Carlsen avanserte i Leuven etter å ha slått Kramnik med nytt åpningstrekk

PRESTISJEMØTE: Magnus Carlsen vant oppgjøret mot Vladimir Kramnik i hurtigsjakken i Leuven. Foto: Lennart OotesPRESTISJEMØTE: Magnus Carlsen vant oppgjøret mot Vladimir Kramnik i hurtigsjakken i Leuven. Foto: Lennart Ootes

Bare Wesley So er foran verdensmesteren etter seks av ni runder.

av Tarjei J. Svensen

Torsdag gjorde 26-åringen et byks på resultatlisten i Your Next Move Grand Chess Tour ved å vinne to av tre partier. Carlsen åpnet med remis mot Maxime Vachier-Lagrave, før han vant over både Vladimir Kramnik og Baadur Jobava i femte- og sjette runde.

Når seks av ni runder er spilt i belgiske Leuven, er det bare Wesley So som er foran nordmannen på resultatlisten. Den filipinsk-fødte amerikaneren har vunnet fire av seks partier og leder alene med ti poeng. Carlsen og Maxime Vachier-Lagrave jakter to poeng bak.

– Det virker som Magnus er tilbake i form igjen, konstaterer kommentator Christian Chirila på arrangørens sending.

Carlsens opptur kommer dagen etter at han fikk seg en real nesestyver og tapte for nettopp So i tredje runde. Med hvite brikker tok han for stor risiko i en lik stilling og kollapset i tidsnøden.

– Jeg er optimist

Carlsen fra oppgjøret mot Vachier-Lagrave i hurtigsjakken i Leuven. Foto: Lennart Ootes

Carlsen fra oppgjøret mot Vachier-Lagrave i hurtigsjakken i Leuven. Foto: Lennart Ootes

Verdensmesteren seier over Vladimir Kramnik i femte runde var av det uvanlige slaget av en viktig grunn: Åpningstrekket 1.f4.

Carlsen har ti ulike åpningstrekk i løpet av karrieren, men nå kom altså trekk nummer 11. Trekket, som er kjent som Bird’s åpning, er noe han aldri har spilt verken i klassisk- hurtig eller lynsjakk.

Det er ikke regnet for å være blant de beste åpningsvalgene på toppnivå, men er spilt på klubbnivå. Carlsen la etterpå ut en kryptisk Twitter-melding som skal være en referanse til en episode i tv-serien «Family Guy».

Tidligere VM-utfordrer Nigel Short, som kommenterer i Leuven, ga også informasjon som kan forklare valget.

Det var ikke det første trekket som avgjorde partiet, men Carlsen fikk etter hvert en stilling han var svært godt fornøyd med. Etter dronningavbyttet, fikk Carlsen tak i svarts bonde på a5. Det var begynnelsen på slutten for den russiske eks-verdensmesteren.

– Det var fint å få en seier, og også en som hadde litt kvalitet over seg. Jeg er optimist med tanke på resten, sa Carlsen etter en overbevisende seier over Vladimir Kramnik i femte runde.

I runden etter fikk han lett match mot en hjelpeløs Baadur Jobava. Den georgiske publikumsfavoritten har tapt alle sine seks partier i Leuven.

Det er helt åpent foran de tre siste rundene. Carlsen har igjen Anish Giri (svart), Viswanathan Anand (hvit) og Ian Nepomniachtchi (svart) i hurtigsjakken. So skal på sin side møte Ian Nepomniachtchi, Levon Aronian og Vassily Ivanchuk.

Lørdag og søndag fortsetter turneringen med 18 runder lynsjakk for å kåre den endelige vinneren i Leuven.

Your Next Move Grand Chess Tour sponses av den belgiske forretningsmannen Jan Callewaert, som var en del av Garry Kasparovs stab under presidentvalget i Tromsø i 2014. Det kjempes om et totalt premiefond på nær 1,3 millioner kroner i Leuven. Vinneren stikker av med 316.000 kroner.

Turneringen spilles frem til søndag. Spillerne får et par ukers pause før langsjakkturneringen Sinquefield Cup i St. Louis starter 31. juli.

På den offisielle sendingen kommenterer GM Yasser Seirawan, IM Jovanka Houska og GM Christian Chirilla fra St. Louis, mens GM Nigel Short og GM Maurice Ashley er på plass i Leuven. Rundene starter kl 14 hver dag.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 449 ganger, 1 besøk i dag)

2 kommentarer på "Carlsen avanserte i Leuven etter å ha slått Kramnik med nytt åpningstrekk"

  1. Oysteingul | 30. juni 2017 på 09:45 |

    Bakgrunnen for tweeten til Magnus er nok ikke så kryptisk som du vil ha det til: Det er en referanse til den fantastiske søple-rock-sangen til the Trashmen: Surfing Bird. Gjetter på at Magnus har hørt den med Ramones som hadde en av sine største hits med den. Ja, Family guy har en episode om den de også, men dette er en klassisk sang fra begynnelsen av sekstitallet. Morsom og enkel låt, anbefaler den absolutt: https://www.youtube.com/watch?v=9Gc4QTqslN4 (Hvorfor lager de ikke slike musikkvideoer lengre!)

Stengt for kommentarer.