Stavanger fikk nei til statsstøtte, men gir ikke opp VM-kampen

Alexander Grischuk i møtet med Magnus Carlsen i niende runde av VM i hurtigsjakk i Qatar. Foto: Yerazik KhachatourianAlexander Grischuk i møtet med Magnus Carlsen i niende runde av VM i hurtigsjakk i Qatar. Foto: Yerazik Khachatourian

Oljebyen drømmer om å arrangere VM i lyn- og hurtigsjakk i romjula, men mangler opptil ni millioner kroner. Nå har Kulturdepartementet sagt nei til søknad om statstøtte på seks millioner kroner.

av Tarjei J. Svensen

Mens Oslo jobber aktivt med å finne finansiering for å kunne arrangere Magnus Carlsens VM-match i 2018, forsøker Stavanger seg på årets VM i lyn- og hurtigsjakk i romjulen.

Nå har Kjell Madland og ildsjelene i oljebyen imidlertid fått avslag på en søknad til Kulturdepartmentet om seks millioner kroner i statsstøtte.

Det er Stavanger Aftenbladet (bak betalingsmur) som melder dette fredag.

– Det er selvfølgelig skuffende å få nei på søknaden om statsstøtte, men det er fullt mulig å gjennomføre et VM i lyn- og hurtigsjakk i Stavanger med sponsormidler. Vi hadde opprinnelig et budsjett på 15 millioner kroner for VM, men tror det er mulig å gjennomføre til 12 millioner. Så har Stavanger kommune sagt ja til å støtte mesterskapet med 2.050 millioner forutsatt at vi får VM. Det betyr at vi må hente inn 8-9 millioner i sponsormidler. Det kan gå, men tiden er knapp, sier styreleder i Norway Chess, Kjell Madland, til avisen.

I avslaget skriver Kulturdepartementet:

Et VM i hurtig- og lynsjakk kan sammenlignes med mange andre større arrangementer, og det er departementets vurdering at det ikke foreligger særskilte argumenter for statlig støtte til akkurat dette arrangementet.

Stavanger måtte overlate jakten på VM-matchen i 2018 til Oslo da rettighetshaver Agon opplyste om at kun hovedsteder er aktuelle som vertsbyer, men har jobbet aktivt med å forsøke å lande lyn- og hurtigsjakk-VM.

Tross avslaget om statsstøtte ønsker ikke Madland & co å gi opp håpet, og både Stavanger konserthus eller Forum Expo på Tjensvoll er allerede nevnt som aktuelle spillesteder. Nå gjelder det bare å få inn nok penger.

Det er ikke kjent når Agon tar den endelige avgjørelsen om å tildele arrangementet, men trolig må pengene hentes inn raskt.

Madland og resten av ildsjelene i Rogaland er allerede i gang med de siste forberedelsene til Altibox Norway Chess som starter 5. juni. Der barker Carlsen sammen med verdens beste spillere for femte gang i «tidenes sjakkturnering».

(Besøkt 1 198 ganger, 1 besøk i dag)