SV-politikeren sjokkerer Sjakk-Norge igjen: – Helt sykt, sier kompisen

FANTOMVÅR: Benjamin Arvola Notkevich med ny superprestasjon i Oslo. Foto: Bjarke Sahl

Benjamin Arvola Notkevich (24) sikter mot NM-gull etter vanvittig prestasjon i Oslo.

av Tarjei J. Svensen

Arvola Notkevichs fremgang er eksepsjonell.

I januar var Benjamin Arvola Notkevich (24) så vidt inne blant landets 50 beste spillere med en rating på 2291 etter en svak prestasjon i Bulgaria sist høst.

Seks måneder etter er Tromsø-mannen, som representerer Alta sjakklubb, i ferd med å ta Sjakk-Norge med storm og klatre inn blant landets ti beste sjakkspillere. Det er klart etter en rekke fantastiske sjakk­prestasjoner der han har tjent hele 170 rating­poeng.

Tirsdag sjokkerte kommune­styre­medlemmet fra SV nok en gang ved å gå helt til topps Sveins 10. minneturnering i Oslo foran sju stormestere og fire internasjonale mestere.

SE OGSÅ: Fullstendig resultatliste Sveins 10. minneturnering

Arvola Notkevich tapte ikke et eneste parti til tross for å ha møtt fire stormestere. Det var ikke bare at han vant turneringen, men måten det skjedde på var særdeles imponerende.

8 av 9 poeng er den høyeste poengsummen som er oppnådd i turneringens tiårige historie. Bare uflaks med oppsettet og strenge regler hos FIDE gjør at det ikke ble napp i stormestertittelen denne gangen.

– Det er ingen grunn til å stresse, for nappene kommer. Han har helt klart nivået inne, var Tiger Hillarp-Perssons dom. Den svenske stormesteren, som har tre turneringsseire i Sveins minneturnering, måtte denne gangen se at 7,5 poeng ikke var godt nok til mer enn andreplass.

Hillarp-Persson var den eneste av tre svenske stormestere som klarte å ta poeng fra nordmannen. Både Jonny Hector og Emanuel Berg måtte se seg slått, sistnevnte for andre gang i år.

– Hadde ikke peiling på hva som skjedde i partiene

SUKSESS: Benjamin Arvola Notkevich med sukesss i Sveins minneturnering. Foto: Bjarke Sahl

SUKSESS: Benjamin Arvola Notkevich med sukesss i Sveins minneturnering. Foto: Bjarke Sahl

– Jeg er fornøyd! er sensasjonsmannens noe beskjedne reaksjon på standardspørsmålet «hva føler du nå?».

Matt & Patt snakker med 24-åringen i strålende solskinn på taket av Oslo Schakselskaps lokaler på Majorstua minutter etter at han har beseiret den svenske stormesterlegenden Jonny Hector. Han har beina godt plantet på jorda og mener at han i løpet av turneringen innså hvor lite han forstår av sjakk.

– Jeg ble stående dårlig i sinnsykt mange partier. Så satt jeg der i midtspillet i alle partiene og tenkte «hva er det som skjer her?» Jeg hadde ikke peiling på hva som skjedde i noen av partiene.

Arvola Notkevich mener han er «sinnsykt dårlig» i midtspill, men «ganske god» i sluttspill. Bare ett av de ni partiene var over før det var gått 40 trekk.

– Jeg sto til tap mot Johannes Haug, Rune Djurhuus og Tor Fredrik Kaasen. I midtspillet ble jeg bare fullstendig utspilt av alle tre. Da jeg kom inn i et sluttspill som var litt dårligere for meg, så bare vant jeg.

Arvola Notkevich sikret imidlertid turneringsseieren ved å knuse en rutinert svensk stormester i siste runde.

Opplevde forventningspress etter Matt & Patt-artikkel

SEIER: Benjamin avsluttet med å slå den svenske stormesteren Jonny Hector. Foto: Tarjei J. Svensen

SEIER: Benjamin avsluttet med å slå den svenske stormesteren Jonny Hector. Foto: Tarjei J. Svensen

Fantomprestasjonen i Sveins minneturnering kommer bare to måneder etter at han sto for bragden Hans Olav Lahlum omtalte som «sensasjonell» og «veldig spesielt i norsk sjakkhistorie». Arvola Notkevich slo til med sitt tredje IM-napp i Fagernes Chess International.

Samtidig tok han også sitt første napp i stormestertittelen.

– Da jeg tok det første IM-nappet, begynte alle å prate til meg som om jeg var IM allerede. Da tenkte jeg «gi meg litt fred!». Men så tenkte jeg, «greit, da skal jeg bli IM». Så trente jeg en del og fikk IM-styrken.

Nå har Arvola Notkevich ikke bare IM-styrke, men for andre gang har han spilt på stormesternivå. Ratingprestasjonen på utrolige 2721 er verdensklasse. Så folk det som ville komme da de begynte å trekke ham til side etter at Matt & Patt omtalte det i april?

– De forventet at jeg var stormester allerede og at nappene kom til å komme med en gang. Men jeg var ikke god nok for det i april. Så da tenkte jeg at «jaja, da får jeg vel bare få stormesterstyrken også da, hvis folk forventer det», sier Arvola Notkevich, og innrømmer at han må justere målsetningen om å sikre seg stormestertittelen i løpet av to år.

Nå er det ingen tvil lenger, for stormesternivået har han allerede inne.

Hylles av kompisen: – Helt sykt

PREMIEVINNERE: Benjamin Arvola Notkevich fikk meg seg 5000 kroner for den fenomenale seieren i Sveins 10. minneturnering. Foto: Tarjei J. Svensen

PREMIEVINNERE: Benjamin Arvola Notkevich fikk meg seg 5000 kroner for den fenomenale seieren i Sveins 10. minneturnering. Foto: Tarjei J. Svensen

Nicolai Getz (25) hadde marginene på sin side og sikret sitt første stormesternapp da han slo danske Martin Haubro i siste runde – det til tross for at han tapte for den suverene vinneren i femte runde.

Da Matt & Patt snakker med Getz like etterpå, er han nærmest stum av beundring over kompisens prestasjon.

– Det er bare helt sykt. Det er helt ufattelig. Jeg gleder meg til å se på partiene hans, sier Getz.

De to gikk sammen på Simen Agdesteins sjakklinje på NTG, sammen med blant andre Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer.  De to er gode venner, men også konkurrenter, forteller han

– Han har jobbet lenge på en veldig korrekt måte. Han har hele tiden prøvd å forbedre ferdighetene. Nå ser man hva som skjer. Plutselig sier det pang.

Og det var kanskje nettopp pang det sa i innbyrdes oppgjør mellom de to.

– Mitt beste parti i turneringen. Men han sto til tap allerede i åpningen, sier Arvola Notkevich.

Drømmer om NM-triumf

– Hvordan skal du følge opp denne prestasjonen, Benjamin?

– Jeg får bare trene da! Det kommer an på hva du skriver. Hvis du ikke skriver for pent om meg, så kan jeg ta det med ro. Men hvis du skriver noe pent, så må jeg trene enda hardere, smiler han lurt.

Arvola Notkevichs seiler nå opp som en av outsiderne i Landsturneringen i Stavanger, der Eliteklassen tyvstarter fredag. Han er rangert som nummer ti blant de 24 deltakerne, men sikter mot toppen.

– Jeg håper å vinne. Men Aryan, Jon Ludvig og Simen er bedre enn meg. Jeg må ha flyt, men jeg spiller for å vinne, avslutter han selvsikkert.

P.S: Det var flere gode norske prestasjoner i Sveins 10. minneturnering. I tillegg til Nicolai Getz, som tok stormesternapp med sine 6,5 poeng og tredjeplass, imponerte også Tor Fredrik Kaasen stort med 6,5 poeng på 5. plass.

15-åringens prestasjon er sterk nok til at han normalt ville tatt IM-napp, men dessverre tilfredsstilte han ikke kravet om nok utenlandske motstandere.

(Besøkt 2 626 ganger, 1 besøk i dag)