Johannes (17) åpnet Eliteklassen med et brak

Johannes Haug. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noJohannes Haug. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Nordstrand-spiller med stormesterskalp i Stavanger.

av Tarjei J. Svensen

Fredag måtte flere av favorittene avgi poeng da norgeseliten tyvstartet Landsturneringen med førsterunde i Eliteklassen på Clarion Energy Hotell i Stavanger. Tre av dem måtte gi tapt mot lavere rangert mostand, og tre holdt også remis.

SE OGSÅ: Alle resultater i Eliteklassen

NM-favoritt Jon Ludvig Hammer måtte kjempe for å klare et halvpoeng mot det 15-årige stortalentet Tor Fredrik Kaasen på førstebord. Hammer angrep på kongefløyen, men ble etter hvert straffet og endte på defensiven.

I sluttspillet måtte han passe seg da han endte først én, så to bønder under. Det ulikefargede løpersluttspillet var imidlertid død remis.

Mens Aryan Tari, Simen Agdestein og Frode Urkedal ekspederte sine lavere ratede motstandere, gikk det virkelig skeis for femterangerte Kjetil A. Lie.

Porsgrunningen gikk rett ned mot 17-årige Johannes Haug etter en kjempebrøler allerede i det 12. trekket. Oslo-talentet hadde ingen problemer med å dra det hele i land.

Det er andre gang på rad 37-åringen taper i første runde av Eliteklassen. I fjor var det tidligere klubbkamerat Anders Hobber som påførte ham en smell.

Riktig galt gikk det også for Norges nye sjakk-komet, Benjamin Arvola Notkevich.

Tromsø-mannen som tirsdag gikk helt til topps i Sveins 10. minneturnering, ble effektivt straffet av 16-årige Eivind Olav Risting for sitt noe overambisiøse spill.

SK 1911-spilleren parerte alle truslene i h-linjen og sikret seg en glimrende start i jakten på sitt andre IM-napp.

Vi tar også med avslutningen til Kristian Stuvik Holm (18) mot juniornorgesmester Endre Machlik.

Arrangøren viser samtlige partier direkte på sjakknettsteder som Chess24 og ChessBase, men med 15 minutters forsinkelse som et tiltak mot juks. Det er dessuten et eget web-kamera hvor man kan se toppbordene.

Den ordinære åpningen av den store sjakkfesten er lørdag kl 16. Da spilles også andre runde i Eliteklassen.  Blant oppgjørene er Hauge-Agdestein, Tari-Stuvik Holm og Gandrud-Urkedal.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 836 ganger, 1 besøk i dag)