Magnus Carlsen med god start på første dag av Grand Chess Tour

HÅRFIN: Magnus Carlsen har valgt å klippe seg etter skuffelsen i Stavanger. Kanskje gir det suksess? Foto: Lennart OotesHÅRFIN: Magnus Carlsen har valgt å klippe seg etter skuffelsen i Stavanger. Kanskje gir det suksess? Foto: Lennart Ootes

– Strålende så langt!

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen har fått en god start på Paris Grand Chess Tour, som startet med tre runder hurtigsjakk i dag.

To seire og én remis gjør at verdensmesteren deler ledelsen med fem poeng (to poeng for seier, ett poeng for remis) sammen med Wesley So.

– Jeg spiller relativt sett ganske bra. Motstanderne mine gir meg sjanser. Det er strålende så langt, er konklusjonen til verdensmesteren i intervjuet med Maurice Ashley.

– Magnus Carlsen har funnet sitt gamle jeg, mener stormester og kommentator Christian Chirila.

Carlsen åpnet med remis mot Alexander Grischuk, før det ble seier over både Shakhriyar Mamedyarov og Maxime Vachier-Lagrave.

De to seirene kom etter gigantiske tabber av motspillerne i stillinger som var helt jevne.

REMIS: Oppgjøret mot Alexander Grischuk endte i trekkgjentakelse og remis. Foto: Lennart Ootes

REMIS: Oppgjøret mot Alexander Grischuk endte i trekkgjentakelse og remis. Foto: Lennart Ootes

Oppgjøret mot Vachier-Lagrave ble høydramatisk, som det ofte blir når de to jevngamle rivalene møtes.

– Maxime er veldig taktisk, så det er ikke noe jeg hadde forventet, sier Carlsen om franskmannens tabbetrekk.

Dagens store sjokk var Fabiano Caruana som tapte alle sine tre partier fra vunnede stillinger. Veselin Topalov, som er kjent for å være blant de svakere spillerne i lyn- og hurtigsjakk, overrasket også med fire poeng etter seier over Caruana og remis mot Sergey Karjakin og Etienne Bacrot. Bulgareren er på delt tredjeplass sammen med Hikaru Nakamura.

Grand Chess Tour er en utmerket mulighet for Carlsen til å slå tilbake etter et særdeles skuffende resultat i Altibox Norway Chess i Stavanger. Det skal spilles ni runder hurtigsjakk og 18 runder lynsjakk før vinneren kåres.

Carlsen er verdensener i begge disipliner og er dermed klar favoritt – og det selv om det har gått litt trått i langsjakk i det siste.

Paris-delen av Grand Chess Tour spilles i franske Canal Plus’ lokaler og høydepunktene overføres på fransk tv. På den engelske tv-sendingen kommenterer Yasser Seirawan sammen med Bergens-bosatte Jovanka Houska. Christian Chirila er kommentator, mens Maurice Ashley rapporterer fra Paris.

Fjerde runde spilles torsdag kl 14. Da skal Carlsen ha svart mot Wesley So.

(Besøkt 1 871 ganger, 1 besøk i dag)