Salomon nær visumblemme før EM

HVITERUSSLAND: Johan Salomon (20) fikk med nød og neppe visum til EM individuelt i Minsk. Foto: Chris Price (CC BY-ND 2.0)/Rolf Haug/mattogpatt.noHVITERUSSLAND: Johan Salomon (20) fikk med nød og neppe visum til EM individuelt i Minsk. Foto: Chris Price (CC BY-ND 2.0)/Rolf Haug/mattogpatt.no

Men nå er sjakkproffen klar for å bryne seg på over 170 stormestere i Minsk.

av Tarjei J. Svensen

– Målet er å spille mot så mange gode som mulig for å få trening, sier Johan Salomon til Matt & Patt foran det individuelle Europamesterskapet i sjakk, som starter i Minsk tirsdag.

20-åringen er Norges eneste deltaker i mesterskapet og er rangert som nummer 179 blant de 398 på startstreken. 173 stormestere, hvorav 10 spillere over 2700 i rating, gjør at turneringen er en av de sterkeste i hele sjakksirkuset.

Dmitry Andreikin, David Navara, Dmitry Jakovenko, Baadur Jobava, Yuri Kryvoruchko, Ruslan Ponomariov, Arkadij Naiditsch, Evgeny Tomashevsky, Peter Leko og Etienne Bacrot er bare noen av stjernene som nordmannen kan risikere å møte i Hviterussland.

SE OGSÅ: Hele deltakerlisten i Europamesterskapet

Salomon mener han er brukbart forberedt til møte med noen av verdens beste sjakkspillere.

– Jeg har sett en del på åpninger og gjort «tactics» hver morgen. Jeg er mye mer forberedt enn før, men fortsatt ikke så bra som de jeg møter.

STORMESTER: Johan Salomon ble Norges 14. stormester i Dubai. Foto: Dubai Chess Club

STORMESTER: Johan Salomon ble Norges 14. stormester i Dubai. Foto: Dubai Chess Club

Det er seks uker siden Nordstrand-spilleren oppfylte kravene til å bli Norges 14. stormester i Dubai Open. Samtidig passerte han 2500 i rating for første gang.

20-åringen må fortsatt vente litt før tittelen formelt er i boks, men det er ingen grunn til å hvile på laubærene. Nå sier den regjerende norgesmesteren at han har skaffet seg trenerhjelp. Foreløpig holder han kortene tett til brystet om hvem som har hjulpet ham, men sier det er snakk om flere trenere fra utlandet.

– Jeg har hatt noen treninger, men ikke spesielt rettet mot EM. Det er mer generelt.

Samtidig er det også klart at Salomon har tatt en endelig avgjørelse om enda et friår fra skolen for å satse fullt og helt på sjakken. Det første friåret må sies å ha vært en stor sukess: Norgesmester- og stormestertittel, samt en kraftig ratingfremgang er beholdningen så langt.

Mandag morgen reiser Salomon til Hviterusslands hovedstad, men det var på hengende håret at ikke hele turen gikk rett i vasken. Først fredag dukket visumet opp i postkassa.

– Det var de som var treige, men jeg søkte ganske sent også, innrømmer 20-åringen.

Det totale premiefondet i Europamesterskapet er på 935.000 norske kroner, med rundt 180.000 kroner til vinneren. Mange vil nok sikte seg inn mot en plass blant de 22 beste, noe som kvalifiserer til en plass i årets FIDEs World Cup i Tbilisi, Georgia.

Aryan Tari kvalifiserte seg sensasjonelt til mesterskapet med 7,5 poeng og 22. plass i fjor. 17-åringen hadde også i år planer om å delta, men måtte til slutt melde avbud på grunn av eksamen.

Det spilles totalt 11 runder med start 14.30 i Minsk. Alle partiene kan følges direkte på Chess24.

(Besøkt 1 223 ganger, 1 besøk i dag)