Magnus Carlsen ble utspilt av Levon Aronian i praktparti: – Utrolig dårlig

NEDTUR: Magnus Carlsen tapte for Levon Aronian for sjuende gang i karrieren. Foto: Tarjei J. SvensenNEDTUR: Magnus Carlsen tapte for Levon Aronian for sjuende gang i karrieren. Foto: Tarjei J. Svensen

(Levon Aronian – Magnus Carlsen 1-0): Nedbrutt Carlsen etter tap i Stavanger.

av Tarjei J. Svensen

– Det var utrolig dårlig.

Det sier en tydelig misfornøyd verdensmester etter å ha tapt det 52. oppgjøret mot Levon Aronian i fjerde runde av Norway Chess. Det skjedde etter et høydramatisk parti hvor det var armeneren som tidlig fikk initiativet og la press på Carlsen.

Da alle trodde Carlsen hadde ridd stormen av, kom det siste avgjørende feilskjæret. Partiet var over etter 35 trekk og like over tre timers spill.

– Jeg orker ikke å tenke på det som skjer fremover nå. Jeg er veldig skuffet, sier Carlsen.

Verdensmesteren gikk rett på hotellrommet etter et kjapt besøk i TV 2s studio.

– Det føles veldig godt. Jeg har ikke spilt så bra i de tidligere rundene, sier Aronian.

Armeneren kan glede seg over å ha spilt et praktparti mot verdensmesteren. Først ofret han kvalitet, så en løper. Carlsen måtte bruke mye tid på å demme opp for truslene mot kongen.

– Det var Aronian som kjørte dette partiet. Han vant det helt fortjent, sier Hans Olav Lahlum.

Armeneren har nå vunnet tre av de siste sju møtene med Carlsen. Nordmannen har tidligere hatt et svært godt tak på Aronian, men står nå uten seier i løpet av de siste to årene.

Magnus Carlsen og Levon Aronian kjenner hverandre svært godt siden de møttes første gang i 2004. Den gang vant armeneren en spennende match i FIDEs World Cup i Libya. Siden har de møttes hele 52 ganger, inkludert dagens part.

Allerede etter ti trekk startet dramatikken. Magnus Carlsen måtte bruke hele 25 minutter på å svare på overraskelsen i det tiende trekket.

– Det var en åpning som var populær rundt 15 år siden. Jeg husket det Lc2 trekket som var interessant. Når motstanderen spilte Td8. Dette ser veldig interessant. Jeg husket ikke om det fungerte, sier Aronian om forberedelsen.

– Det er ikke tvil om at dette er hjemmesnekret med computer, sier en overrasket internasjonal mester Espen Lie på TV 2s sending.

– Det er et veldig overraskende trekk av han, sier stormester Aryan Tari, som gjorde sin debut i kommentatorboksen.

Så startet dramatikken. Levon Aronian ofret tårnet på a3 for å fange Carlsens dronning. Det var korrekt, mente computerne.

– Dette er et fyrverkeri i forhold til hva vi trodde i utgangspunktet. Her er det action, sier Lie.

– Det var risikabelt, men det var verdt det, sa armeneren til TV 2 etterpå

Etter noen voldsomme slagvekslinger klarte Carlsen å ri stormen av. Likevel måtte han fortsatt holde tunga rett i munnen for ikke å tape.

Men det var nettopp det som skjedde.

– Det er faktisk slutt, dessverre, konkluderte kommentator Espen Lie.

– Alt skjedde på ti minutter. Det var en grei spillbar stilling, sier Aryan Tari.

– En kollaps, mente Hans Olav Lahlum.

Magnus Carlsen er nå uten seier i Norway Chess etter å ha åpnet med remiser mot Wesley So, Fabiano Caruana og Hikaru Nakamura.

Nordmannen får nå to hvite partier og en sjanse til å slå tilbake, men Espen Lie er ikke veldig optimistisk etter dagens nedtur.

– Jeg tror det blir tøft for Magnus å komme tilbake. Han ble nesten utspilt. Det er tungt for Magnus at han spilte så dårlig i dag, sier Lie.

Det ble ellers en ganske dramatisk runde i Stavanger med tre avgjorte partier. Hikaru Nakamura vant over Maxime Vachier-Lagrave, mens Anish Giri også slo Viswanathan Anand.

Nakamura er nå alene i tet med 3 poeng.

Resultater 4. runde Norway Chess:

Aronian – Carlsen 1-0
Giri – Anand 1-0
Nakamura – Vachier-Lagrave 1-0
So – Karjakin 1/2-1/2
Caruana – Kramnik 1/2-1/2

MER OM NORWAY CHESS:
SE OGSÅ:
(Besøkt 1 835 ganger, 1 besøk i dag)