Jon Ludvig Hammer er norgesmester: – Dette er veldig, veldig deilig!

NORGESMESTER: Jon Ludvig Hammer tok sin andre kongepokal i sjakk. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noNORGESMESTER: Jon Ludvig Hammer tok sin andre kongepokal i sjakk. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

27-åringen tok sin andre kongepokal i sjakk etter en nervepirrende avslutning på Landsturneringen i Stavanger.

av Tarjei J. Svensen

Hammer innfridde dermed favorittstempelet fire år etter at han tok sin første NM-triumf i Fredrikstad i 2013.

– Dette er veldig, veldig deilig! Det føltes aldri sikkert og det var jo på hengende håret, sier Hammer til Matt & Patt.

Norgestoeren sanket 6,5 poeng og var et halvt poeng foran trioen Frode Elsness, Simen Agdestein og Frode Urkedal. Aryan Tari, Kjetil A. Lie, Kristian Stuvik Holm og Johan-Sebastian Christiansen tok de neste plassene på 5,5 poeng.

SE OGSÅ: Endelig resultatliste

27-åringen får med seg en rekordstor pengepremie på 25.000 kroner for triumfen. Han er den 21. spilleren i norsk sjakkhistorie med to eller flere NM-seire. Berge Østenstad troner fremtdeles på toppen av adelskalenderen med åtte titler foran Agdesteins sju.

MEDALJER: Simen Agdestein, Jon Ludvig Hammer, Frode Elsness og Frode Urkedal under premieutdelingen lørdag. Foto: Leif Magne Svendsen

MEDALJER: Simen Agdestein, Jon Ludvig Hammer, Frode Elsness og Frode Urkedal under premieutdelingen lørdag. Foto: Leif Magne Svendsen

– En NM-tittel henger høyt. Det er jo kongepokalen det handler om. Jeg er veldig fornøyd med at jeg nå de to siste gangene jeg har spilt har vunnet kongepokalen. Det er en statistikk jeg vil fortsette med, sier Hammer.

Seieren smaker godt for Hammer som virker å være være på riktig spor etter å ha lagt bak seg en trøblete periode med mye motgang. Stormesteren har nå to oppløftende prestasjoner i FIDE Grand Prix i Sharjah og i Moskva, i tillegg til NM-triumfen.

Det er likevel en selvkritisk norgesmester som snakker med Matt & Patt etter å ha feiret med middag på hotellet i Stavanger.

– Jeg har høye krav til meg selv. Jeg er ikke spesielt fornøyd med spillet, men veldig fornøyd med resultatet. Jeg føler at jeg har blitt såpass gammel at det er resultatet som teller. Veldig ofte når jeg taper men spiller bra, så har jeg på en måte sagt til meg selv at «Jammen det hjelper så lite. Nå er du stor og voksen det er kun resultatet som teller.» Da må jeg være konsekvent i den tankegangen og ikke la meg deppe. Jeg skal ikke vinne en NM-tittel og være misfornøyd. Nå er jeg veldig fornøyd med resultatet, sier Hammer.

Hammer: – Var veldig bekymret

BEKYMRET: Jon Ludvig Hammer var bekymret da han var i trøbbel i siste runde mot Kjetil A. Lie. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

BEKYMRET: Jon Ludvig Hammer var bekymret da han var i trøbbel i siste runde mot Kjetil A. Lie. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Hammers forsprang ned til toer Agdestein var et halvt poeng før siste runde. Selv skulle han spille svart mot Kjetil A. Lie, mens Agdestein måtte forberede seg på en nappjaktende Elsness, som tidligere har hatt godt tak på den sjudobbelte norgesmesteren.

Det ble en nervepirrende avslutning på mesterskapet på Clarion Energy Hotell i Stavanger. De fire øverste bordene endte alle med remis, men det var ikke uten kamp. Tre av oppgjørene var på over 70 trekk og varte inn i sjette spilletime.

SE OGSÅ: Rolf Haugs bilder fra Stavanger på Matt & Patts Facebook-side

På førstebord ble det et svært spennende oppgjør der Lie presset norgestoeren med hvite brikker og vant en bonde i sluttspillet. Hammer trådde feil og Lie kunne vunnet på direkten i tårnsluttspillet. Kjempetabben kom i det 55. trekket.

– Jeg var veldig bekymret. Ironisk nok var det eneste punktet jeg trodde jeg hadde kontroll da jeg sto til tap, innrømmer Hammer.

Norgestoeren forteller at han ikke så vinstvarianten under partiet og trodde han hadde et standardforsvar i tårnsluttspillet.

Partiet i siste runde var det eneste der Hammer kan sies å ha vært i trøbbel. I de andre partiene hadde norgestoeren god kontroll, selv om han ikke klarte å skape vinstsjanser i remispartiene.

– Det var det eneste partiet der jeg var i «taps-tapsfare». Men jeg vil påstå at jeg var ukomfortabel mot Simen, og jeg var ukomfortabel mot Aryan. Ting gikk over stokk og stein mot Kaasen, men da hadde jeg halvveis kontroll.

Hammer trekker frem partiet mot solide Kristian Stuvik Holm som det han er mest fornøyd med.

– Jeg spiller en åpning jeg så og si aldri har spilt før, Semi-Slavisk og får veldig godt betalt for det. Og jeg vil også berømme Kristian selv fordi han gjorde akkurat det samme. Han har aldri spilt det før, og spiller det mot Johannes Haug med svart og vinner. Jeg liker å tro at jeg inspirerte han til det. Vi ble begge belønnet med modige avgjøreser, sier norgesmesteren.

NORGESMESTER: Jon Ludvig Hammer under partiet mot Frode Elsness i åttende runde. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

NORGESMESTER: Jon Ludvig Hammer under partiet mot Frode Elsness i åttende runde. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Hammer har ingen planer om å gi seg med to NM-titler, men forteller at alt avhenger av hvilke betingelser fremtidige arrangører tilbyr ham som proffspiller. Neste år er det Moss Schakklub som arrangerer Landsturneringen.

– Jeg skal være proffsjakkspiller og tid brukt på NM er tid jeg kunne brukt på andre ting. Jeg er helt sikker på at jeg ikke har spilt mitt siste NM, men om jeg spiller neste år kommer nok an på hva arrangøren tilbyr.

Den nybakte norgesmesteren feirer tittelen med hyttetur til Sandefjord for å samlte krefter til storturneringen XtraCon Chess Open, som spilles i Danmark fra 22. – 30. juli. Hammer er rangert som nummer seks blant 24 stormestere.

– Jeg spiller for å vinne. Jeg ville ikke stilt opp hvis jeg ikke trodde jeg kunne det. Jeg var ett godt trekk unna å vunne turneringen i fjor, så det er innenfor rekkevidde, avslutter Hammer.

Stormestertittelen røk for Elsness

GM-JAKT: Frode Elsness kunne blitt Norges 15. stormester med seier over Simen Agdestein i siste runde. Det holdt bare nesten. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

GM-JAKT: Frode Elsness kunne blitt Norges 15. stormester med seier over Simen Agdestein i siste runde. Det holdt bare nesten. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Frode Elsness skuffet stort da han tok 0 av 6 poeng på fjerdebord for det norske VM-laget i Khanty-Mansiysk nylig. Selv om motstanden i Russland var betydelig sterkere, virket det å være en helt annen Elsness som dukket opp i Stavanger.

Oslo-fastlegen tok sølvmedalje med 6 poeng og en ratingprestasjon nær 2600. 44-åringen irriterer seg nok likevel over at stormestertittelen nok en gang glapp på målstreken. 44-åringen mangler det siste avgjørende nappet for å bli Norges 15. stormester.

I Stavanger forble han ubeseiret etter seire over Atle Grønn, Vegar Koi Gandrud og Kjetil A. Lie. Med remis mot Hammer i åttende runde, var utgangspunktet klart før siste runde: Seier med svarte brikker mot Agdestein.

En formidabel oppgave, men Elsness har tidligere hatt et godt tak på veteranen.

Det så på et tidspunkt ut som SK 1911-spilleren kunne skape trøbbel, men Agdestein snudde det hele til sin fordel og fikk initiativet i sluttspillet. Etter 79 trekk ebbet det ut i remis etter et tårnsluttspill.

AVGJØRENDE: Oppgjøret mellom Simen Agdestein og Frode Elsness endte i remis etter 79 trekk. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

AVGJØRENDE: Oppgjøret mellom Simen Agdestein og Frode Elsness endte i remis etter 79 trekk. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Det er ikke første gang det glipper på målstreken. Under Landsturneringen på Lillehammer i 2013, var Elsness bare to remiser unna å fullføre tittelen. Et unødvendig tap for Rune Djurhuus med hvit i åttende runde ble skjebnesvangert.

Også under London Chess Classic i desember glapp det i siste runde, da den rumenske stormesteren Andrei Istratescu ble for sterk.

IM-napp til Haug

NAPP: Johannes Haug (17) tok sitt første napp i IM-tittelen. Foto: Tarjei J. Svensen

NAPP: Johannes Haug (17) tok sitt første napp i IM-tittelen. Foto: Tarjei J. Svensen

Det var flere som hadde grunn til å juble over resultatet i Eliteklassen. 17-årige Johannes Haug tok sitt første IM-napp da han sikret en rask remis mot Lars Oskar Hauge i siste runde.

Haug endte på 4,5 poeng på de ni rundene etter sjokkåpningen med seire over Kjetil A. Lie og Benjamin Arvola Notkevich. Det ble etter hvert tyngre for Nordstrand-spilleren, men nøkkelen var en seier over Benjamin Haldorsen i sjette runde.

En ratingfremgang på 34 poeng gjør at Haug nærmer seg 2400 med stormskritt. Det unge talentet føyer seg inn i rekken av unge talenter som jakter titler før fylte 18 år.

Haug har et knapt år på seg til å bli den 11. i rekken.

SE OGSÅ:
(Besøkt 3 702 ganger, 1 besøk i dag)