Urkedal feide over tidligere verdensstjerne – leder i Danmark

Frode Urkedal. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noFrode Urkedal. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Frode Urkedal avsluttet med stil mot Ivan Sokolov og leder XtraCon Chess Open med fem strake seire.

av Tarjei J. Svensen

Når fem av ti runder er spilt av XtraCon Chess Open i Helsingør, er det en nordmann som står på toppen av resultatlisten. Frode Urkedal er bare rangert som nummer 18, men leder storturneringen sammen med den kroatiske Vålerenga-spilleren Marin Bosiocic.

De to er de eneste av de 433 spillerne som har fem strake seire i Danmark. Urkedal åpnet med seier over tre lavere ratede spillere, før han slo den danske stormesteren Carsten Høi (2356) i fjerde runde.

LES OGSÅ: Aksel (8) satte trolig ny norsk rekord

I dag feide 24-åringen over den tidligere verdensstjernen Ivan Sokolov (2620) og vant etter bare 19 trekk. Den bosnisk-fødte nederlenderen er nå mest opptatt med trenerjobben i Emiratene, men var på 90-tallet blant verdens 15 beste sjakkspillere.

Mot Norges 13. stormester, kom 49-åringen til kort etter å ha gått seg fullstendig vill i åpningen. Da Urkedal slo til med kølleslaget Txg7 i trekk 18, var det over og ut.

– Det er en stor overraskelse, særlig på den måten her. Et flott parti, konstaterer Per Andreasen, som kommenterer på arrangørens direktesending

14 spillere er innenfor rekkevidde med 4,5 poeng. Blant disse er Simen Agdestein, som kan prise seg lykkelig over å ha sluppet unna med remis mot IM Francesco Sonis (2440) i fjerde runde.

SE OGSÅ: Alle resultater fra XtraCon Chess Open

I femte runde ekspederte imidlertid 50-åringen sin tidligere elev på NTG Kristian Stuvik Holm slik:

Også Johan-Sebastian Christiansen (19) har åpnet bra med med 4,5 poeng. Lynfantomet tok en tidlig remis med svart i en lovende stilling mot den russiske stjernen Alexander Motylev (2680) i fjerde runde, og fulgte opp med seier over en lavere ratet spiller i femte runde.

4,5 poeng har også publikumsfavoritten Baadur Jobava. Georgieren måtte ta til takke med remis mot 17-åringen Johannes Haug i tredje runde, men henger med etter to strake seire etterpå. I dag fikk han inn følgende severdige avslutning:

Norgestoer Jon Ludvig Hammer har måttet avgi mot Tiger Hilarp Persson og Nicolai Getz, men er på skuddhold med 4 poeng.

Urkedal møter Bosiocic til toppoppgjør onsdag.

Monsterturneringen arrangeres i danske Helsingør og var tidligere kjent som Politiken Cup. XtraCon Chess Open arrangeres for 39. gang og er Nordens største. I år kan arrangøren vise til imponerende 434 deltakere fra over 30 nasjoner.

Turneringen avsluttes med 10. – og siste runde søndag 30. juli.

(Besøkt 2 026 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Urkedal feide over tidligere verdensstjerne – leder i Danmark"

  1. Erlend_Sæteren | 29. juli 2017 på 20:44 |

    Før siste runde ligger Simen Agdestein godt an på 2-4 plass. Merk dere også hvordan det går med Alisha og Shazil Shezad som gjør en kjempeturnering.

Stengt for kommentarer.