Aksel (8) satte trolig ny norsk rekord

Aksel Bu Kvaløy. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noAksel Bu Kvaløy. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

XtraCon Chess Opens eneste overraskelse i første runde var det et stortalent fra Stavanger som sto for.

av Tarjei J. Svensen

Han har enda ikke fylt ni år, men det hindrer ikke Aksel Bu Kvaløy i å vise mestertakter på sjakkbrettet. Stortalentet fra Stavanger ble i fjor tidenes yngste norgesmester i miniputt (under 11 år) bare sju år gammel.

I år ble han nummer fem i klassen under 14 år, og som nummer sju i verden under ni år, er det liten tvil om at Bu Kvaløy er et talent av de helt sjeldne.

Nå har åtteåringen stått for en ny bragd som vil vekke oppsikt i Sjakk-Norge. Lørdag var han den eneste spilleren på de 80 øverste bordene som klarte å slå sin høyere ratede motstander i første runde av XtraCon Chess Open. Og for et parti!

SENSASJON: Aksel Bu Kvaløy sto for en av de store overraskelsene i 1. runde av XtraCon Chess Open med seieren over FM Dauth. Foto: XtraCon Chess Open

SENSASJON: Aksel Bu Kvaløy sto for en av de store overraskelsene i 1. runde av XtraCon Chess Open med seieren over FM Dauth. Foto: XtraCon Chess Open

Bu Kvaløy utspilte nemlig tyskeren FM Benjamin Dauth (2332) og vant etter 45 trekk. Åtteåringen har dermed stått for en bragd ingen andre kan vise til. Etter all sannsynlighet er det angrepsivrige sjakktalentet den yngste nordmannen som har slått en tittelspiller noensinne.

Matt & Patt har ikke klart å finne noen andre spillere som har vært i nærheten. Til sammenligning var Magnus Carlsen 10,5 år da han slo FM Stig Gabrielsen i august 2001.

Stavanger-talentet gikk rett i strupen på tyskeren allerede fra åpningen. På tålmodig vis satte han brikkene på gode felter, for å kunne bygge opp opp et angrep mot den svarte kongen. Den ble etter hvert mer og mer utrygg.

Da Aksel straffet det grådige bonderovet på a2 med knalltrekket 18.Lg5!, var det virkelig fare på ferde for Dauth. Tyskeren fikk alvorlig trøbbel med å dekke bonden på e6 og i trekk 20 fant Bu Kvaløy den avgjørende vinstplanen med c4 fulgt av 23.c5! Istedet for å legge seg på defensiven, valgte tyskeren å gi løperen.

Dermed var partiet i praksis over, og åtteåringen hadde ingen problemer med å føre partiet til seier. Selv avslutningen var det klasse over.

Bu Kvaløy får en ny tøff oppgave i dag. I andre runde venter Jens Hartung-Nielsen (2175) med svarte brikker.

De andre norske håpene i XtraCon Chess Open kom relativt lett ut av startblokkene. Unntaket var Simen Agdestein som lenge måtte slite for å slå 13-årige Afras Mansoor. Stillingen var helt lik i sluttspillet, men den unge bergenseren gjorde en feil i tårnsluttspillet og mistet en bonde. Da var det over og ut.

Søndag spilles det dobbeltrunde i Danmark med start kl 10 og 17.

Partier med kommentarer av FM Per Andreasen kan følges direkte på den offisielle siden eller via Chess24.

(Besøkt 5 372 ganger, 1 besøk i dag)

3 kommentarer på "Aksel (8) satte trolig ny norsk rekord"

  1. Ståle Nordås | 23. juli 2017 på 16:48 |

    Ekstremt sterkt! Ein skal ikkje undervurdere desse småtassane. ☺️

  2. Erlend_Sæteren | 25. juli 2017 på 19:46 |

    Etter 5 runder er Norge beste nasjon med 3 spillere topp 16, hvorav en (Urkedal) på delt første 🙂

  3. Heinrich Prügelschmertz | 26. juli 2017 på 22:11 |

    imponerende

Stengt for kommentarer.