BEKREFTET: Magnus Carlsen spiller World Cup

Magnus Carlsen er klar for World Cup. Foto: Maria EmelianovaMagnus Carlsen er klar for World Cup. Foto: Maria Emelianova

Nordmannen vil stikke kjepper i hjulene for potensielle VM-motstandere.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen skal delta i FIDE World Cup i Tbilisi i Georgia 1. – 28. september. Det bekrefter manager Espen Agdestein overfor Matt & Patt mandag.

FIDE har nå publisert den offisielle deltakerlisten som viser at det kun er Veselin Topalov av de beste som ikke stiller. Aryan Tari (18) er den andre nordmannen som deltar i mesterskapet etter å ha kvalifisert seg gjennom EM i fjor.

World Cup er en utslagsturnering med 128 deltakere. I 1997-2002 var det nettopp slik verdensmesteren ble bestemt, mens de to finalistene nå kvalifiserer seg for Kandidatturneringen neste år. Vinner av den turneringen får en gylden mulighet til å spille om VM-tittelen.

Dermed kan Carlsen stikke kjepper i hjulene for potensielle VM-utfordrere ved å slå dem ut av turneringen underveis. Sist gang nordmannen deltok i turneringen, var i 2007. Den gang ble han slått ut av Gata Kamsky i semifinalen.

– Dette er nok en veldig god idé av Magnus. Han trenger noe for å revitalisere seg selv og det å gå for en ny utfordring er nok en god løsning, sier stormester og tidligere toppsjakksjef Jonathan Tisdall til Matt & Patt.

Nyheten om at Carlsen deltar i World Cup vil slå ned som en overraskelse i sjakkverdenen. Den offisielle nettsiden for turneringen slo i juni fast at Carlsen blir den eneste i verdenstoppen som ikke stiller. Det er første gang en regjerende verdensmester stiller i en pågående VM-syklus som han ikke er forpliktet til å stille i.

Samtidig har Carlsen snakket varmt om utslagsformatet som en måte å kåre verdensmester på, og han var også nær ved å delta i Baku i 2015. Den gang måtte han melde pass på grunn av andre forpliktelser.

– Det er helt klart fint for FIDE og arrangøren at han spiller. Han har vært positiv til formatet som en mer demokratisk måte å avgjøre VM-tittelen tidligere. Han bør gjøre det veldig bra der, ettersom han er veldig vanskelig å slå dess kortere betenkningstiden er. Omspillet favoriserer ham, sier Tisdall.

I 2015 tok Carlsen selv til orde for å sette hele VM-tittelen på spill ved å avgjøre verdensmesterskapet gjennom World Cup. Forslaget ble slaktet av en rekke eksperter overfor Matt & Patt.

Det spilles to partier i hver runde i World Cup. Om det står likt etter disse partiene, vil det gå videre til hurtigsjakk. Ved fortsatt likhet avgjøres det hele med lynsjakk.

– Han løper en risiko med tanke på ratingen hvis han spiller for mange remiser for å prøve å vinne i omspillet, påpeker Tisdall.

Carlsen selv har for øvrig tilbragt tiden frem mot Sinquefield Cup i St. Louis (2. – 12. august) sammen med kjæresten i Nord-Norge. Søndag postet han for første gang bilde av de to sammen.

Dermed får Carlsen bare noen ukers pause før han skal videre til Georgias hovedstad. Verdensmesteren skal dessuten spille London Chess Classic i desember før VM i lyn- og hurtigsjakk etter all sannsynlighet spilles i romjulen.

P.S: Magnus Carlsen ligger an til å møte Oluwafemi Balogun (2255) i første runde i Tbilisi. Nigeranieren er foreløpig rangert sist av de 128 deltakerne.

(Besøkt 3 549 ganger, 1 besøk i dag)