Aryan Tari skulle bare sette sjakkmatt. Så kom sjokktrekket

PATTFELLE: Aryan Tari gikk rett i Erik Fossans pattfelle. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noPATTFELLE: Aryan Tari gikk rett i Erik Fossans pattfelle. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Forvandlingstabbe og pattfelle da Simen Agdestein ble norgesmester i lynsjakk.

av Tarjei J. Svensen

Den eldste er fortsatt best. Simen Agdestein gjorde som han ville og vant NM-tittelen i en særdeles spennende lynsjakkfinale i Stavanger fredag kveld.

Det er Agdesteins sjette NM-tittel i lynsjakk, ifølge sjakkspalta.no.

Finalen i sjakkens svar på formel-1 hadde ti deltakere og ble fulgt av en titalls tilskuere på Clarion Energy Hotell. I tillegg ble den delvis overført direkte på Landsturneringens Facebook-side.

Lynsjakkspesialister som Johan-Sebastian Christiansen og Jon Ludvig Hammer valgte begge å stå over mesterskapet for å konsentrere seg om hovedturneringen. Dermed virket det på forhånd klart at det ville stå mellom to spillere: Simen Agdestein og Aryan Tari.

Slik ble det bare nesten. Det innbyrdes oppgjøret ble overbevisende vunnet av Agdestein allerede i andre runde. Dermed grep den rutinerte stormesteren en viktig ledelse.

VETERAN: Simen Agdestein med ny NM-tittel. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

VETERAN: Simen Agdestein med ny NM-tittel. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

De to favorittene fortsatte å sope inn poeng, men da Agdestein tapte for toer Benjamin Arvola Notkevich i 7. runde, var det plutselig Tari som ledet an i kampen om førstepremien på 5000 kroner to runder før slutt.

Den 18-årige stormesteren klarte ikke å holde hodet kaldt og gikk på to feilskjær på rad. Først tapte han toppoppgjøret mot Arvola Notkevich. Deretter gikk han rett i Erik Fossans pattfelle med dronning over.

Det førte til at Tari ble skjøvet ned på tredjeplass et halvt poeng bak Arvola Notkevich. Seier ville gitt delt andreplass og 1000 kroner for Tari.

TABBE: Aryan Tari måtte se andreplassen gå tapt etter å ha gått rett i Erik Fossans felle. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

TABBE: Aryan Tari måtte se andreplassen gå tapt etter å ha gått rett i Erik Fossans felle. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Dermed kunne Agdestein sikre tittelen med å slå unge, lovende Tor Fredrik Kaasen.

Det var ikke den eneste episoden det ble snakket om i finalen. Den mest omtalte var da Daniel Jakobsen Kovachev i en lett vunnet stilling utførte en bondeforvandling med to hender. Dette er et brudd på FIDEs nye regler.

– Han brukte to hender! Feiltrekk! Han tok i bonden og satte den inn med den andre, utbrøt Fossan etter å ha stoppet klokken.

Turneringsleder Tom Eriksen hadde ikke noe valg og dømte Kovachev til tap. Episoden hadde liten betydning for resultatlisten, og de to endte nederst på tabellen.

Episoden kan sees i videoen under.

Dermed fikk vi følgende resultatliste:

1. Simen Agdestein (OSS), 7,5 poeng av 9
2. Benjamin Arvola Notkevich (Alta) 7
3. Aryan Tari (Vålerenga) 6,5
4. Sebastian Mihajlov (OSS) 5
5. Eirik T. Gullaksen (Bergens) 4,5
6-7. Bjarte Leer-Helgsen (SOSS) 4
6-7. Benjamin Haldorsen (Bergens) 4
8. Tor Fredrik Kaasen (Vålerenga) 3
9. Erik Fossan (Stavanger) 2
10. Daniel Kovachev (OSS) 1,5

Det ble også kåret norgesmestre i aldersbestemte klasser:

Miniputt: William Alexander Olsen (Moss), 8 av 9
Lilleputt: David Nesse (Sandnes), 4,5 av 7
Kadett: Daniel Nordquelle (Nordstrand), 6 av 7
Junior: Trygve Dahl (Hell) 6 av 7
Senior: Ole Christian Moen (OSS)

Matt & Patts eminente hoff-fotograf Rolf Haug har tatt en rekke flotte bilder fra kvelden.

(Besøkt 3 517 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Aryan Tari skulle bare sette sjakkmatt. Så kom sjokktrekket"

  1. Surt for Daniel, samtidig synes jeg han tar det rolig og bra. All honnør for det.

Stengt for kommentarer.