Nå skal norgeseliten i aksjon igjen

Blir det suksess for Jon Ludvig Hammer, Simen Agdestein, Frode Urkedal, Johan Salomon og Torbjørn R. Hansen i sommerens turneringer? Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noBlir det suksess for Jon Ludvig Hammer, Simen Agdestein, Frode Urkedal, Johan Salomon og Torbjørn R. Hansen i sommerens turneringer? Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Jon Ludvig Hammer, Simen Agdestein, Frode Urkedal, Johan Salomon og Torbjørn R. Hansen spiller i tre storturneringer rundt om i Europa.

av Tarjei J. Svensen

Sjakksommeren er godt i gang og som vanlig ferierer mange nordmenn rundt om i Europa og kombinerer det med å delta i turneringer. I dag starter tre større turneringer hvor noen av landets beste spillere skal i aksjon.

Her er en gjennomgang av dem:

XtraCon Chess Open 22 . – 30. juli: Norgesmester Hammer spiller for å vinne

Konventum i Helsingør. Foto: Xtracon Chess Open

Konventum i Helsingør. Foto: Xtracon Chess Open

Monsterturneringen arrangeres i danske Helsingør og var tidligere kjent som Politiken Cup. XtraCon Chess Open arrangeres for 39. gang og er Nordens største. I år kan arrangøren vise til imponerende 440 deltakere fra over 30 nasjoner.

Noe av det mest imponerende er de nærmere 200 partiene som er tilgjengelig for gjennomspilling under en time etter runden. Selv på dobbeltrunden, altså med 400 partier å legge inn (minus 2x 47 liveoverførte partier), har disse vært raskt tilgjengelig på nett.

I år er Nikita Vitiugov, Baadur Jobava, Krishnan Sasikiran, Nigel Short, Alexander Motylev og Ivan Sokolov blant verdensstjernene som skal kjempe om en førstepremie på skarve 20.000 danske kroner. 

Arrangementet er dessuten det klart mest populære for nordmenn. I år er det 119 av dem med, bare 30 færre enn danskene selv. Jon Ludvig Hammer har vært med i kampen om førsteplassen de to siste årene og forsøker igjen i år. 27-åringen er rangert som nummer seks i feltet.

– Jeg spiller for å vinne. Jeg ville ikke stilt opp hvis jeg ikke trodde jeg kunne det. Jeg var ett godt trekk unna å vunne turneringen i fjor, så det er innenfor rekkevidde, sa Hammer til Matt & Patt etter NM-seieren.

En annen som vil forsøke seg, er tienderangerte Simen Agdestein, som leverte en godkjent prestasjon med tredjeplass i Landsturneringen. Frode Urkedal er den tredje norske stormesteren som deltar i Helsingør.

Det er også verdt å følge elitespillerne Nicolai Getz, Johan-Sebastian Christiansen, Tor Fredrik Kaasen, Kristian Stuvik-Holm, Benjamin Haldorsen og Johannes Haug.

Det spilles ti runder med start av første runde kl 14. Søndag og mandag er det dobbeltrunde.

Sitges Open 22. – 30. juli: Kan Johan sjokkere i Spania igjen?

En av mange strender i Sitges. Foto: Tarjei J. Svensen

Norges åttende beste sjakkspiller, Johan Salomon, valgte å ikke forsvare NM-tittelen i Landsturneringen i Stavanger. Han bør derfor være godt uthvilt til Open de Sitges, 45 minutter unna Barcelona, innimellom all tvitringen.

I 2015 fikk Salomon sitt store gjennombrudd ved overraskende å gå helt til topps i turneringen. Den gang bare 18 år, sikret han seg dessuten sitt første napp i stormestertittelen.

GM-tittelen kom endelig i boks i april i år, men han må vente en stund før han offisielt kan titulere seg som stormester. Nå er 20-åringen altså tilbake i Sitges, rangert som nummer sju blant de 134 deltakerne. Foran seg har han stormestertrioen Jorge Cori (2636), Sergey Volkov (2627) og Karen Grigoryan (2555).

Salomon er i ferd med å ta fatt på sitt andre friår fra skolen, og den hardtarbeidende Nordstrand-spilleren får trolig en ekstra boost i år av at kjæresten Kimiya Sajjadi (19) også deltar i turneringen.

Alle rundene starter kl 16.30. 18 partier sendes direkte.

Andorra Open: Kommer Torbjørn på riktig spor?

Torbjørn R. Hansen, her under Oslo Chess Festival. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Torbjørn R. Hansen, her under Oslo Chess Festival. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Stormester Torbjørn R. Hansen trakk seg nylig fra en sjakkturnering i Barcelona etter krisestart med to remiser og ett tap mot svak motstand. Det leseverdige blogginnlegget der han luftet sin frustrasjon over de svake resultatene, ga mange gode tilbakemeldinger fra norske sjakkentusiaster og venner.

Forhåpentligvis gjør det at 38-åringen rister av seg formsvikten og leverer i Andorra Open. Hansen er én av 13 stormestere ledet av Roumain Edouard (2622), Kostantin Landa (2617) og Yannick Gozzoli (2594).

Turneringen som Jon Ludvig Hammer vant i 2012, kan vise til totalt 153 deltakere.

(Besøkt 1 644 ganger, 1 besøk i dag)