Hammer nær drømmestart etter dronningoffer i maratonparti

REMIS: Jon Ludvig Hammer har grunner til å være fornøyd med starten i Moskva Grand Prix. Foto: Anastasiya Karlovich/FIDEREMIS: Jon Ludvig Hammer har grunner til å være fornøyd med starten i Moskva Grand Prix. Foto: Anastasiya Karlovich/FIDE

(Pentaela Harikrishna – Jon Ludvig Hammer 1/2-1/2): – Jeg trodde virkelig jeg skulle vinne, sier norgestoeren etter sjutimersremisen.

av Tarjei J. Svensen

Jon Ludvig Hammer ofret dronningen og hadde verdens 15. beste sjakkspiller i tauene i første runde av Moskva Grand Prix i dag. Det så lovende ut for norgestoeren til tross for at han spilte i over 70 trekk med dronning under.

Det er uklart om Hammer noen gang hadde en klar vinst, og Harikrishna forsvarte seg mesterlig. Etter sju timer og 92 trekk måtte nordmannen nøye seg med et halvpoeng.

Etterpå var nordmannen forståelig nok ambivalent til resultatet.

– I utgangspunktet er jeg fornøyd med enhver remis med svarte brikker. Det er en veldig tøff motstander og partiene med svart er spesielt vanskelig. Men ser man på hvordan partiet gikk, så trodde jeg virkelig at jeg skulle vinne. Jeg er sikker på at jeg hadde en vunnet stilling underveis, sier Hammer i intervjuet med arrangøren.

Hammer hadde tårn, løper og to bønder i kompensasjon for dronningen han ofret i trekk 21. Harikrishna hadde imidlertid nok sjakker til at han klarte å holde unna.

– Det var aldri klart, men det føltes som at de fire brikkene i bytte mot dronning var tilstrekkelig til å vinne partiet. Men jeg klarte aldri å få bøndene mine til å rulle. Det var helt nødvendig for å vinne, sier Hammer.

KOMMENTATOR: Evgeny Miroshnichenko kommenterte på den offisielle sendingen. Foto: Skjermdump worldchess.com

KOMMENTATOR: Evgeny Miroshnichenko kommenterte på den offisielle sendingen. Foto: Skjermdump worldchess.com

Hammer er rangert sist av de 18 deltakerne som inkluderer stjerner som Hikaru Nakamura, Maxime Vachier-Lagrave, Anish Giri, Peter Svidler, Boris Gelfand, Alexander Grischuk og Shakhriyar Mamedyarov.

26-åringen, som har slitt voldsomt det siste året, får trolig ekstra motivsjon i de neste åtte rundene etter dagens prestasjon. I går fortalte til Matt & Patt at han ikke har gjort noen forberedelser til storturneringen som følge av et svært skuffende resultat den siste helgen av den svenske eliteserien.

Nordmannen tapte to av tre partier og mistet «godfølelsen», men har likevel troen på egne ferdigheter.

– En seier og femti prosent. Får jeg til det, så er jeg kjempefornøyd, svarte 26-åringen på spørsmål om hva som er målet i Moskva.

Det ble ikke uventet nok en remispreget første dag og åtte av de ni oppgjørene endte med poengdeling.  Den største skuffelsen var partiet mellom Saleh Salem og Alexander Grischuk, og det tok bare 11 trekk før det endte med remis.

Dagens sjokk kom ved Yifan Hou som klinte til med seier over Ian Nepomniachtchi da russeren gikk bananas etter kvalitetsofferet.

Det er nettopp Nepomniachtchi som venter for Jon Ludvig Hammer i andre runde lørdag. Nordmannen får hvite brikker og sjansen til å styre spillet.

SE OGSÅ: Resultater og oppsett i Moskva

Hammer endte på 17. plass blant de 18 deltakerne i Sharjah, den første av totalt fire turneringer i FIDE Grand Prix i 2017.  De to andre skal gå i Geneve 6. – 15. juli og i Mallorca 16. – 25. november. Hammer står over turneringen i juli som går samtidig med Landsturneringen.

Premiefondet i Moskva er på 130.000 dollar, over én million norske kroner. Om Hammer ender på 18. plass, altså sist i feltet, får han 2500 Euro – cirka 20.000 kroner. Skulle han ende blant topp fem, er han garantert minst 90.000 kroner.

De to beste i FIDE Grand Prix kvalifiserer seg til Kandidatturneringen i 2018. Vinneren der møter Magnus Carlsen til VM-match i november 2018.

Moskva Grand Prix 2017

Fredag 12. mai: 1. runde
Lørdag 13. mai: 2. runde
Søndag 14. mai: 3. runde
Lørdag 15. mai: 4. runde
Søndag 16. mai: 5. runde
Mandag 17. mai: Fridag
Tirsdag 18. mai: 6.runde
Fredag 19. mai: 7. runde
Lørdag 20. mai: 8. runde
Søndag 21. mai: 9. runde

Alle partiene starter kl 13 norsk tid (kl 14 lokal tid)

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 382 ganger, 1 besøk i dag)