Carlsen-blemme mot So i Leuven: – Noen ganger mister han objektiviteten sin

RUFSETE: Tapet i tredje runde mot Wesley So ødela starten på Your Next Move Grand Prix i Leuven. Foto: Lennart OotesRUFSETE: Tapet i tredje runde mot Wesley So ødela starten på Your Next Move Grand Prix i Leuven. Foto: Lennart Ootes

Magnus Carlsen får kritikk etter å ha rotet bort en lik stilling mot Wesley So i Grand Chess Tour.

av Tarjei J. Svensen

– Jeg var fornøyd med remis, men han presset på med g4. Når jeg fikk andreraden var jeg ute av trøbbel. Da ble kongen hans veldig utsatt. I et hurtigsjakkparti når man har så lite tid, blir det veldig, veldig vanskelig, sier Wesley So.

Den filipinsk-fødte amerikaneren påførte Carlsen hans første tap i hurtigsjakkdelen av årets Grand Chess Tour. Den andre av totalt fem turneringer i serien startet i belgiske Leuven i dag.

Det så lovende ut for verdensmesteren etter de to første rundene. Carlsen åpnet med seier over Levon Aronian med hvit, før han holdt remis med svart mot Vassily Ivanchuk i andre runde.

I tredje runde vil 26-åringen gremmes over å ha tapt det som i utgangspunktet burde være et helt likt sluttspill mot So. Carlsen gikk på med g2-g4 og presset trolig for hardt med kun dronning, tårn og bønder på brettet.

Kongen ble deretter svært utsatt, og til slutt kollapset det i tidsnøden.

– Magnus kan ikke bare pushe for hardt i like stillinger. Noen ganger mister han helt objektiviteten sin, er dommen fra tidligere VM-utfordrer Nigel Short på den offisielle sendingen.

NEDTUR: Vasily Ivanchuk er vitne til at Magnus Carlsen taper hurtigsjakkoppgjøret mot Wesley So i Leuven. Foto: Lennart Ootes

NEDTUR: Vasily Ivanchuk er vitne til at Magnus Carlsen taper hurtigsjakkoppgjøret mot Wesley So i Leuven. Foto: Lennart Ootes

Stormester og kommentator Christian Chirila mener Carlsen ble knust.

– Wesley dominerte og utspilte verdensmesteren fra en lik stilling. Det er noe Carlsen vanligvis selv er ekspert i.

Ikke ofte man ser Magnus bli utspilt på denne måten, heldigvis.

Verdensmesteren blir dermed stående med 3 av 6 poeng. So har tatt ledelsen med 5 poeng, mens Ian Nepomniachtchi og Maxime Vachier-Lagrave tar de neste plassene med 4 poeng. Det utdeles to poeng for seier og ett poeng for remis i hurtigsjakken.

Det er bare tre dager siden Carlsen holdt hodet kaldt og slo Vachier-Lagrave i omspillet og vant Paris Grand Chess Tour. Triumfen var en gedigen opptur for verdensmesteren, som i 2017 har slitt i turneringer med klassisk betenkningstid.

I lyn- og hurtigsjakk har verdensmesteren imidlertid vist klasse. I Stavanger vant Carlsen lynsjakkturneringen suverent. I Paris var det noe rusk i maskineriet, men det holdt altså til seier med et nødskrik.

Carlsen og Vachier-Lagrave har sammen med Wesley So forflyttet seg fra Paris til Leuven. Der får de selskap av Viswanathan Anand, Vladimir Kramnik, Ian Nepomniachtchi, Vasily Ivanchuk, Baadur Jobava, Anish Giri og Norway Chess-vinner Levon Aronian.

Nordmannen, som bodde i Belgia som barn, har gode minner fra Leuven. I fjor utklasset han konkurrentene og vant turneringene hele tre runder før slutt.

Formatet er det samme: Tre dager med tre hurtigsjakkpartier, fulgt av to dager med ni lynsjakkpartier. Med hele 27 partier før vinneren kåres, er sjakkfansen sikret underholdning på høyt nivå.

RÅDHUS: Spillestedet i Leuven er rådhuset midt i byen. Foto: Lennart Ootes

RÅDHUS: Spillestedet i Leuven er rådhuset midt i byen. Foto: Lennart Ootes

Motstanden i åpningsrunden i Leuven kunne knapt være tøffere: Levon Aronian, som tok sin andre strake turneringstriumf da han gikk til topps i Stavanger nylig, er ikke med i Grand Chess Tour, men har fått en av friplassene her.

Det ble et pent parti hvor Carlsen ofret bonde for å åpne opp for løperparet, som siktet seg inn mot svarts konge. I stedet for å gå inn i en remisvariant, valgte Aronian å trekke dronningen. Det viste seg å være en fatal tabbe av armeneren.

Den utnyttet Carlsen perfekt med en lekker kombinasjon på f6.

– Han overrasket meg litt, for med en gang jeg ofrer bonden så bør jeg ikke være i trøbbel, men jeg hadde ikke nok tid til å tenke på det og jeg kunne ikke finne noe. Da han bukket var det remis, sa Carlsen, som mente partiet var velspilt inntil tabben.

– Magnus viser den samme formen som førte ham til eksepsjonelle rekordhøyder med rating i stratosfæren, utbrøt kommentator Yasser Seirawan entusiastisk på den offisielle sendingen etter at seieren var klar.

TRIUMF: Magnus Carlsen utnyttet effektivt Levon Aronians bukk i det første partiet i Leuven. Foto: Lennart Ootes

TRIUMF: Magnus Carlsen utnyttet effektivt Levon Aronians bukk i det første partiet i Leuven. Foto: Lennart Ootes

Vassily Ivanchuk er en av de store publikumsfavorittene, og har av den grunn også fått en av friplassene i Leuven.

Han har den senere tid skapt problemer for Carlsen ved flere anledninger, og det så også lovende ut for ukraineren da Carlsen i det innbyrdes oppgjøret så ut til å ta vel stor risiko med svarte brikker.

– Han spiller veldig, veldig fin sjakk. Han dominerte mot Levon Aronian, så viste han gode teoretiske ferdigheter ved å remisere mot Vasily Ivanchuk, sier stormester Christian Chirila på den offisielle sendingen.

Oppgjøret mot So åpnet ikke noen thriller, for ganske raskt endte man opp i et ganske likt sluttspill. Da Carlsen fikk en utsatt konge – og stadig dårligere tid, gikk det galt.

I 4. runde torsdag spiller Magnus Carlsen med svart mot Maxime Vachier-Lagrave.

Your Next Move Grand Prix sponses av den belgiske forretningsmannen Jan Callewaert, som var en del av Garry Kasparovs stab under presidentvalget i Tromsø i 2014. Det kjempes om et totalt premiefond på nær 1,3 millioner kroner i Leuven. Vinneren stikker av med 316.000 kroner.

Turneringen spilles frem til søndag. Spillerne får et par ukers pause før langsjakkturneringen Sinquefield Cup i St. Louis starter 31. juli.

På den offisielle sendingen kommenterer GM Yasser Seirawan, IM Jovanka Houska og GM Christian Chirilla fra St. Louis, mens GM Nigel Short og GM Maurice Ashley er på plass i Leuven. Rundene starter kl 14 hver dag.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 977 ganger, 1 besøk i dag)