Garry Kasparov: Dette er Magnus Carlsens farligste utfordrere

TRONESKIFTE? Magnus Carlsen har tre farlige utfordrere, mener Garry Kasparov. Foto: Tarjei J. SvensenTRONESKIFTE? Magnus Carlsen har tre farlige utfordrere, mener Garry Kasparov. Foto: Tarjei J. Svensen

Sjakklegenden peker ut tre kandidater til å utfordre den norske verdensmesteren.

av Tarjei J. Svensen

Om det er én i sjakkverdenen som vet hva han snakker om, så er det Garry Kasparov. Den 13. verdensmesteren som dominerte sjakken i over 20 år, har nå gått over til å bli en av Vladimir Putins argeste kritikere som aktivist og en forkjemper for menneskerettigheter.

54-åringen holder likevel et godt øye til hva som foregår i sjakkverdenen, blant annet når han dukker opp som kommentator i sjakkturneringene i St. Louis.

Kasparov er for tiden aktuell med den nye boken Deep Thinking: Where Machine Intelligence Ends and Human Creativity Begins, som handler om kunstig intelligens og hans match mot IBMs supercomputer Deep Blue.

I et ferskt intervju med Tyler Cowen på nettsiden medium.com snakker sjakklegenden blant annet om hvem han anser for å være Magnus Carlsens farligste utfordrere i tiden fremover.

Der peker han ut tre spillere som han mener kan utfordre tronen til sin tidligere elev.

– Wesley So den mest sannsynlige utfordreren

TO VERDENSMESTERE? Wesley So kan utfordre Magnus Carlsen, mener sjakklegenden Garry Kasparov. Foto: Austin Fuller/Grand Chess Tour

TO VERDENSMESTERE? Wesley So kan utfordre Magnus Carlsen, mener sjakklegenden Garry Kasparov. Foto: Austin Fuller/Grand Chess Tour

– Om man ser på logikken i VM-historien, så bør Magnus få motstand fra enten en yngre spiller eller en på samme alder. Så jeg antar det er tre spillere som kan utfordre ham. Maxime Vachier-Lagrave mener jeg er den minst sannsynlige av de tre. Nummer to er Caruana, og den mest sannsynlige: Wesley So, sier Kasparov, og avskriver med det landsmann og verdenstreer Vladimir Kramnik (41).

At Kasparov snakker varmt om den filipinsk-fødte amerikaneren som har skutt fart som en rakett det siste året, kommer neppe som noen overraskelse på de som har fulgt utviklingen i sjakkverdenen det siste året. 23-åringen puster Carlsen i nakken etter å ha klatret til andreplass på verdensrankingen. Det etter en vanvittig rekke på 67 partier uten tap.

So tapte sitt første parti på 560 dager mot Shakhriyar Mamedyarov i april. Nå får den ydmyke 23-åringen igjen ros fra høyeste hold.

– Grunnen til at jeg setter Wesley foran de to andre, er på grunn av hans fenomenale konsentrasjon. Den er helt feomenal, og det er veldig viktig. I disse tidene trumfer konsentrasjon foran noe annet. Jeg verdsetter det foran alt annet, selv om han også er en veldig god spiller. Jeg tror han er den farligste utfordreren til Magnus, sier Kasparov i intervjuet.

Sjakklegenden mener Carlsen kan få «problemer med å lese» 23-åringen, noe som vil «ødelegge energien» hans.

Neste VM-match er ikke før i 2018, og So må først kvalifisere seg til Kandidatturneringen våren samme år. 23-åringen droppet deltakelse i FIDE Grand Prix, og må enten kvalifisere seg gjennom FIDEs World Cup i september, eller ved å være en av to med den høyeste ratingen i 2017. Det siste er det mest sannsynlige.

– En match med Caruana ville vært åpen

Garry Kasparov med sin tidligere elev. Foto: Spectrum Studios/Grand Chess Tour

Garry Kasparov med sin tidligere elev. Foto: Spectrum Studios/Grand Chess Tour

Det tøffeste oppgaven blir imidlertid å vinne Kandidatturneringen, der han blir én av åtte sultne løver. Skulle han klare bragden, kan norske sjakkfans se frem til en møte med en motstander med konsentrasjon som kan være overveldende på Magnus, mener Kasparov.

– Konsentrasjonen til Magnus har alltid vært hans styrke. Han var alltid veldig konsentrert. Han kan mobilisere alle ressursene til partiet, sier Kasparov, før også han påpeker at So faktisk må gjennom kvalifiseringen ved å vinne Kandidatturneringen.

Om to andre sannsynlige VM-utfordrere, sier 54-åringen:

– Jeg tror en match med Caruana ville vært åpen, og hvis Vachier-Lagrave gjør noen forbedringer, noen psykologiske forbedringer, så kan også han bli farlig.

Hvem blir Magnus Carlsens neste VM-motstander?

  • Wesley So (39%, 117 Votes)
  • Levon Aronian (20%, 61 Votes)
  • Fabiano Caruana (18%, 54 Votes)
  • Noen andre (12%, 37 Votes)
  • Vladimir Kramnik (7%, 20 Votes)
  • Maxime Vachier-Lagrave (3%, 8 Votes)
  • Hikaru Nakamura (2%, 6 Votes)

Antall stemmer: 303

Loading ... Loading ...

Kasparov blir også spurt om han mener det er en fordel eller ulempe å ha hjemmebane i en VM-match. Det er aktuelt med tanke på at Oslo er en aktuell vertsby i 2018.

– Det kan være en fordel, men det kan også være en ulempe. Det er et press. Jeg spilte aldri på hjemmebane, bortsett fra i 1978 da jeg spilte i Baku. Det var en turnering og jeg tok mitt andre stormesternapp, men det var ingen stor konkurranse. Selvsagt ville folk at jeg skulle vinne, men jeg var mye bedre enn resten av feltet. Alt handlet om min duell med Beliavsky [Alexander] om førstepremien. Alle visste at jeg ville bli stormester der.

Den tidligere verdensmesteren sier at det i bunn og grunn handler om hvem som kan takle presset best.

– Siden Magnus slo Anand i både Chennai og Sotsji året etter, tror jeg ikke hjemmefaktoren eller bortefaktoren spilte en stor rolle.

Hele intervjuet med Kasparov, der han blant annet snakker om kunstig intelligens, computerens inntreden i sjakken, og hans berømte parti mot Veselin Topalov, kan for øvrig høres under:

(Besøkt 2 266 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Garry Kasparov: Dette er Magnus Carlsens farligste utfordrere"

  1. Ole Woldseth | 13. mai 2017 på 09:46 |

    Sergej Karjakin burde vært med på listen. Han vant tross alt kandidatturneringen i 2016, og jeg tror han kan gjøre det igjen.

Stengt for kommentarer.