Jon Ludvig Hammer slo tilbake etter «fadese»: – Veldig viktig for humøret

TRIUMF: Jon Ludvig Hammer tok endelig sin første seier i Grand Prix. Foto: Max Avdeev/WorldchessTRIUMF: Jon Ludvig Hammer tok endelig sin første seier i Grand Prix. Foto: Max Avdeev/Worldchess

(Ernesto Inarkiev – Jon Ludvig Hammer 0-1): I går gikk Hammer på et fryktelig tap med hvit. I dag slo 26-åringen tilbake med seier med svart.

av Tarjei J. Svensen

Endelig har Jon Ludvig Hammer grunn til å smile igjen! I dag slo han nummer 27 i verden, russiske Ernesto Inarkiev, i 3. runde av Moskva Grand Prix. Det er Hammers første seier i Grand Prix etter at det endte med sju remiser og to tap i Sharjah i februar.

– Det er veldig viktig for humøret å slå tilbake etter fadesen i går, sier 26-åringen til Matt & Patt.

– Jeg vet at når jeg er i godt humør, så kan jeg slå hvem som helst, legger han til.

Seieren kunne ikke kommet på et bedre tidspunkt for stormesteren, som nå står med 1,5 poeng og 50 prosent etter at tre av ni runder er spilt i Russlands hovedstad.

Lørdag ble han regelrett utspilt med hvite brikker mot Magnus-hjelper Ian Nepomniachtchi. Hammer var også ambivalent til resultatet i åpningsrunden mot Pentala Harikrishna fredag, der han trolig fikk en vunnet stilling før han måtte nøye seg med remis etter godt forsvarsspill.

I dag måtte altså den regjerende europamesteren gi tapt for nordmannen.

– Det er flott at jeg skaper vinstsjanser i begge svartpartiene. Det har vært akillesen min mot 2720+ folk.

– På en skala fra 1-10, hvordan er humøret nå?

– 6, men blir nok bedre når maten kommer, svarer en sulten seierherre.

Inarkiev fikk «advarsel» før partiet

– Hvis du taper, trenger ikke komme tilbake, skal presidenten i den russiske republikken Ingusjetia, hvor Inarkiev kommer fra, ha sagt til 31-åringen før partiet. Akkurat det bidro neppe positivt til russerens spill i dag.

Det ble et strategisk parti der nordmannen avslo trekkgjentakelse og remistilbud i trekk 24. På det tidspunktet mente Hammer at svart sto bedre, blant annet med press mot hvits etterhengende bonde på f4.

Da nordmannen fikk spilt 30…g5 fulgt av 32…Sxd4 oppsto komplikasjonene. Hvits konge var imidlertid i langt større trøbbel enn svarts, og trolig var hvits 34 trekk h4 den avgjørende feilen. På 34…h6! står svart til vinst.

Det hele var over da Hammer vant sin andre bonde etter 48 trekk og like under fire timers spill.

– Svart sto bedre veldig tidlig. Stillingen var ikke veldig mye bedre for svart, men det er klart lettere for han å spille, kommenterer Inarkiev på den offisielle sendingen.

Det var det andre partiet mot den regjerende europamesteren fra den russiske republikken Kalmykia, som Kirsan Ilyumzhinov. Hammer tapte det eneste tidligere oppgjøret mot 31-åringen i nettopp EM i 2011.

– Jeg er fint fornøyd med partiet – men har ikke sjekket compen ennå. Compen har en tendens til å få det til å bli frustret over eget spill. Men det er resultatet som gjelder, sier nordmannen.

CELEBERT: Yunus-bek Bamatgireyevich Yevkurov er sjefen for den russiske republikken Ingusjetia og gjorde første trekk i Inarkiev-Hammer. Foto: Max Avdeev/Worldchess

CELEBERT: Yunus-bek Bamatgireyevich Yevkurov er sjefen for den russiske republikken Ingusjetia og gjorde første trekk i Inarkiev-Hammer. Foto: Max Avdeev/Worldchess

Hammer er rangert sist av de 18 deltakerne som inkluderer stjerner som Hikaru Nakamura, Maxime Vachier-Lagrave, Anish Giri, Peter Svidler, Boris Gelfand, Alexander Grischuk og Shakhriyar Mamedyarov.

26-åringen har hatt en tung tid med mye nedoverbakke, men i dag kom det som bare er den andre seieren på de siste 20 partiene. Kanskje kan dagens parti være vendepunktet?

Hammer fortalte til Matt & Patt at han ikke har gjort noen forberedelser til storturneringen som følge av et svært skuffende resultat den siste helgen av den svenske eliteserien.

Nordmannen tapte to av tre partier og mistet «godfølelsen», men har likevel troen på egne ferdigheter.

– En seier og femti prosent. Får jeg til det, så er jeg kjempefornøyd, svarte 26-åringen på spørsmål om hva som er målet i Moskva.

Akkurat det er han akkurat i rute til når tre av ni runder er spilt i Russlands hovedstad.

Ding Liren leder i Moskva

LEDER: Ding Liren fra Kina leder etter at han tok sin andre seier. Her mot Inarkiev i andre runde. Foto: Max Avdeev/worldchess.com

LEDER: Ding Liren fra Kina leder etter at han tok sin andre seier. Her mot Inarkiev i andre runde. Foto: Max Avdeev/worldchess.com

Det er kinesiske Ding Liren som har inntatt ledelsen i Moskva etter at han tok sin andre seier og vant møtet med landskvinne Hou Yifan.

SE OGSÅ: Alle resultater fra tredje runde i Moskva Grand Prix

24-åringen som Magnus Carlsen omtalte som en «glimrende basketballspiller» da de jobbet sammen før VM-forberedelsene i 2014, puster Sergey Karjakin i nakken og kan innta tiendeplassen på verdensrankingen.

Mens lørdagens andrerunde ble enda mer remispreget enn åpningen, ble hele fem partier avgjort i dag.

Shakhriyar Mamedyarov tok ytterligere et steg mot å bryte den magiske 2800-grensen da han knuste Michael Adams med hvit i et pent parti. Aserbadsjaneren er nå oppe på femteplass på live-listen.

Dagens største overraskelse var for øvrig Saleh Salems seier over Ian Nepomniachtchi.

Hammer møter Giri

I fjerde runde mandag er det Anish Giri som venter for Hammer. Nordmannen tapte møtet i Malmö 2010, men holdt remis med hvit i Norway Chess i 2015.

Den rappkjeftede nederlenderen har ikke overrasket startet med tre remiser, men må sies å ha vært svært heldig da Francisco Vallejo tilbød remis i det som trolig er en vunnet stilling i dag.

Moskva Grand Prix 2017

Fredag 12. mai: 1. runde
Lørdag 13. mai: 2. runde
Søndag 14. mai: 3. runde
Lørdag 15. mai: 4. runde
Søndag 16. mai: 5. runde
Mandag 17. mai: Fridag
Tirsdag 18. mai: 6.runde
Fredag 19. mai: 7. runde
Lørdag 20. mai: 8. runde
Søndag 21. mai: 9. runde

Alle partiene starter kl 13 norsk tid (kl 14 lokal tid)

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 779 ganger, 1 besøk i dag)