– Veldig fint når man har grunn til å være misfornøyd med 50 prosent score

REMISTILBUD: Jon Ludvig Hammer valgte å tilby remis få trekk etter å ha oversett en taktisk manøver av Evgeny Tomashevksy. Foto: Anastasiya Karlovich/FIDEREMISTILBUD: Jon Ludvig Hammer valgte å tilby remis få trekk etter å ha oversett en taktisk manøver av Evgeny Tomashevksy. Foto: Anastasiya Karlovich/FIDE

(Evgeny Tomashevsky – Jon Ludvig Hammer 1/2-1/2): Hammer er i rute til målet før fridagen i Moskva.

av Tarjei J. Svensen

Bare 20 trekk tok det før norgestoerens parti mot Evgeny Tomashevsky (2696), rangert som nummer 49 i verden, endte remis i 5. runde av Moskva Grand Prix.

Hammer kom godt ut av åpningen med svarte brikker og fikk tilegnet seg løperparet, i tillegg til at hvit pådro seg en dobbeltbonde. Noen trekk etter overså Hammer imidlertid hvits taktiske manøver som gjør at han ikke lenger har fordel.

Den russiske mesteren fra 2015 valgte noe overraskende å godta Hammers remistilbud i trekk 20 med 19 minutter igjen på klokken. Det fikk kommentator og Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn til å reagere på Twitter:

– Både i dag og i går står jeg kjempegodt. Det er dumt med Sd5 og idiotisk å overse éntrekkere, men fint at det fortsatt holdt, sier Hammer til Matt & Patt.

26-åringen mener han fikk en liten fordel etter svakt åpningsspill av Tomashevsky. Russeren var imidlertid ikke enig med nordmannen i at svart står bedre.

– Svårt står selvsagt helt fint, men det er ikke bedre for han. Det er en veldig konkret stilling og de neste trekkene avgjør om svart står bedre eller om jeg kan komfortabelt utligne. Noen ganger skjer det bare at man må kjempe for likhet, sier Tomashevsky som innrømmer at det kunne blitt skummelt for ham.

Konfrontert med Grønns Twitter-melding, svarer Hammer:

– Han hadde dårlig tid. Jeg trodde han kom til å ta imot remistilbudet, men i ettertid innser jeg at han sto bedre enn jeg trodde.

– Var det tiden som gjorde at han godtok remis?

– Neida, han hadde sett et par varianter som var remis, og kunne ikke finne noe bedre. Så ja – tiden påvirker jo, i form av at det stresset han fra å finne den riktige fortsettelsen, sier Hammer.

Se FIDEs pressesjef Anastasiya Karlovichs intervju med de to:

– 50 prosent overrasker ikke

MISFORNØYD: Jon Ludvig Hammer har én seier, tre remiser og ett tap etter fem runder, men er likevel ikke helt fornøyd. Foto: Anastasiya Karlovich/FIDE

MISFORNØYD: Jon Ludvig Hammer har én seier, tre remiser og ett tap etter fem runder, men er likevel ikke helt fornøyd. Foto: Anastasiya Karlovich/FIDE

Jon Ludvig Hammer har vist styrke i det som er den andre av totalt fire turneringer i årets FIDE Grand Prix. Når fem av ni runder er spilt, står 26-åringen med 2,5 poeng etter én seier, tre remiser og bare ett tap.

Det tilsvarer en ratingprestasjon på 2742, godt over det som er forventet av nordmannen, som så langt har tjent åtte ratingpoeng på innsatsen.

Både i remisen mot Pentaela Harikrishna i første runde og i møtet med Anish Giri i går, hadde imidlertid Hammer vinstsjanser.

Det eneste tapet kom for Ian Nepomniachtchi i andre runde, men med seieren over Ernesto Inarkiev i tredje runde tok nordmannen sin første seier i Grand Prix.

Selv om 50 prosent i et slikt felt gir grunn til optimisme etter et vanskelig år, er 26-åringen ikke helt fornøyd med tanke på de stillingene han har hatt.

– Det er veldig fint når man har grunn til å være misfornøyd med 50% score i så celebert selskap.

– Overrasker det deg?

– Nja. Det er resultater som teller, ikke sjansene man skaper. Og 50% score overrasker ikke, sier Hammer.

Stormesteren forteller at målet hans fortsatt er det samme: Minst 50 prosent score.

– Nå kan han spille på nivået sitt igjen

Simen Agdestein intervjuet av NRKs Ole Rolfsrud i Qatar. Foto: Maria Emelianova

Simen Agdestein intervjuet av NRKs Ole Rolfsrud i Qatar. Foto: Maria Emelianova

Simen Agdestein, som har kommet seg etter en heftig bursdagsfeiring lørdag, har fulgt sin tidligere elev med argusøyne.

– Det er veldig bra innsats så langt. Det er godt å se at han har fått tilbake selvtilliten, sier 50-åringen.

Agdestein mener det imidlertid er et faresignal hvis han mister troen på seg selv igjen.

– Det at han er så avhengig av at selvtilliten er i orden kan også bli hans svakhet. Den er ikke helt stabil. Jeg tror det er mye psyke hos han, sier Agdestein.

Agdestein har troen på at Hammer kan komme tilbake på 2700-nivå igjen.

– Han har ikke blitt noe dårligere spiller i forhold til det han var når han var over 2700. Han hadde en «down-periode» av en eller annen grunn. Nå når han har kommet seg over det, kan han spille på nivået sitt igjen.

Blodfattig toppduell

KJEDELIG: Toppoppgjøret mellom Shakhriyar Mamedyarov og Ding Liren endte i remis etter bare 15 trekk. Foto: Anastasiya Karlovich/FIDE

KJEDELIG: Toppoppgjøret mellom Shakhriyar Mamedyarov og Ding Liren endte i remis etter bare 15 trekk. Foto: Anastasiya Karlovich/FIDE

Duellen mellom de to lederne av Moskva Grand Prix, Ding Liren og Shakhriyar Mamedyarov, ble et stort antiklimaks da det hele endte remis etter bare 15 trekk.

Det fikk en skuffet bruker som hadde betalt for å følge partiet på den offisielle siden til å rase, skriver chess.com.

Det er det sjette partiet hvor spillerne røyker fredspipe før 20 trekk er passert, noe som kommer av at det ikke spilles med de såkalte Sofia-reglene som forbyr remistilbud før det er gått 30 trekk.

Noen interessante partiet ble det likevel Maxime Vachier-Lagrave fikk sjansen til å ta innpå de to lederne med en overbevisende seier over Saleh Salem:

SE OGSÅ: Resultater og oppsett Moskva Grand Prix

Alexander Grischuk tok sin første seier i Moskva da han slo Hou Yifan. Russeren virker pigg igjen etter å ha slitt med sykdom i starten av turneringen.

I tillegg vant Pentaela Harikrishna over Michael Adams. Sistnevnte virker helt ute å kjøre og står med fattige 1 poeng på de fem rundene.

Ding og Mamedyarov beholder ledelsen med 3,5 poeng med kvartetten Vachier-Lagrave, Grischuk, Peter Svidler og Teimour Radjabov på 3 poeng.

Hammer er en av sju spillere på delt sjuende plass med 2,5 poeng.

Nasjonaldag med Røde plass og fotball

MOTSTANDER: Francisco Vallejo Pons fra Spania er Hammers neste motstander i Moskva. Foto: Anastasiya Karlovich/FIDE

MOTSTANDER: Francisco Vallejo Pons fra Spania er Hammers neste motstander i Moskva. Foto: Anastasiya Karlovich/FIDE

Onsdag er turneringens eneste fridag og i sjette runde torsdag er Francisco Vallejo motstander, spanjolen han spilte remis mot i Sharjah.

– Han har alle muligheter der. Han er høyst dødelig, sier Agdestein om Hammers sjanser.

Før det møtet skal Norges nasjonaldag feires i Moskva. Det norske sjakkhåpet går neppe i 17. maitog.

– Jeg skal spasere litt på røde plass, og så blir det muligens litt fotball med sjakkgjengen.

– Er det tegn til at godfølelsen er tilbake?

– Så lenge de ikke evner å presse meg er jeg godt fornøyd! sier Hammer.

Moskva Grand Prix 2017

Fredag 12. mai: 1. runde
Lørdag 13. mai: 2. runde
Søndag 14. mai: 3. runde
Mandag 15. mai: 4. runde
Tirsdag 16. mai: 5. runde
Onsdag 17. mai: Fridag
Torsdag 18. mai: 6.runde
Fredag 19. mai: 7. runde
Lørdag 20. mai: 8. runde
Søndag 21. mai: 9. runde

Alle partiene starter kl 13 norsk tid (kl 14 lokal tid)

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 306 ganger, 1 besøk i dag)