Oslo vrakes som arrangør for Magnus Carlsens VM-kamp i 2018

Magnus Carlsen in the second game in New York. Photo: Maria Emelianova/World ChessMagnus Carlsen in the second game in New York. Photo: Maria Emelianova/World Chess

Norges Sjakkforbund må gi opp drømmen om VM-match i Norge.

av Tarjei J. Svensen

Norges Sjakkforbund har de siste månedene vært i full aktivitet for å sikre seg Magnus Carlsens VM-kamp i 2018. Drømmen var å arrangere en sjakkfest på taket av Operahuset eller i Rådhuset i Oslo.

Nå er det klart at det ikke blir noe av matchen i Norge, planlagt i november 2018. Årsaken skal være at Sjakkforbundet ikke har klart å få den endelige finansieringen på plass i tide. Det bekrefter Agon, selskapet som sitter med de kommersielle rettighetene til VM-syklusen, i en pressemelding i dag.

– Etter at pengene ikke er sikret i tide, har World Chess i dialog med Norges Sjakkforbund bestemt å avslutte søknadsprosessen i 2018. Norges Sjakkforbund vurderer å søke om å legge inn en søknad på matchen i 2020, skriver Agon.

Geir Nesheim, generalsekretær i Norges Sjakkforbund, sier at prosessen med VM-søknaden har gitt mye nyttig erfaring.

– Ideen om å ha en VM-match i sjakk i Norge mens vi har verdensmesteren har fått tilslutning fra alle hold, og NSF mottok i desember 2016 økonomisk støtte fra Oslo Kommune for å utarbeide en søknad om å få det neste mesterskapet til Oslo, sier Geir Nesheim, generalsekretær i NSF.

I mai meldte VG imidlertid at kulturminister Linda Hofstad Helleland ikke ville innvilge Sjakkforbundets søknad om statsstøtte på totalt 16 millioner. Kravet var at verdenssjakkforbundet FIDE og Agon skulle ha en åpen og transparent prosess.

I de tre siste VM-matchene i Chennai 2013, Sotsji i 2014 og New York i fjor, var det FIDE og Agon som alene tok avgjørelsen uten at det ble foretatt en budrunde om arrangementet.

Norges Sjakkforbund skal ha bedt om at en slik åpen prosess gjennomføres, men det ønsket ikke Agon å gå med på.

Agon skriver at de vil offentliggjøre arrangørbyen i løpet av juni. Det har tidligere vært spekulasjoner om at flere asiatiske land er aktuelle søkerbyer.

Selv om Sjakkforbundet må gi opp VM-planene, er det planer om å arrangere flere store sjakkarrangementer for å utnytte den økende sjakkinteressen.

(Besøkt 763 ganger, 1 besøk i dag)