Skuffet Hammer, tross forbedring: – Man må slå dem fire ganger før de klapper sammen

SKUFFET: Jon Ludvig Hammer ikke fornøyd tross fremgang sammenlignet med Sharjah GP. Foto: Max Avdeev/World ChessSKUFFET: Jon Ludvig Hammer ikke fornøyd tross fremgang sammenlignet med Sharjah GP. Foto: Max Avdeev/World Chess

(Saleh Salem – Jon Ludvig Hammer 1/2-1/2): Norgestoeren ser lyspunkter, men er likevel ikke fornøyd med egen innsats i Moskva.

av Tarjei J. Svensen

– Det er et greit resultat, men jeg er veldig skuffet utifra spill og sjanser underveis, sier Jon Ludvig Hammer til Matt & Patt.

Norgestoeren endte på 14. plass med 4 poeng i Moskva Grand Prix, som ble avsluttet søndag. Det er en forbedring fra 17. plassen i Sharjah og over Hammers forventede score. Hammer får med seg rundt 33.000 kroner for prestasjonen i Moskva.

SE OGSÅ: Endelig resultatliste i Moskva

26-åringen irriterer seg likevel over at han ikke fikk mer ut av de mange lovende stillingene underveis, og sikter til partiene mot Pentaela Harikrishna (1. runde), Giri (4. runde) og Vallejo (6. runde).

– Simen [Agdestein journ. anm] sier det om stormestere, men det gjelder også for alle nye nivåer. Det holder ikke å slå dem én gang, man må slå dem fire ganger før de klapper sammen. De yter motstand og de skaper praktiske sjanser. De gjemmer seg bort i sluttspil, de ofrer bonde for aktivitet. De gir deg motstand hele tiden. Man må spille mer nøyaktig, sier Hammer.

Og legger til:

– Men jeg ser på det som et veldig godt tegn at jeg skaper vinstsjanser i så mange partier. Så synes jeg det er særlig gledelig at jeg har såpass god kontroll med svart. Dette er min andre turnering i Grand Prix hvor jeg fikk fem svarte. Og jeg løste det veldig, veldig fint, sier stormesteren.

Hammers avsluttet med to relativt udramatiske og korte remiser. Først mot VM-medhjelper Michael Adams i åttende runde, briten han tapte stygt mot i Sharjah.

– Jeg hadde liten fordel, mener norgestoeren.

VM-HJELPERE: Jon Ludvig Hammer og Michael Adams kjenner hverandre godt fra da de begge hjalp Magnus Carlsen i VM-forberedelsene. Foto: Anastasiya Karlovich/FIDE

VM-HJELPERE: Jon Ludvig Hammer og Michael Adams kjenner hverandre godt fra da de begge hjalp Magnus Carlsen i VM-forberedelsene. Foto: Anastasiya Karlovich/FIDE

Det avsluttende partiet i niende runde med svart mot Saleh Salem ble heller ikke særlig spennende.

– Hadde jeg funnet de riktige trekkene i dag, så hadde jeg også stått kjempegodt.

Hammer lå godt an med 50 prosent score etter seks runder. I sjuende runde gikk det skeis da han gjorde en kjempebrøler i remisstilling mot Hou Yifan og tapte.

– Det var et veldig unødvendig poengtap. Jeg trodde at jeg vant og at g-bonden ville gå inn, sier Hammer, og forteller at det var manøveren Ta5-g5 han overså i partiet.

Hammer innrømmer at tapet ødela noe av motivasjonen før de to siste rundene.

– Jeg vil påstå at jeg ikke kom meg etter det tapet. Da jeg tok i mot remistilbudet i dag, så var det litt deilig å være ferdig. Du mister piffen av en sånn katastrofe.

Hammer kikker på motstanderen i niende runde, Saleh Salem fra Emiratene. Foto: Anastasiya Karlovich/FIDE

Hammer kikker på motstanderen i niende runde, Saleh Salem fra Emiratene. Foto: Anastasiya Karlovich/FIDE

Hammer har uansett grunner til å være fornøyd med det han har prestert i den andre utgaven av årets FIDE Grand Prix. 26-åringen fikk sin første Grand Prix-seier da han slo Ernesto Inarkiev (2727) tredje runde.

Det ble også remiser mot nummer 9 (Giri), 16 (Harikrishna), 49 (Tomashevsky), 38 (Vallejo), 18 (Adams) og 149 (Salem) på verdensrankingen. I flere av de partiene spilte han seg frem til lovende stillinger, uten å klare å dra helpoenget i land.

– I denne turneringen er jeg på nivå. Men jeg har nesten utelukkende spilt på nedre halvdel. Men pluss én her hadde vært helt fair, sier Hammer.

– Er det noe mer positivt du kan ta med deg fra denne turneringen?

– At jeg føler meg helt hjemme blant gutta i hvert fall. Jeg kan ikke si den ypperste verdenseliten, men nivået under der igjen.

Hammer har ingen turneringsplaner før Landsturneringen i Stavanger første uke i juli. Uken etter blir det også XtraCon Chess Open i Danmark. Planene frem mot neste Grand Prix-turnering i Mallorca i november er enda ikke lagt.

– Mallorca i november blir perfekt for en nordboer, avslutter Hammer, som gjentar at hotellet midt i Moskva sentrum var fantastisk og at han var fornøyd med spillelokalet, det samme som under fjorårets Kandidatturnering.

Ding-sukess

TRIUMF: Ding Liren er inne blant verdens ti beste spillere etter seieren i Moskva. Foto: Max Avdeev/World Chess

TRIUMF: Ding Liren er inne blant verdens ti beste spillere etter seieren i Moskva. Foto: Max Avdeev/World Chess

Moskva Grand Prix ble en triumf for kinesiske Ding Liren, som gikk til topps da han avsluttet med seier med svart over Boris Gelfand. 24-åringens vant totalt tre partier og gikk ubeseiret gjennom turneringen.

– Det er et strålende øyeblikk for meg. Jeg er veldig glad. I går var jeg litt nervøs og stresset foran dagens parti, men jeg synes jeg spilte veldig bra, sa Ding til arrangøren etterpå.

Han avslørte også at nøkkelen til suksessen var moren som bidro med å lage alle måltidene slik at han selv kunne fokusere på sjakken.

24-åringen, som tidligere har hjulpet Magnus Carlsen med VM-forberdelser, ledet Moskva Grand Prix sammen med Shakhriyar Mamedyarov før siste runde. Da aserbadsjaneren gikk rett i remismodus og valgte å ta remis etter bare 13 minutter og 26 trekk mot Maxime Vachier-Lagrave, kunne Ding avgjøre alt alene.

Ding trer nå inn blant verdens ti beste spillere med 2784,6. Dermed er det kun åtte av verdens ti beste spillere som kommer til Altibox Norway Chess i Stavanger. Mamedyarov ender selv på 2800 blank, nok til femteplass bak Magnus Carlsen, Wesley So, Vladimir Kramnik og Fabiano Caruana.

Ding var ikke den eneste kineseren som kan si seg fornøyd i Moskva. Hou Yifan klatrer på verdensrankingen etter å ha avsluttet med seier over Ernesto Inarkiev.

Med 5 poeng, niende plass, og en ratingprestasjon på 2770 klatrer 23-åringen på verdensrankingen og er igjen inne blant verdens 100 beste spillere.

Matt & Patt om FIDE Grand Prix:
SE OGSÅ:
(Besøkt 1 808 ganger, 1 besøk i dag)