Magnus Carlsen til topps i Paris etter omspill tross kollaps: – Jeg er lettet

TIEBREAK: Magnus Carlsen og Maxime Vachier-Lagrave måtte gå gjennom tiebreak. Foto: Lennart OotesTIEBREAK: Magnus Carlsen og Maxime Vachier-Lagrave måtte gå gjennom tiebreak. Foto: Lennart Ootes

Verdensmesteren måtte for åttende gang de siste ti årene ut i ekstraomganger. For åttende gang gikk han også seirende ut av dem.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen vet å holde seg iskald i de mest nervepirrende øyeblikkene. Det klarte 26-åringen også i dag da han vant 1,5-0,5 over Maxime Vachier-Lagrave i omspillet og gikk til topps i Paris Grand Chess Tour.

I finalen var det ingen tvil og Carlsen kunne ta remis i en vunnet stilling i det andre hurtigsjakkpartiet.

TRIUMF: Magnus Carlsen vant det første omspillpartiet mot Maxime Vachier-Lagrave. Foto: Lennart Ootes

TRIUMF: Magnus Carlsen vant det første omspillpartiet mot Maxime Vachier-Lagrave. Foto: Lennart Ootes

– Jeg er selvsagt lettet. Det er helt klart ting jeg må jobbe med. Men med tanke på rekken av svake resultater jeg har hatt i det siste, så er dette stort, sier Carlsen i intervjuet med arrangørens Maurice Ashley.

SE OGSÅ: Spill gjennom partiene fra Paris Grand Chess Tour

Det er åttende gang på like mange forsøk at Carlsen vinner et omspill siden 2007. Carlsen vant også i finalen mot Vachier-Lagrave i 2015. Den gang sto det om seieren i London Chess Classic.

Carlsen får med seg rundt 260,000 kroner på seieren i årets første turnering i Grand Chess Tour.

– Jeg spilte alt for svakt, og jeg tapte i tidsnøden. Jeg var veldig lettet over å ha kommet til omspillet. Jeg visste at jeg ville ha en god sjanse.

Carlsen ble hyllet av kommentatorene på den offisielle sendingen, som ble fulgt av opptil 15.000 sjakkfans verden over.

– Det er veldig imponerende av Magnus. Det var bare barnemat for han i omspillet, sier den franske stormesteren Romain Edouard på den offisielle sendingen

– Bemerkelsesverdig comeback

DOMINERTE: Maxime Vachier-Lagrave kom som en rakett og vant lynsjakkdelen i Paris. Det holdt bare til andreplass. Foto: Lennart Ootes

DOMINERTE: Maxime Vachier-Lagrave kom som en rakett og vant lynsjakkdelen i Paris. Det holdt bare til andreplass. Foto: Lennart Ootes

Det ble nok en gang høydramatisk på siste dag av lynsjakken i Paris. Magnus Carlsen ledet med ett poeng på Hikaru Nakamura, men det skulle vise seg at det var Vachier-Lagrave som var den farligste utfordreren.

LES OGSÅ: Karjakin ut mot Carlsen: – Urettferdig!

Franskmannen dominerte fullstendig og endte 2,5 poeng foran nestemann i lynsjakkdelen i Paris.

– En av de mest bemerkelsesverdige comebackene vi har sett noen gang, uttalte stormester og kommentator om franskmannen som nå har klatret til andreplass på verdensrankingen – bare ni poeng bak Carlsen.

For Carlsen gikk det galt allerede i første parti søndag. Da tapte han et kaotisk parti for Fabiano Caruana.

KOLLAPS: Plutselig begynte Magnus Carlsen å tape partier. Det kunne gått veldig galt, men det holdt så vidt. Foto: Lennart Ootes

KOLLAPS: Plutselig begynte Magnus Carlsen å tape partier. Det kunne gått veldig galt, men det holdt så vidt. Foto: Lennart Ootes

Carlsen hentet seg imidlertid inn med to strake seire over Etienne Bacrot og Veselin Topalov, de to svakeste spillerne i feltet. Deretter var det nærmest full stopp for Carlsen som stadig endte opp i problemer på grunn av tidsbruken.

Først måtte han ta til takke med remis i et vunnet sluttspill mot Shakhriyar Mamedyarov, mens han i partiet etter mot Alexander Grischuk med nød og neppe unngikk tap.

Deretter gikk det bare nedover. Carlsen gikk på tre strake smeller for Sergey Karjakin, Maxime Vachier-Lagrave og Hikaru Nakamura.

– Det er full kollaps av verdensmesteren. Det er vanskelig å forklare hva som skjer nå, utbrøt kommentator og stormester Christian Chirila på arrangørens sending.

– Magnus selvdestruerte, sier den britiske internasjonale mesteren Jovanka Houska, som bor i Bergen.

Vachier-Lagrave hadde med det et halvt poengs ledelse før siste runde. Der vant Carlsen sitt oppgjør mot Wesley So overbevisende.

– Jeg kom til liv igjen etter at jeg vant siste parti mot Wesley. I sluttspillet var jeg roligere enn tidligere. Det hjalp mye, sier Carlsen i intervjuet med Ashley.

AVGJØRENDE: Magnus Carlsen vant det siste partiet mot Wesley So. Det ble svært avgjørende, for verdensmesteren sikret med det omspill. Foto: Lennart Ootes

AVGJØRENDE: Magnus Carlsen vant det siste partiet mot Wesley So. Det ble svært avgjørende, for verdensmesteren sikret med det omspill. Foto: Lennart Ootes

– Magnus er den mesteren som kan vinne på kommando. Det er ikke lett å slå Wesley So, men han klarte det. Det er bemerkelsesverdig, kommenterte Seirawan.

Triumfen i Paris er en etterlengtet opptur for Magnus Carlsen, som har slitt i turneringer med lang betenkningstid. To andreplasser i Wijk aan Zee og Baden-Baden ble fulgt opp med en sjokkerende niendeplass i Stavanger nylig.

Carlsen får sjansen til å snu den negative trenden når han og de andre verdensstjernene skal videre til Leuven i Belgia. Den andre turneringen i Grand Chess Tour starter allerede onsdag. Formatet er en ren kopi fra det vi så i Paris: Ni runder hurtigsjakk og 18 runder lynsjakk.

Blant spillerne som kommer til er Levon Aronian, Vladimir Kramnik, Baadur Jobava, Viswanathan Anand, Ian Nepomniachtchi, Vassily Ivanchuk og Anish Giri.

Carlsen er tittelforsvarer fra i fjor, og vil trolig være en enda større favoritt i år.

31. juli bærer det videre til St. Louis og Sinquefield Cup.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 708 ganger, 1 besøk i dag)