2013 og er nok sugen på en ny triumf. Spørsmålet nå er om Carlsen klarer å fortsette storspillet fra lyn- og hurtigsjakkturneringene i Paris og Leuven, eller om det blir en ny nedtur?

Kasparov: – Ikke et bra år for Carlsen

Garry Kasparov med sin tidligere elev. Foto: Spectrum Studios/Grand Chess Tour

Garry Kasparov med sin tidligere elev. Foto: Spectrum Studios/Grand Chess Tour

Sinquefield Cup blir en stor test for verdensmester, mener tidenes sjakkspiller Garry Kasparov. Sjakklegenden dukket opp i St. Louis i anledning en match mellom av USAs og noen av verdens største sjakktalenter i forrige uke.

Der snakket Kasparov om hvordan det er mulig for nordmannen å være fullstendig overlegen i lyn- og hurtigsjakk, mens han sliter med å vinne med ordinær betenkningstid.

– Vi vet at han kan dominere fullstendig mot de beste spillerne, særlig i lynsjakk, men nå må han bevise at han kan overføre dominansen til klassisk sjakk. Så langt har ikke 2017 vært noe bra år for Magnus Carlsen og jeg tror St. Louis er en stor test for ham. Det er en stor test hvor han må bevise at han fortsatt er verdens beste spiller i klassisk sjakk, sier Kasparov i intervjuet, som er gjengitt av Chess24.

54-åringen forklarer at det er blitt vanskelig i dagens sjakkverden å oppnå fordel etter åpningen fordi mange har lært seg kunsten å forsvare seg. Carlsens har slitt med å ta helpoeng, noe scoren i 2017 forteller mye om. 20 av 29 partier har endt med remis. Carlsen har bare klart å vinne seks ganger, mens tre partier har endt med tap.

– Jo mindre tid på klokken, dess større er fordelen til Magnus fordi det reduserer tiden på klokken og påvirker kvaliteten på trekkene som utføres. Enhver spiller påvirkes av det, men Magnus påvirker i mindre grad. Kvaliteten på trekkene han gjør i lyn- og hurtigsjakk er svært nær kvaliteten i klassisk sjakk, noe som er utrolig.

– Den gjennomsnittlige kvaliteten på trekkene til Magnus i lyn- og hurtigsjakk, særlig i lynsjakk, er fenomenalt høy, sier Kasparov.

– En av hans verste poengtørker

Jonathan Tisdall. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Jonathan Tisdall. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Stormester og tidligere toppsjakksjef Jonathan Tisdall er enig med legenden.

– Det er en av hans verste poengtørker på en stund, og den har stort sett kommet i klassisk sjakk. En del av problemet er at Magnus har satt en latterlig høy standard for seg selv. I gamle dager var det ikke meningen at verdensmesteren trengte å gjøre noe annet enn å forsvare tittelen.

Tisdall har lenge ment at dominansen med kortere betenkningstid viser at det det bare er spørsmål om tid før Carlsen finner tilbake til superformen fra 2014 og deler av 2015.

– Problemet er nettopp det at det har vist seg vanskeligere å dominere med kortere betenkningstid fordi det generelle nivået har nådd et så høyt punkt at det rett og slett er vanskeligere å vinne mange partier uten å ta stor risiko. Jeg tror Magnus har forsøkt å høyne nivået sitt, men det utgjør ingen forskjell enda, sier Tisdall.

Stormesteren og kommentatoren tror ikke kjempeprestasjonene i Paris og Leuven har noe å si for det som vil skje i St. Louis.

– Han trenger en «fiks» i klassisk sjakk. Det kan bare være snakk om noe så enkelt som å få tilbake entusiasmen igjen. Kanskje bare tanken om at han snart skal delta i World Cup kan løse det problemet, sier Tisdall.

Den tidligere toppsjakksjefen gleder seg til turneringen, selv om det er én han gjerne skulle sett delta der.

– For å være helt ærlig, så ville jeg vært mer spent om Kasparov hadde spilt. Det blir bra, men jeg må innrømme at det er så mange kjente fjes at det er vanskelig å bli veldig spent på forhånd. Partiene vil gjøre det meste av jobben.

LES OGSÅ: Magnus Carlsen spiller World Cup

– Jeg er mer spent på Magnus i World Cup, der han har ambisjoner om å vinne en turnering han aldri har vunnet.

Ingen norsk tv-dekning

Mor, far og trener Peter Heine Nielsen er på plass i St. Louis. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Mor, far og trener Peter Heine Nielsen er på plass i St. Louis. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Rundene i Sinquefield Cup starter som tidligere kl 20.00 norsk tid. TV 2 står midt i en flytteprosess i Bergen og har valgt å droppe sjakksending. Til gjengjeld blir den internasjonale sendingen av høy kvalitet:

Yasser Seirawan er igjen på plass sammen med Jennifer Shahade, mens stormestrene Maurice Ashley og Christian Chirila er henholdsvis reportere og analysemenn. I år får de også med seg Varuzhan Akobian og Eric Hansen, stormestere fra henholdsvis USA og Canada.

Trekningen av rundeoppsettet foretas natt til onsdag norsk tid.

14. august starter lyn- og hurtigsjakkturneringen St. Louis Rapid & Blitz. Der deltar ikke Magnus Carlsen, men til gjengjeld blir det et svært etterlengtet gjensyn med Garry Kasparov. Sjakklegenden stiller opp i en seriøs turnering for første gang siden han la opp i 2005.

Sinquefield Cup 2017

Onsdag 2. august kl 20: 1. runde
Torsdag 3. august kl 20: 2. runde
Fredag 4. august kl 20: 3. runde
Lørdag 5. august kl 20: 4. runde
Søndag 6. august kl 20: 5. runde
Mandag 7. august: Fridag
Tirsdag 8. august kl 20: 6. runde
Onsdag 9. august kl 20: 7. runde
Torsdag 10. august kl 20: 8. runde
Fredag 11. august kl 20: 9. runde
Torsdag 12. august kl 20: Evt omspill

SE OGSÅ:
(Besøkt 3 231 ganger, 1 besøk i dag)

4 kommentarer på "Garry Kasparov: – St. Louis er en stor test for Magnus Carlsen"

 1. Eg vonar de kjem til å skriva ei sak om hendinga hvor ein spelar laga så mykje bråk og kvalm at han til sist måtte hentast av politiet under Bergen Sumar GP nyleg?
  Personvern er ein ting, men fyren er sjølv ansvarleg for sine handlinger. Slik denne bloggen fråtsa i Bjørnsen-saka, så lyt det ikkje vere nokon moralsk terskel i så måte.
  Det foreligg faktisk informasjonsansvar her. Inntil ei generell ekskludering naturleg nok kjem på plass, så fortener arrangørar landet over å få gjere seg kjent med kva slags risiko dette individet utgjer.
  Takk

  • Det er ikke alle som tåler å tape 🙂

   Burde være noe å skrive om det Tarjei?

  • Neppe. På generelt grunnlag kan jeg si at det stilles særlig krav til varsomhet i saker hvor det er snakk om psykiatri.

   • OK, viss det er snakk om psykiatri så respekterar eg avgjerda. Takk for di kloke vurdering.
    Samstundes, så driv individet sjakkundervising for mindreårige. Dei involverte foreldra lyt verte klår over at deira born er åleine med ein psykiatrisk pasient, og det er ei føresetnad at de i Oslo Sjakkselskap sørgjer for å åtvara dei.

Stengt for kommentarer.