Sebastian Mihajlov (17) er Norges yngste internasjonale mester: – Må være en lettelse for ham

ENDELIG: Sebastian Mihajlov lykkes i Budapest. Foto: First SaturdayENDELIG: Sebastian Mihajlov lykkes i Budapest. Foto: First Saturday

Sjakktalentet er den tiende nordmannen som oppnår kravet til IM-tittel før fylte 18 år.  NTG-sjef Simen Agdestein jubler over eleven.

av Tarjei J. Svensen

Sebastian Mihajlov (17) var ni år da han slo gjennom som miniputt­norgesmester i 2009. Åtte år etter er det klart at 17-åringen blir Norges yngste internasjonale mester (IM) i sjakk.

Han blir landets 32. IM og den tredje så langt i år etter Lasse Østebø Løvik og Benjamin Arvola Notkevich.

Det unge sjakktalentet fra Lommedalen, med far fra Bulgaria, slo lørdag stormester Zlatko Ilinic (2388) i 7. runde av First Saturday-turneringen i Budapest. IM-kravet på 5,5 poeng var dermed sikret hele to runder før slutt i Ungarn og det gjorde ikke noe at det i gledesrusen endte med tap i de siste rundene.

SE OGSÅ: Alle resultater fra Budapest
LETTET: Sebastian Mihajlov var lettet etter sitt fjerde og avgjørende napp i IM-tittelen. Foto: First Saturday

LETTET: Sebastian Mihajlov var lettet etter sitt fjerde og avgjørende napp i IM-tittelen. Foto: First Saturday

Mihajlov irriterer seg litt over at at han rotet bort en gylden mulighet til stormesternapp, men vil ikke deppe av den grunn.

– Jeg gjorde det jeg kom for, så jeg må jeg må jo likevel være veldig fornøyd med at jeg har klart målet jeg har kjempet for i evigheter, sier Mihajlov på telefon til Matt & Patt like før han skal gå på flyet hjem til Oslo.

Den nybakte internasjonale mesteren reiste alene til Ungarns hovedstad og forteller at det tok litt tid før han innså hva han hadde oppnådd.

– Jeg kunne egentlig ikke tro det. Jeg ble helt satt ut, sier 17-åringen og forteller at han feiret med 90-tallsmusikk på rommet.

Mihajlov åpnet turneringen med seier over Asyl Abdyjapar (2390) fra Kirgisistan, før det ble tre remiser på rad. I femte runde slo han mannen som til slutt vant turneringen, Roy Saptarshi (2407) fra India.

Nøkkelpartiet var triumfen over mongolske Gombosuren Munkghal (2446) i sjette runde, som han omtaler som sitt beste parti i turneringen. Dermed ble alt lagt til rette for at nappet kunne sikres mot Ilinic i sjuende runde.

Oppgjøret mot den serbiske stormesteren beskriver han slik:

– Det var ikke det beste partiet jeg har spilt. Såpass ærlig må jeg være. Jeg var ikke fonøyd etter at jeg kom ut av åpningen, men så fikk jeg litt spill etter hvert. Jeg spilte noe jeg trodde var helt håpløst, men så viste det seg at det ikke var det likevel. Det er likt, men litt komplisert. Jeg fant ikke de rette trekkene og klarte ikke å forsvare meg, så fikk han avgjørende fordel. Det klarte han ikke å utnytte, så fikk jeg inn et lite triks og plutselige er det bare vunnet, sier Mihajlov.

Det er Mihajlovs fjerde napp i IM-tittelen og det andre på bare én måned. Under sjakkfestivalen på Fagernes i april kom det tredje nappet. Normalt er tre såkalte napp tilstrekkelig, men ettersom det ene av dem kom på bare sju runder i Europacupen for klubblag, måtte det ytterligere et napp til.

Gjennombruddet kom i fjor sommer da det første IM-nappet kom i en åpen turnering i Barcelona.

– Jeg tror det bare er fordi det endelig har begynt å løsne litt. Jeg har vært enda mer konsentrert, mer skjerpet og obs på at jeg ikke skal bukke.

Han peker på at man ikke skal gå lenger tilbake enn februar før man finner turneringer der det gikk «rett vest». Fra det som skal ha vært en uoffisiell rating på 2348 i februar, er han på 2414 etter prestasjonen i Ungarn.

– Hadde du sagt det rett etter turneringen i Lienz, at jeg skulle være der, så hadde jeg ikke trodd på det, sier Oslo Schalselskap-spilleren og ler.

NTG-sjefen: – Må være en lettelse for ham

TALENTER: Simen Agdestein i en sjakktime på NTG høsten 2015, blant dem Sebastian Mihajlov. Foto: Tarjei J. Svensen

TALENTER: Simen Agdestein i en sjakktime på NTG høsten 2015, blant dem Sebastian Mihajlov. Foto: Tarjei J. Svensen

Simen Agdestein jubler over eleven på NTG.

– Jeg er kjempeglad for dette! Han har selvsagt hatt spillestyrken inne lenge, men så har han vært under press og lidd litt for det. Det må være en lettelse for ham. Nå kan han ta steget videre, sier Agdestein.

NTG-treneren beskriver eleven som en spennende spiller.

– Han kan spille ganske friske partier og det er artig. Men han kan spille ganske fort, så han han kaster bort en del poeng med å spille litt for fort noen ganger, advarer treneren.

Mihajlov er en del av en imponerende rekke med norske sjakktalenter som kommer i kjølvannet av Magnus Carlsen og som er født etter 1997. Flere av dem, som Aryan Tari, Johan-Sebastian Christiansen, Lars Oskar Hauge og Johan Salomon (som gikk ut i fjor), går på NTGs sjakklinje i Bærum.

Han mener han er fullt på høyde med sine jevnaldrende klassekamerater.

– Det jeg er mest fornøyd med nå er at jeg har klart å bevise at jeg hører til i den gruppa, sier sjakktalentet.

På spørsmål om hvordan han rangerer seg selv sammenlignet med de andre talentene på samme alder, svarer han:

– Jeg har alltid synes at vi alle er veldig gode på forskjellige området i spillet, men jeg har aldri syntes at jeg er veldig mye dårlige enn dem. Vi er på samme nivå. De har vært mer stabile mot de lavere ratede enn det jeg er, men så er jeg veldig fornøyd med meg selv i det siste, svarer han, vel vitende om at ratingen har økt med 70 poeng i løpet av det siste skoleåret.

Åttende yngste norske IM noensinne

Sebastian Mihajlov (17) fra Oslo Schakselskap. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Sebastian Mihajlov (17) fra Oslo Schakselskap. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Det er bare sju norske spillere som har oppnådd tittelen i yngre alder enn Mihajlov, viser en oversikt Matt & Patt har laget.

Magnus Carlsen var 12 år, sju måneder og 26 dager da han oppnådde kravet til IM-tittel i 2003.  Mihajlov oppnådde kravet 17 år, sju måneder og 17 dager gammel, fem dager yngre enn Frode Urkedal, som nå er stormester.

– Han kan sikte mot stormestertittel han og. Han er som alle sjakkspiller på ordentlig og det er ingen begrensninger sånn sett. Det kan bli spennende å følge ham, mener Simen Agdestein.

Norske spillere som er blitt IM før fylte 18 år

Magnus Carlsen, 12 år, sju måneder og 26 dager (Politiken 2003)
Aryan Tari, 14 år, 1 måned og to dager (NM 2013)
Simen Agdestein, 16 år og tre måneder (Gjøvik 1983)
Jon Ludvig Hammer, 16 år, ni måneder og ni dager (Cappelle la Grande 2007)
Kristian Stuvik Holm, 17 år og sju dager (Kesckemet 2015)
Johan-Sebastian Christiansen, 17 år og 18 dager (Vaxsjø 2015)
Lars Oskar Hauge, 17 år, to måneder og 16 dager (Gibraltar 2016)
Sebastian Mihajlov, 17 år, sju måneder og 17 dager (First Saturday 2017)
Frode Urkedal, 17 år, sju måneder og 22 dager (Rilton Cup 2010/11)
Johan Salomon, 17 år, åtte måneder og 30 dager (Gibraltar 2015/Codanserien)

First Saturday i Budapest er kjent for å ha et dårlig rykte etter flere beskyldninger om urent mel i posen. Blant annet skal det være utbredt kjøp og salg av titler. Matt & Patt kjenner til flere norske spillere som er tilbudt penger for å tape eller spille remis.

Det er imidlertid ingen grunn til å tro at dette er noe som har forekommet i det siste.

– Det er et ganske ufortjent rykte. Jeg fikk et veldig godt inntrykk av turneringen og han som arrangerte det nå, sier Mihajlov.

Mihajlov sier han skal jobbe hardt for å nå det neste målet på listen: GM-tittel.

– Det er selvfølgelig et stykke til det, men jobber man så kommer resultatene.

Sebs skal nå ta en liten sjakkpause før han stiller i Eliteklassen i Landsturneringen i Stavanger i juli.

– Jeg skal gjøre det så bra som mulig, men jeg skal prøve å vinne den. Stormesternapp kan jo være et mål?

(Besøkt 2 219 ganger, 1 besøk i dag)