Wei Yi (18) mot nye høyder etter 33 partier uten tap

VIDUNDERBARN: Wei Yi (18) har tapt to ganger på fire møter med Carlsen. Her fra Bilbao i 2016. Foto: Yerazik KhachatourianVIDUNDERBARN: Wei Yi (18) har tapt to ganger på fire møter med Carlsen. Her fra Bilbao i 2016. Foto: Yerazik Khachatourian

Vidunderbarnet vant superturnering på hjemmebane og klatret til 14. plass på verdensrankingen.

av Tarjei J. Svensen

Det flommer ikke over av kandidater som kan utfordre Magnus Carlsens dominans i sjakkverdenen med det aller første. Det er likevel ett navn som er på alles lepper blant verdens sjakkentusiaster i diskusjonen om hvem som blir den neste verdensmesteren: Wei Yi (18).

I dag har det kinesiske tenåringsvidunderet tatt et byks nærmere den ypperste verdenseliten ved å gå helt til topps i en sterk superturnering på hjemmebane i Danzhou.

Wei avgjorde i praksis turneringen med å ta 5 poeng på de første seks rundene etter seire over Lu Shanglei, Rusland Ponomariov, Vladimir Malahov og Yu Yangyi.

De tre avsluttende remisene var mer enn nok til å sikre udelt førsteplass med 6,5 poeng, er helt poeng foran duoen Le Quang Liem og Ding Liren på 5,5.

SE OGSÅ: Spill gjennom alle partiene fra turneringen

18-åringen tjener 17 ratingpoeng på innsatsen og klatrer opp til 14. plass på verdensrankingen med 2755 etter en fantastisk periode med tre turneringer og totalt 33 partier uten tap.

Selv om Carlsen på samme alder var oppe på fjerdeplass på rankingen, ligger kineseren som fylte 18 år i juni godt an som den klart yngste spilleren i verdenstoppen.

Wei Yi er blitt en publikumsfavoritt med sin sylskarpe angrepssjakk der han går rett i strupen på motstanderen. Oppgjøret mot den tidligere verdensmester i tredjerunde var ikke helt feilfritt, men viser noe av tenåringens taktiske repertoar.

Fikk Carlsen-skryt

Carlsen i sitt tredje møte med supertalentet Wei Yi. Foto: Maria Emelianova

Carlsen i sitt tredje møte med supertalentet Wei Yi. Foto: Maria Emelianova

Det fremadstormende supertalentet har satt en rekke rekorder siden han ble stormester i en alder av 13 år og åtte måneder, den fjerde yngste noensinne etter blant andre Sergey Karjakin og Magnus Carlsen. Han var fortsatt 14 år da han brøt 2600-grensen for første gang. Året etter slo han også Carlsens rekord og ble den yngste til å krysse 2700.

Carlsen har to ganger på fire møter satt sin potensielle arvtager på plass, men har likevel skrytt av vidunderet.

— Det er fortsatt vanskelig å si om han «bare» er en verdensklassespiller eller én av de beste, men han er virkelig god og en ganske komplett spiller, ikke bare en taktiker, sa Carlsen i intervjuet med Dirk Jan ten Geuzendam i Wijk aan Zee i 2015.

Det har tatt tid før vidunderbarnet ble en topp 20-spiller, men mye tyder på at 2017 blir året hvor virkelig slår til. I tillegg til seieren i Danzhou, ble Wei i mai kinesisk mester for tredje år på rad.

Så gjenstår det å se om Wei Yi klarer å kvalifisere seg til Kandidatturneringen i 2018, eller om han må vente til neste VM-sjanse i 2020.

(Besøkt 1 300 ganger, 1 besøk i dag)