Norway Chess-drømmen røk, men det settes likevel en historisk rekord

ALTIBOX NORWAY CHESS 2017: Magnus Carlsen får bryne seg på nesten hele verdenstoppen. Foto: Yerazik Khachatourian

Altibox Norway Chess-general: – Vi er utrolig fornøyde.

av Tarjei J. Svensen

Ratingsnittet på 2797,2 gjør at Altibox Norway Chess slår Sinquefield Cups rekord på 2794 fra 2015. I 2014 var snittet i Sinquefield Cup og Zürich Chess Challenge så vidt over 2800, men da var det kun seks spillere på startstreken.

Dermed har arrangørene likevel en god grunn til å kalle seg «tidenes sterkeste turnering».

NORWAY CHESS-GENERAL: Kjell Madland. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

NORWAY CHESS-GENERAL: Kjell Madland. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

– Vi er utrolig fornøyd med dette. At vi fikk dette enormt sterke feltet er utrolig kjekt. Det er en historisk begivenhet. Da tenker jeg at vi må være veldig, veldig fornøyd. For det er ikke enkelt å få til, sier Kjell Madland til Matt & Patt.

Som Matt & Patt omtalte i forrige måned , gikk arrangørens drøm om å ha de ti beste på verdensrankingen i vasken. På FIDEs juniliste har Shakhriyar Mamedyarov etter flere måneder med suksess klatret helt opp til 5. plass på verdensrankingen. Moskva Grand Prix-vinner Ding Liren, rangert som nummer ti, er den andre i verdenstoppen som ikke er med i år.

– Det er veldig små forskjeller blant de 10-15 beste i verden, så det får vi bare leve med. Det blir vanskelig å nå den magiske grensen med 2800. Så kan man si at man er avhengig av hva som skal gjelde, for vi nådde jo den når vi tok ut spillerne på FIDEs januar-liste. Så kan man velge hva man vil forholde seg til, uttalte Jøran Aulin-Jansson til Matt & Patt i mai.

Selv om mange norske sjakkfans var skuffet over vrakingen av norgestoer Jon Ludvig Hammer, er det likevel likevel grunn til å være fornøyd med det slagkraftige feltet som skal tilbringe nær to uker i Stavanger.

Det blir et gjensyn med 2013. – og 2014-vinneren, 11. rangerte Sergey Karjakin. Carlsens VM-utfordrer valgte på kontroversielt å trekke seg på kort varsel i fjor, men en avtale gjorde at russeren forpliktet seg til å være med i år. I tillegg er 12. rangerte Anish Giri klar for Stavanger for fjerde år på rad.

For mange blir nok høydepunktet Carlsens møte med verdenstoer Wesley So, den filipinsk-fødte amerikaneren som har kommet som en rakett det siste året. Tilbake i Stavanger etter ett års opphold er også Viswanathan Anand, som slo Carlsen i 2015.

I tillegg er også tidligere verdensmester Vladimir Kramnik tilbake. Verdensfirer Fabiano Caruana og Maxime Vachier-Lagrave (nummer seks) er også farlige utfordrere. Levon Aronian cruiset inn til seier foran Carlsen i Tyskland i mars, og virker å være på bedringens vei etter en tøff periode.

Til slutt kan vi kanskje håpe på et bikkjeslagsmål mot erkerival Hikaru Nakamura?

– Jeg kan ikke huske et sterkere timannsfelt noen gang, sier Carlsen selv til VG.

26-åringen har ikke vunnet en turnering siden Bilbao i juli i fjor.

– Jeg liker veldig godt at det er sterke spillere i hver eneste runde.

Startskuddet for Altibox Norway Chess går på Clarion Air Hotell i Stavanger mandag kl 18.30. Tradisjonen tro åpnes det med ni runder lynsjakk for å avgjøre fargefordelingen, før hovedturneringen starter kl. 16 tirsdag.

Det beste av alt for mange sjakkfans: Alt sendes på TV 2 Sportskanalen. I tillegg skal Jon Ludvig Hammer kommentere for VG Direkte.

Madland, mannen som tok initiativet til det hele i 2013 forteller at de i løpet av de siste dagene har jobbet hardt med å gjøre klar åstedet for de seks første rundene, Clarion Energy Hotell i Stavanger.

– Spillelokalet blir bra. Hele området rundt med foajeen er veldig intimt og fint, men litt luftigere enn det var i fjor.

De tre siste runden skal holdes, som i fjor, i Stavanger Konserthus.

Madland sier at økonomien, som har vært et problem for Norway Chess-ildsjelene på grunn av høy eurokurs, er bedre i år.

– Vi har fått et godt utgangspunktet som gjør at vi går med greit overskudd i år. Det har vært hard jobbing, sier Madland.

Sjakkstjernene i Stavanger kjemper om en total premiepott på 2,3 millioner kroner, hvorav rundt 660,000 kroner går til vinneren.

– Vi får veldig gode tilbakemeldinger. Spillerne er veldig fornøyd med alt, som service, hotellet og turneringen. Utgangspunktet er veldig flott. De opplever at de blir veldig godt tilbake vare på. Det er god stemning, sier Madland.

– Hva gleder du deg mest til?

– Vi er kommet til finalen. Det har vært mye hard jobbing, så nå må man nyte litt. Det blir mange spennende runder. Jeg gleder meg egentlig til alt sammen. Det å få i gang en historisk sterk turnering, det blir kjempekjekt.

Norway Chess 2017
5. juni: Lynsjakk-turnering: Clarion Air, Sola
6.-8. juni: Runde 1-3 – Clarion Hotel Energy, Madla
9. juni: Fridag + oppstart skoleturnering
10.-12. juni: Runde 4-6 – Clarion Hotel Energy
13. juni: Fridag
14.-16. juni: Runde 7-9 – Stavanger Konserthus
17. juni: Mulig omspill – Stavanger Konserthus

TV 2 sender som i fjor turneringen direkte på Sportskanalen. Rundestart blir klokken 16.00. Lynsjakkturneringen starter 18.30.

(Besøkt 1 954 ganger, 1 besøk i dag)