Hammer-tap for Yifan etter gigabrøler i remisstilling: – Jeg trodde jeg hadde lurt henne

Jon Ludvig Hammer, her i Sharjah i februar. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.noJon Ludvig Hammer, her i Sharjah i februar. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

(Hou Yifan – Jon Ludvig Hammer 1-0): Nordmannen hadde forsvart seg mesterlig og det gikk mot remis. Så kom megatabben i sjuende spilletime.

av Tarjei J. Svensen

– Jeg trodde jeg hadde lurt henne og at jeg ville vinne ved å gå inn til dronning med bonden, sier en skuffet Hammer på arrangørens pressekonferanse.

Alt tydet på at poengdeling mot verdens beste kvinnelige spiller var like rundt hjørnet da partiet gikk inn i sjuende spilletime. Men Hammers 65. trekk f4, var en kjempetabbe av de sjeldne. Yifan plukket den viktige f-bonden uten at Hammer fikk den tilbake.

Til slutt fikk hun et sluttspill med tårn og to bønder mot Hammers ene springer og bonde, som var enkelt vunnet. Få trekk senere ga han opp.

I Wijk aan Zee i januar tapte Hou Yifan en død remisstilling mot Magnus Carlsen etter en tabbe i sluttspillet. I dag var det altså hennes tur til å gripe sjansen i 7. runde av Moskva Grand Prix.

– Det er et sjokk. Jeg forsvarte meg veldig bra i en vanskelig situasjon. Jeg hadde en klar remisstilling og trodde Yifan var gal som spilte videre i dette sluttspillet. Det var ingen sjanse for at hun kunne vinne dette, sier en skuffet nordmanne på arrangørens sending.

Hammer kom svært dårlig ut mot verdens beste kvinnelige spiller etter en feil i åpningen og en stilling med kvalitet under. Yifan oppnådde trolig en vunnet stilling, men nordmannen reddet seg mesterlig inn igjen etter godt forsvarsspill.

Men etter svarts tabbe, ble kineserens tårn for sterkt og etter 6,5 timers spill og 80 trekk var partiet over.

Agons sending med stormester Evgeny Miroshnichenko. Foto: Skjermdump worldchess.com

Agons sending med stormester Evgeny Miroshnichenko. Foto: Skjermdump worldchess.com

Det var Hammers tredje møte med den tidligere kvinneverdensmesteren. Yifan vant det ene av de to partiene i fjorårets kvalifisering til Norway Chess på Fagernes. 23-åringen, rangert som nummer 106 i verden, er klodens desidert beste kvinnelige spiller etter at Judit Polgar ga seg med aktiv sjakk i 2014.

Yifan ga i fjor fra seg kvinnenes VM-tittel og har droppet deltakelse i rene kvinneturneringer. Det gode ryktet fikk seg imidlertid en alvorlig knekk da hun sto for en av tidenes sjakkskandaler i siste runde av den store åpne turneringen i Gibraltar.

27 minutter forsinket til partiet mot den indiske stormesteren Babu Lalith utfører hun fem latterlig svake trekk, før hun like etterpå gir opp. Forklaringen etterpå var minst like oppsiktsvekkende.

– Jeg spilte mot sju kvinnelige motstandere og det gjør meg misfornøyd helt fra starten. Det gjør meg veldig, veldig sint, uttalte hun i et intervju med arrangøren.

Episoden har ført til en ripe i lakken for den høyt respekterte 23-åringen, men det hindre henne likevel ikke i å få en invitasjon til FIDE Grand Prix.

Mens Yifan kan juble over sin andre seier i Moskva, svir nederlaget for Hammer. Inntil i dag lå han godt an til å nå målet om 50 prosent score, men er nå avhengig av å vinne minst den ene av de to siste rundene.

Anish Giri var den eneste andre seierherren i 7. runde da han slo Saleh Salem. Nederlenderen er nå en av sju spillere som jakter et halvpoeng bak lederne Ding Liren og Shakhriyar Mamedyarov.

8. runde i Moskva Grand Prix spilles lørdag, før turneringen avsluttes med niende runde søndag.

SE OGSÅ: Alle resultater fra Moskva Grand Prix
Moskva Grand Prix 2017

Fredag 12. mai: 1. runde
Lørdag 13. mai: 2. runde
Søndag 14. mai: 3. runde
Mandag 15. mai: 4. runde
Tirsdag 16. mai: 5. runde
Onsdag 17. mai: Fridag
Torsdag 18. mai: 6.runde
Fredag 19. mai: 7. runde
Lørdag 20. mai: 8. runde
Søndag 21. mai: 9. runde

Alle partiene starter kl 13 norsk tid (kl 14 lokal tid)

Matt & Patt om FIDE Grand Prix:
SE OGSÅ:
(Besøkt 1 943 ganger, 1 besøk i dag)