Hammer med tre strake mot Tari: – Jeg er en vesentlig bedre spiller enn ham

PRESTISJE: Jon Ludvig Hammer vant møtet med Aryan Tari i Stjernespretten i mai. Foto: Tarjei J. SvensenPRESTISJE: Jon Ludvig Hammer vant møtet med Aryan Tari i Stjernespretten i mai. Foto: Tarjei J. Svensen

17-åringen Aryan Tari puster Jon Ludvig Hammer i nakken på norgesrankingen. Men i innbyrdes oppgjør får den ni år yngre stormesteren stadig bank.

av Tarjei J. Svensen

Jon Ludvig Hammer (26) og Aryan Tari (17) er henholdsvis nummer to og fire på norgesrankingen. Mens Hammer etter en svak periode har falt kraftig på rankingen, har den ni år yngre stormesteren tatt betydelig steg og puster norgestoeren i nakken. På FIDEs siste liste i mai er avstanden mellom de to bare 29 ratingpoeng.

– Jeg mener jo selv jeg er en vesentlig bedre spiller enn Aryan på mitt beste, sier Hammer til Matt & Patt. 

Etter tre strake seire i innbyrdes oppgjør mot sin unge stormesterkollega, er det vanskelig å argumentere mot den påstanden.

Kristi Himmelfartsdag gikk Hammer til topps i hurtigsjakkturneringen Stjernespretten på Grünerløkka i Oslo med 6,5 av 7 poeng. Tari var blant motstanderne som ble feid av brettet, henvist til andre plass med 6 poeng.

Allerede dagen etter fikk 17-åringen smake på den beryktede Hammeren igjen. Jon Ludvig cruiset inn til uslåelige 11 av 11 poeng i lynsjakkturneringen på Blaafarveverket i Modum. Norgestoeren slo også lynfantomet på andre plass, Johan-Sebastian Christiansen, mens Tari tapte for de to foran seg og måtte nøye seg med tredje plass.

Grønn: – Avstanden er fortsatt stor

TRIUMF: Jon Ludvig Hammer i Stjernespetten i mai. Foto: Tarjei J. Svensen

TRIUMF: Jon Ludvig Hammer i Stjernespetten i mai. Foto: Tarjei J. Svensen

Det er tredje gang på rad Hammer slår Tari i en offisiell turnering. Også i Sjakk1s torsdagslynsjakk 30. mars ble det seier til eldstemann med 8,5 av 10 poeng. Tari måtte igjen nøye seg med tredje plass med 8 poeng.

Selv om det her bare er snakk om lyn- og hurtigsjakk, er det mye prestisje på spill når de to møtes over sjakkbrettet.

– Det er alltid ekstra tilfredsstillende å slå de yngre som er på vei opp. Men Aryan har vel vunnet noen partier tidligere mot Jon Ludvig, så det er vel litt for sent for ham å skape en illusjon om at han er uslåelig, sier Aftenpostens sjakkspaltist og leder av Oslo Schakselskap, Atle Grønn til Matt & Patt.

Han tror likevel at avstanden mellom de to fortsatt er betydelig.

– Jeg tror nok avstanden er ganske stor siden bare Jon Ludvig har erfaring med å spille mot og jobbe med verdenseliten over flere år. Men Jon Ludvig må nok tilbake på 2700-nivå hvis han skal holde unna for Aryan i flere år framover, sier Grønn.

Hammer: – Blir en prestisjeduell i Stavanger

PRESTISJE: Aryan og Jon Ludvig i møtet i Europamesterskapet i fjor. Det endte remis. Foto: Gunnar Björnsson

PRESTISJE: Aryan og Jon Ludvig i møtet i Europamesterskapet i fjor. Det endte remis. Foto: Gunnar Björnsson

De to siste møtene mellom de to i klassisk sjakk har begge endt med remis. Sist i den svenske Eliteserien i mars. Taris eneste seier på de ni møtene med klassisk betenkningstid var på Fagernes i 2013, da han sensasjonelt tok sitt første stormesternapp.

Under Landsturneringen i juli barker de sammen igjen.

– Problemet mitt er at jeg det siste året ikke presterer på mitt beste. Sånn sett tror jeg det kommer til å bli veldig spennende. Det blir en prestisjeduell i Landsturneringen i sommer, mener Hammer.

På spørsmål om duellen med Tari gjør ham ekstra skjerpet, svarer 26-åringen:

– Jeg tror at hvis jeg ikke hadde vært opptatt med å være frustrert over at spillet ikke fungerer, så hadde det fungert som en motivasjon. Så jeg håper jo at vi kan pushe hverandre fremover, men kanskje helst når jeg føler at jeg har fått tilbake normalnivået mitt.

Møter mellom Jon Ludvig Hammer og Aryan Tari i klassisk sjakk

24. mars 2017: Tari – Hammer 1/2-1/2
15. mai 2016: Hammer – Tari 1/2-1/2
24. mars 2016: Tari – Hammer 0-1
14. mai 2015: Tari – Hammer 1/2-1/2
4. juli 2013: Hammer – Tari 1-0
24. mars 2013: Hammer – Tari 0-1
25. juni 2012: Hammer – Tari 1-0

Totalt: Hammer 4,5 – Tari 2,5

Det er en drøy måned til første trekk i Landsturneringen i Stavanger. 1. juni går påmeldingsfristen ut, og det endelig feltet i Eliteklassen er ventet å bli klart kort tid etter.

I tillegg til Hammer og Tari, har også Simen Agdestein, Kjetil A. Lie og Frode Urkedal alle meldt sin ankomst.

(Besøkt 2 665 ganger, 1 besøk i dag)