Salomon om Eliteklassen: – Det kommer til å bli jevnt

JEVNT? Johan Salomon spår at det blir jevnt i Landsturneringen i Stavanger. Her fra Tromsø i fjor. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noJEVNT? Johan Salomon spår at det blir jevnt i Landsturneringen i Stavanger. Her fra Tromsø i fjor. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Den regjerende norgesmesteren står over Landsturneringen. Slik vurderer han årets Eliteklasse.

av Tarjei J. Svensen

Fredag flyttes den første brikken i Landsturneringen i sjakk i Stavanger.  Den store sjakkfesten holdes på «Norges nye sjakkhotell» Clarion Energy på Madla, hvor også årets Altibox Norway Chess ble gjennomført med stor suksess nylig.  Hotellet er ett av Norges største med 400 rom. Da Matt & Patt var i kontakt med hotellet nylig, var det fortsatt ledige rom igjen.

Eliteklassen tyvstarter i år dagen før dagen og man unngår med det den forhatte dobbeltrunden.

Kampen om kongepokalen blir en av de tøffeste på mange år med fem av våre fremste stormestere som spiller på kongepokal og en førstepremie på 25.000 kroner: Jon Ludvig Hammer, Simen Agdestein, Aryan Tari, Frode Urkedal og Kjetil A. Lie gjør at det bare er Magnus Carlsen som ikke deltar av landets seks beste.

Eliteklassen 2017

GM Jon Ludvig Hammer OSS 2628
GM Simen Agdestein OSS 2604
GM Aryan Tari Vålerenga 2593
GM Frode Olav Olsen Urkedal 1911 2541
GM Kjetil A. Lie Vålerenga 2539
IM Frode Elsness 1911 2466
IM Espen Lie Akademisk 2462
IM Johan-Sebastian Christiansen Vålerenga 2458
IM Lars Oskar Hauge OSS 2448
FM Benjamin Arvola Alta 2435
FM Sebastian Mihajlov OSS 2414
IM Kristian Stuvik Holm Vålerenga 2403
FM Tor Fredrik Kaasen Vålerenga 2402
IM Lasse Østebø Løvik Stavanger 2400
FM Benjamin Haldorsen Bergens 2356
IM Erik Fossan Stavanger 2347
FM Johannes Haug Nordstrand 2335
IM Atle Grønn OSS 2331
IM Andreas G.R. Moen OSS 2330
FM Vegar Koi Gandrud Hønefoss 2330
FM Andreas G Tryggestad Nordstrand 2314
FM Eivind Olav Risting 1911 2295
FM Jøran Aulin-Jansson Asker 2267
Endre Machlik Tromsø 2194

Derfor droppet Salomon NM

Johan Salomon fra Landsturneringen i Tromsø i fjor. Foto: Tarjei J. Svensen

Johan Salomon fra Landsturneringen i Tromsø i fjor. Foto: Tarjei J. Svensen

En som ikke blir å se i Stavanger, er nummer sju på norgesrankingen Johan Salomon (20). Den regjerende norgesmesteren tok sin første tittel i Tromsø i fjor, men får altså ikke sjansen til å forsvare tittelen i år.

– Jeg hadde lyst til å spille EM, men så ble jeg også tatt ut til VM. Da ble det litt for mye og for tett med NM, forklarer 20-åringen som er i ferd med å ta fatt på sitt andre friår fra skolen.

Salomon kommer rett fra VM for lag i Russland der han gjorde en god figur og presterte godt over forventet. Nå gleder han seg til å følge mesterskapet tett fra sidelinjen.

– NM er alltid veldig spennende. Det er veldig mange gode med og det kommer nok til å bli mange kamppartier. Det er en av de morsomste turneringene man kan spille og følge med på.

I fjor ble han som 19-åring den sjette yngste norgesmesteren gjennom tidene da han gikk hårfint til topps foran Kjetil A. Lie. Etterpå fikk han skryt av Carlsen som omtalte ham som «veldig tøff». Den Eliteklassen gikk imidlertid uten tre av våre fire beste spillere.

Salomon har vanskeligheter med å plukke frem en klar favoritt i årets mesterskap, men spår at kampen står mellom duoen Hammer og Tari. Han mener likevel at både Agdestein og Urkedal er kapabel til å vinne.

– Det blir tøffere å kjempe i toppen i år. Det er veldig mange som kan vinne, selv om det er stor sjanse for at de fire høyeste rangerte vinner. Det kommer til å bli jevnt, spår 20-åringen som har litt over en uke igjen som regjerende norgesmester.

Salomon lar seg dessuten imponere av Benjamin Arvola Notkevichs prestasjoner over brettet i det siste. Tromsø-mannen sjokkerte Sjakk-Norge da han gikk til topps med 8 av 9 i Sveins minneturnering tirsdag.

– Det er kjempeimponerende. Han har gjort det veldig bra i mange turneringer og jeg håper for all del at han kommer seg opp på stormesternivå fort. Det vil vise at det er mulig for de litt eldre å slå gjennom også, sier Salomon.

Han tror likevel ikke at årets komet i norsk sjakk klarer å gå helt til topps.

– Det ville vært helt sykt, sier han.

Stavanger: – Håper det blir et veldig bra arrangement

Petter Fossan. Foto: Tarjei J. Svensen

Petter Fossan. Foto: Tarjei J. Svensen

Stavanger Sjakklubb, som i år fyller 100 år, er svært godt fornøyd med at det er hele 605 påmeldte til Landsturneringen. Det betyr at mesterskapet trolig blir det tredje største noensinne, og det aller største utenfor østlandsområdet.

Det er i tråd med målsetningen satt på forhånd.

– Det er vi kjempegodt fornøyd med. Det viktigste er at vi får vist at det er god sjakkinteresse i hele Norge. Det er flest aktive sjakkspillere på Østlandet, så at vi klarer å samle så mange på Vestlandet og, synes jeg som sjakkentusiast er veldig bra. Så er det selvfølgelig ekstra kjekt når det er vi selv som arrangerer, sier Petter Fossan i Stavanger Sjakklubb til Matt & Patt.

Han har sammen med en stor stab brukt dagen til å rigge til i hovedsalen på Clarion Energy Hotell, som har plass til 500 spillere. Det er også gjort klart Deltakerne kan vente seg overraskelser med en egen «goodie-bag» på åpningsdagen.

Fortsatt gjenstår det mange detaljer, men ambisjonsnivået er høyt.

– Vi har hele tiden hatt ambisjon om at vi skulle bli tidenes største NM målt i deltakere utenfor Oslo-regionen. Målt i kvalitet så har vi skrevet et jubileumstidskrift om Stavanger sjakkluibb 100 år, og brukt Facebook og Instagram aktivt. Vi har flere aktiviteter i tillegg til de vanlige sideturneringer med simultan og ulike konkurranser. Vi håper det skal bli et veldig bra arrangement for deltakerne, og at de skal reise reise fra ett av de beste NM noen gang, sier Fossan.

Stavanger sjakklubb er dessuten veldig godt fornøyd med kvaliteten på Eliteklassen. Alle partiene sendes direkte på sjakknettsteder som ChessBase og Chess24.

Nå teller de timer frem til første runde i Eliteklassen starter kl 18 fredag. Den offisielle åpningen er kl 15.30 lørdag, mens selve partiene starter kl 16.

– Vi er spent dagen før dagen. Det er veldig godt å komme i gang for vi har forberedt oss lenge. Det blir bra å bare få begynt, avslutter Fossan.

Program Landsturneringen 2017

​Fredag 30/6
17:00 – 20:00: Registrering
18:00 – 1. runde Eliteklassen

Lørdag 1/7
10:00 – 14:00 – Registrering
15:30 – 16:00 – Åpning
16:00 – 2. runde Eliteklassen, 1. runde alle øvrige klasser

Søndag 2/7
11:00 – 3. runde Eliteklassen, 2. runde alle øvrige klasser

Mandag 3/7
10:00 – 16:00 4. runde Eliteklassen,
3. runde alle øvrige klasser
17:00 – 23:00 4. runde alle klasser utenom Eliteklassen

Tirsdag 4/7
11:00 – 5. runde alle klasser

Onsdag 5/7
11:00 – 6. runde alle klasser

Torsdag 6/7
11:00 – 7. runde alle klasser

Fredag 7/7
11:00 – 8. runde alle klasser

Lørdag 8/7
10:00 – 9. runde alle klasser
Premieutdeling

(Besøkt 824 ganger, 1 besøk i dag)