Hammer fortsetter å imponere i Moskva: – En strålende start

IMPONERER: Jon Ludvig Hammer med 50 prosent score etter fire runder i Moskva. Foto: Anastasiya Karlovich/FIDESTJERNEMØTE: Det er tredje gang Hammer møter Giri. Det forrige i 2015 endte med remis, mens Giri vant i Malmö i 2010. Foto: Anastasiya Karlovich/FIDE

(Jon Ludvig Hammer – Anish Giri 1/2-1/2): Norgestoeren viser styrke blant verdenseliten.

av Tarjei J. Svensen

Det er få tegn på at Jon Ludvig Hammer er den lavest rangerte blant 18 deltakere i Moskva Grand Prix. For tredje gang på fire partier klarte norgestoeren å skape vinstsjanser mot noen av verdens beste sjakkspillere.

Nordmannen spilte et strålende parti i 4. runde og den sterke nederlenderen måtte kjempe som en løve for å redde et halvpoeng i tårnsluttspillet med bonde under. Nordmannen fant ingen måte å få fribonden i mål, og bondesluttspillet ble spilt helt frem til patt i trekk 79.

Hammer er ikke fornøyd med at han for andre gang i Moskva måtte se helpoenget glippe etter å ha spilt seg frem til en lovende stilling. I første runde mot Pentaela Harikrishna ofret han dronning og kunne spille på to resultater. Også der måtte han ta til takke med remis.

– Det er frustrerende, men men han forsvarte seg okey. Det skal ikke være lett å slå ned disse gutta. Det er surt at jeg har hatt to veldig gode stillinger som bare har blitt remis, men bra at jeg skaper veldig mye mer vinstsjanser her enn i Sharjah, sier Hammer til Matt & Patt.

Mens Hammer følte seg sikker på seier da han gikk inn i sluttspillet, var Giri hele tiden sikker på å holde det. Nederlenderen var etterpå kritisk til egne vurderinger.

– Jeg tok gamblingen til et helt nytt nivå da jeg bestemte meg for å se hva som skjer etter 19…Dg6. Jeg gikk nok litt for langt i dag, men kanskje ikke langt nok, sa Giri i intervjuet etterpå.

IMPONERER: Jon Ludvig Hammer med 50 prosent score etter fire runder i Moskva. Foto: Anastasiya Karlovich/FIDE

IMPONERER: Jon Ludvig Hammer med 50 prosent score etter fire runder i Moskva. Foto: Anastasiya Karlovich/FIDE

– En strålende start

EKSPERT: Atle Grønn, sjakkspaltist i Aftenposten og kommentator. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

EKSPERT: Atle Grønn, sjakkspaltist i Aftenposten og kommentator. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

– Det er synd at Giri slapp unna. Det er litt typisk at slikt skjer, respekten var kanskje litt stor. Hammer måtte slå Giri både i midtspillet og sluttspillet for å få seieren. Han hadde to bønder over, men valgte det sikre sluttspillet med én bonde over. Men det er nettopp ønsket om å spille på vinst samtidig som man spiller safe som koster et halvpoeng i slike situasjoner, sier kommentator og sjakkspaltist i Aftenposten Atle Grønn.

Selv om det ble et knusende nederlag for Ian Nepomniachtchi, klarte han å nullstille seg søndag. Da slo norgestoeren Ernesto Inarkiev i et flott parti og sikret med det sin første seier i Grand Prix.

– Det er imponerende. Tøft spilt av han mot Inarkiev. En strålende start, mener OSS-lederen om klubbkameratens innsats så langt.

26-åringen har hatt en tung tid med mye motgang i det siste, men allerede i åpningsrunden fredag var det tegn som kunne tyde på at ting er i ferd med å snu.

Selv er ikke Hammer sikker på om han har fått tilbake godfølelsen han hadde etter Sharjah.

– Det er veldig vanskelig å få godfølelsen i et så sterkt felt, fordi den får en knekk hver gang jeg ikke makser stillingens potensiale. Men jeg er glad for å være i rute til turneringsmålet hittil.

2 poeng er status når fire av ni runder er spilt i Moskva. Dermed er han foreløpig i rute til målet om én seier og minst 50 prosent score.

– Jeg hadde 2 av 4 sist også, men så gikk jeg på to tap. Så det er viktig å holde dette nivået gjennom hele turneringen, understreker stormesteren.

Mamedyarov brøt historisk 2800-grense

KLATRER: Shakhriyar Memdyarov er oppe på femteplass på verdensrankingen med 2801,1. Foto: Anastasiya Karlovich/FIDE

KLATRER: Shakhriyar Memdyarov er oppe på femteplass på verdensrankingen med 2801,1. Foto: Anastasiya Karlovich/FIDE

Moskva Grand Prix har vært langt mer underholdende enn i Sharjah med flere avgjorte partier. Og igjen er det Shakhriyar Mamedyarov som imponerer.

Aserbadsjaneren tok sin andre seier i Moskva da han slo Saleh Salem i et sylskarpt parti som endte i et dronningsluttspill, dagens lengste parti.

31-åringen bryter med det den magiske 2800-grensen som den 13. i historien. Med 2801,1 og femteplass på verdensrankingen, er det faktisk bare 11 poeng opp til toeren Wesley So. Det kan ikke helt utelukkes.

Ellers vant også Ian Nepomniachtchi over Michael Adams, mens Teimour Radjabov slo Francisco Vallejo Pons.

Det pussige er at hele 9 av de 11 avgjorte partiene er vunnet av svart.

– Veldig pussig. Jeg la merke til det da jeg vant med svart. Mamedyarov og Nepomniachtchi fortsatte nå, sier Hammer.

Mamedyarov deler ledelsen med Ding Liren. Kineseren, som slo landskvinne Yifan Hou i forrige runde, står også med 3 poeng etter to seire og to remiser.

Hammer er en av hele ti spillere med 2 poeng.

SE OGSÅ: Resultater og oppsett i Moskva Grand Prix

Tirsdag er det nettopp svart han skal ha mot Evgeny Tomashevsky, som han spilte remis mot i Sharjah med samme farger.

Premiefondet i Moskva er på 130.000 dollar, over én million norske kroner. Om Hammer ender på 18. plass, altså sist i feltet, får han 2500 Euro – cirka 20.000 kroner. Skulle han ende blant topp fem, er han garantert minst 90.000 kroner.

Moskva Grand Prix er den andre av totalt fire kvalifiseringsturneringer i VM-syklusen 2017/18. De to andre skal gå i Geneve 6. – 15. juli og i Mallorca 16. – 25. november. Hammer står over turneringen i juli som går samtidig med Landsturneringen.

De to beste i FIDE Grand Prix kvalifiserer seg til Kandidatturneringen i 2018. Vinneren der møter Magnus Carlsen til VM-match i november 2018.

Moskva Grand Prix 2017

Fredag 12. mai: 1. runde
Lørdag 13. mai: 2. runde
Søndag 14. mai: 3. runde
Mandag 15. mai: 4. runde
Tirsdag 16. mai: 5. runde
Onsdag 17. mai: Fridag
Torsdag 18. mai: 6.runde
Fredag 19. mai: 7. runde
Lørdag 20. mai: 8. runde
Søndag 21. mai: 9. runde

Alle partiene starter kl 13 norsk tid (kl 14 lokal tid)

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 515 ganger, 1 besøk i dag)