Kasparov: – Magnus’ største problem er store forventninger

SPURT? Magnus Carlsen må levere sjakk på øverste hylle om han skal vinne i Leuven. Foto: Lennart OotesSPURT? Magnus Carlsen må levere sjakk på øverste hylle om han skal vinne i Leuven. Foto: Lennart Ootes

Magnus Carlsen vant ikke et eneste parti på siste hurtigsjakkdag i Leuven. Nå har han tre poeng å ta igjen på Wesley So i lynsjakken lørdag og søndag.  Garry Kasparov mener likevel han har gode sjanser til å hente inn forspranget.

av Tarjei J. Svensen

Spillet sitter ikke helt som de skal for Magnus Carlsen i belgiske Leuven. Når ni hurtigsjakkpartier i Your Next Move Grand Chess Tour er unnagjort, er verdensmesteren tre poeng bak Wesley So fra USA og ett poeng bak franske Maxime Vachier-Lagrave.

So, som skuffet stort med sjuendeplass i Paris, viser klasse og leder klart med 14 poeng etter de første ni rundene. Maxime Vachier-Lagrave har 12 poeng, mens Carlsen er ytterligere bak på 11 poeng. Det gis to poeng for seier, og ett poeng for remis i hurtigsjakk.

I lynsjakken lørdag og søndag kuttes det ned til halvparten.

Resultater etter hurtigsjakkdelen i Leuven. Foto: Grand Chess Tour

Resultater etter hurtigsjakkdelen i Leuven. Foto: Grand Chess Tour

Kasparov: – Ikke verdens ende om Carlsen ikke vinner

REMISREKKE: Magnus Carlsen avsluttet hurtigsjakk-delen i Leuven med tre remiser. Foto: Lennart Ootes

REMISREKKE: Magnus Carlsen avsluttet hurtigsjakk-delen i Leuven med tre remiser. Foto: Lennart Ootes

Fredag avsluttet Carlsen hurtigsjakk­delen med remiser mot Anish Giri (svart), Viswanathan Anand (hvit) og Ian Nepomniachtchi (svart). Om nordmannen skal gjenta fjorårets imponerende triumf i Leuven, må han imidlertid begynne å levere.

– Magnus’ største problem er store forventninger, sier Garry Kasparov om verdensmesterens problemer den siste tiden.

Sjakklegenden, som er hjernen bak Grand Chess Tour, er på plass i Belgia for å holde et foredrag og følger de siste to dagene av turneringen.

– Partiet mot So var død remis, men Magnus presset for hardt. Hvis du spiller så hensynsløst mot So så ender det i katastrofe, påpeker Kasparov.

Den filipinsk-fødte amerikaneren påførte Carlsen det eneste tapet så langt i Leuven med seier i tredje runde. Selv om So har en betydelig ledelse ned til Maxime Vachier-Lagrave og Carlsen, holder sjakklegenden likevel de to sistnevnte som favoritt.

– Magnus ligger bak, men han er en fenomenal lynsjakkspiller. Vachier-Lagrave gjorde en ekstraordinær prestasjon i lynsjakken i Paris. Vi kommer til å se noen spennende lynsjakkpartier. Wesley er klart foran, men i lynsjakk er Magnus og MVL, spesielt Magnus, favoritter, sier Kasparov.

Før lynsjakken i Paris ledet Carlsen klart. Starten med fire strake seire gjorde at de fleste antok at det hele var avgjort. Så tapte verdensmesteren plutselig tre partier på rad, og det var igjen helt åpent. En utrolig spurt av Vachier-Lagrave gjorde at det endte i omspill.

Kasparov mener presset på Carlsen er enormt og at det er psykologisk viktig for ham å vinne i Leuven.

– Det er ikke verdens ende om han ikke vinner her for han har allerede vunnet én turnering. Men psykologisk er det viktig fordi i Paris var han så nær ved å vinne turneringen med klar førsteplass. Han endte opp med å ende likt, og viste seg som en mester ved å vinne omspillet. Men det føles likevel litt ubehagelig at han ikke dominerer.

Carlsen har kun vunnet tre hurtigsjakkpartier mot Levon Aronian, Vladimir Kramnik og Baadur Jobava, mens So er ubeseiret og har vunnet fem partier.

Short: – Noe er galt med verdensmesteren

REMIS: Oppgjøret mot Viswanathan Anand var et parti Magnus Carlsen burde vunnet. Foto: Lennart Ootes

REMIS: Oppgjøret mot Viswanathan Anand var et parti Magnus Carlsen burde vunnet. Foto: Lennart Ootes

Carlsen klarte aldri klarte å skape vinstsjanser mot verken Giri og Nepomniachtchi, men det så lenge ut som han skulle klare å ta en ny skalp over Viswanathan Anand i åttende runde. Der ofret han offiser for å ødelegge svarts kongestilling i en kaotisk stilling. Da kruttrøyken var lagt seg, hadde han dronning og tårn mot dronning og to lette offiserer.

Anand forsvarte seg imidlertid mesterlig og klarte å skape så store problemer for Carlsen at han oppnådde en vunnet stilling. I tidsnøden holdt Carlsen så vidt unna og reddet et halvpoeng. Det er et resultat Carlsen nok irriterer seg over.

– Jeg trodde at han hadde en veldig bra stilling i partiet mot Anand, men han måtte slite med å klare remis. Det er noe som ikke helt stemmer med verdensmesteren. Han har ikke vært på sitt beste de siste månedene, kommenterte tidligere VM-utfordrer Nigel Short på arrangørens sending.

– Men man kan ikke vinne hver turnering, selv om man er verdensmester? spør stormester Maurice Ashley.

– Han har hatt mange turneringer hvor han ikke har vunnet nå, påpeker Short.

SPENT: Wesley So sier han er veldig spent foran lynsjakkturneringen, hvor resultatene hans har vært høyst middelmådige. Her med stormester Maurice Ashley. Foto: Lennart Ootes

SPENT: Wesley So sier han er veldig spent foran lynsjakkturneringen, hvor resultatene hans har vært høyst middelmådige. Her med stormester Maurice Ashley. Foto: Lennart Ootes

Selv om Carlsen nå henger etter So, er det fortsatt mange poeng igjen å spille for. Det skal spilles ni runder lynsjakk lørdag og søndag, hvor poengberegningen kuttes til halvparten. Mens det ble gitt to poeng for seier i hurtigsjakken, gis det ett poeng i lynsjakken.

Carlsen leder fortsatt verdensrankingen, men har bare ni poeng ned til Vachier-Lagrave på andreplass. Franskmannen gjorde et byks etter en utrolig prestasjon på hjemmebane i Paris, mens nordmannen kollapset på siste lynsjakkdag.

Your Next Move Grand Chess Tour sponses av den belgiske forretningsmannen Jan Callewaert, som var en del av Garry Kasparovs stab under presidentvalget i Tromsø i 2014. Det kjempes om et totalt premiefond på nær 1,3 millioner kroner i Leuven. Vinneren stikker av med 316.000 kroner.

Turneringen spilles frem til søndag. Spillerne får et par ukers pause før langsjakkturneringen Sinquefield Cup i St. Louis starter 31. juli.

På den offisielle sendingen kommenterer GM Yasser Seirawan, IM Jovanka Houska og GM Christian Chirilla fra St. Louis, mens GM Nigel Short og GM Maurice Ashley er på plass i Leuven. Rundene starter kl 14 hver dag.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 960 ganger, 2 besøk i dag)