Jon Ludvig Hammer fikk tilbake godfølelsen i Sharjah. Så ødela en ting alt

GODFØLELSEN TILBAKE? Jon Ludvig Hammer spiller i Moskva Grand Prix. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.noGODFØLELSEN TILBAKE? Jon Ludvig Hammer spiller i Moskva Grand Prix. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

– Godfølelsen har forsvunnet litt, sier Jon Ludvig Hammer. Fredag spiller han første runde i Moskva Grand Prix.

av Tarjei J. Svensen

Jon Ludvig Hammer var godt fornøyd med sin innsats i Sharjah Grand Prix i februar. Der ble det 17. plass etter sju remiser og to tap.

Nå avslører imidlertid norgestoeren at nedturen i den svenske eliteserien i slutten av mars har gjort at han mistet noe av «godfølelsen» han fikk etter Sharjah.

– Sharjah ga veldig mersmak. Jeg var veldig ivrig på å sette meg ned og gjøre en skikkelig innsats. Problemet mitt er at jeg ble syk på flyturen hjem og var slått ut i to uker etterpå. Det passet jo ikke så godt. Nå har jeg hatt et forferdelig resultat i den svenske serien der jeg tapte to partier på rad med hvit, sier norgestoeren til Matt & Patt.

Hammer spilte remis mot Aryan Tari, men gikk så på smeller mot både Baadur Jobava og Emanuel Berg. Og det fra stillinger han absolutt ikke burde tape. Det førte til takk og farvel til ratingpoengene han tjente i Sharjah.

– Jeg hadde en godfølelse etter Sharjah, og den godfølelsen har forsvunnet litt.

– Jeg følte meg bra og trodde at «nå har jeg denne erfaringen fra Sharjah, nå skal jeg reise meg igjen etter det triste året jeg hadde hatt». Så slo det helt motsatt ut. Den er vanskelig å komme tilbake fra, sukker 26-åringen.

Har ikke forberedt seg til Moskva Grand Prix

Nå skal 26-åringen likevel forsøke å reise kjerringa i Russlands hovedstad der Moskva Grand Prix begynner fredag.

– En seier og femti prosent. Får jeg til det, så er jeg kjempefornøyd, svarer han på spørsmål om hva som er målet.

Hammer er denne gangen rangert helt sist av de 18 deltakerne som inkluderer stjerner som Hikaru Nakamura, Maxime Vachier-Lagrave, Anish Giri, Peter Svidler, Boris Gelfand, Alexander Grischuk og Shakhriyar Mamedyarov.

SE OGSÅ: Oppsett og resultater i Moskva

– Det er et spennende felt, som det jo alltid er. Det er flere personer jeg har gode sjanser til å slå. Om jeg håper på noe forandring fra Sharjah, så er det at jeg jeg får fem hvite. Det får være målet.

De sjakklige forberedelsene siden nedturen i Sverige har vært helt fraværende, forteller han.

– Jeg tror det hadde vært verre å stresse når du ikke føler deg på topp. Min forberedelse består i at jeg mentalt vet at jeg har nivået inne. Jeg har jo en god opplevelse i Sharjah. Det gikk veldig bra der. Jeg hadde et unødvendig tap mot Eljanov, men ellers var resultatene ypperlige. Jeg vet at jeg er kapabel til å prestere. Så får vi håpe at jeg evner, sier Hammer.

Møter inder i første runde

Norgestoeren er innlosjert på innlosjert på luksuriøse Ararat Park Hyatt Hotell, midt i Moskva.

– Det er helt fantastiske forhold, sier Hammer fornøyd.

Hammer skal i første runde spille svart mot Pentala Harikrishna (2750) i første runde. Hammer har aldri mødt inderen som er rangert som nummer 15 på verdensrankingen.

Premiefondet i Moskva er på 130.000 dollar, over én million norske kroner. Om Hammer ender på 18. plass, altså sist i feltet, får han 2500 Euro – cirka 20.000 kroner. Skulle han ende blant topp fem, er han garantert minst 90.000 kroner.

Moskva Grand Prix er den andre av totalt fire kvalifiseringsturneringer i VM-syklusen 2017/18. De to andre skal gå i Geneve 6. – 15. juli og i Mallorca 16. – 25. november. Hammer står over turneringen i juli som går samtidig med Landsturneringen.

De to beste i FIDE Grand Prix kvalifiserer seg til Kandidatturneringen i 2018. Vinneren der møter Magnus Carlsen til VM-match i november 2018.

Oppdatering 12. mai: Chess24 har boikottet arrangementet og vil ikke vise direktesendte partier, men ChessBase har partiene tilgjengelig.

Moskva Grand Prix 2017

Fredag 12. mai: 1. runde
Lørdag 13. mai: 2. runde
Søndag 14. mai: 3. runde
Lørdag 15. mai: 4. runde
Søndag 16. mai: 5. runde
Mandag 17. mai: 6. runde
Tirsdag 18. mai: Fridag
Fredag 19. mai: 7. runde
Lørdag 20. mai: 8. runde
Søndag 21. mai: 9. runde

Alle partiene starter kl 13 norsk tid (kl 14 lokal tid)

SE OGSÅ:

(Besøkt 1 703 ganger, 1 besøk i dag)