Mihajlov slo lederen, nærmer seg IM-tittel: – Jeg skal være dritskjerpet

NY NORSK IM? Sebastian Mihajlov på jakt i Budapest. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Lørdag kan Norge få en ny internasjonal mester.

av Tarjei J. Svensen

– Jeg er er strålende fornøyd! Jeg kan rett og slett ikke begripe det egentlig. Men jeg tar hver runde for seg og gjør mitt beste. Jeg skal være dritskjerpet for det er så lett å dumme seg ut, sier Sebastian Mihajlov (17) til Matt & Patt.

Det unge norske sjakkhåpet er bare ett poeng unna sitt fjerde og avgjørende napp i IM-tittelen i First Saturday-turneringen i Budapest. Med tre runder igjen skal det være en overkommelig oppgave for stortalentet fra Bærum.

SE OGSÅ: Resultater og oppsett First Saturday

I sjuende runde lørdag venter GM Zlatko Ilinic (2388) med hvit, før turneringens jumbo, Srivatshav Rahul (2303) venter søndag. Mandag kommer avlsutningen med hvit mot Milan Pacher (2450).

– Nå er jeg nærmere enn jeg noensinne har vært, så litt nervøs er jeg selvsagt, innrømmer 17-åringen.

I sjette runde fredag vant han nøkkelpartiet med svart mot ledende Gombosuren Munkghal (2446) fra Mongolia. 29-åringen var ubeseiret og kjempet for stormesternapp, men akkurat det fikk seg et slag for baugen i møtet med 17 «Sebs».

– Jeg kom godt ut av åpningen og fikk en bedre stilling, men det var jevnt en god stund. Han kom i en voldsom tidsnød og hadde bare 30 sek igjen på 15 trekk. Han bukka bonde i det 40. trekket, så klarte jeg til slutt å vinne sluttspillet etter 82 trekk.

Seieren var 17-åringens tredje i Ungarns hovedstad. De to andre seirene kom mot Asyl Abdyjapar (2390) fra Kirgisistan og Roy Saptarshi (2407) fra India. I tillegg er det blitt remiser mot kinesiske Bo Li (2359), Junta Ikeda (2412) og Ivan Farago (2411).

Poengfangsten gjør at Mihajlov har tjent 32 ratingpoeng på innsatsen. Det betyr at han uansett vil passere 2400, som er ett av kravene for å oppnå IM-tittelen.

Nordmannen kan også glede seg over at han med 4,5 poeng er oppe i delt ledelse sammen med lørdagens motstander Ilinic. Munkghal er skjøvet ned til tredjeplass.

7. runde spiles lørdag kl 14.30, men ingen partier blir direktesendt på nett.

(Besøkt 1 306 ganger, 1 besøk i dag)