Wesley Sos vanvittige rekke på 67 partier uten tap tok slutt

HJEMMESEIER: Shakhriyar Mamedyarov satte Wesley So på plass i åpningsrunden i Aserbadsjan. Foto: Shamkir ChessHJEMMESEIER: Shakhriyar Mamedyarov satte Wesley So på plass i åpningsrunden i Aserbadsjan. Foto: Shamkir Chess

Tapte åpningsrunden i Aserbadsjan.

av Tarjei J. Svensen

Fredag tapte Wesley So (23) mot mot Shakhriyar Mamedyarov (32) i første runde i Shamkir Chess. Det gjør at den filipinsk-fødte amerikanerens utrolige rekke på ni måneder og 67 partier uten tap er over.

Anledningen var åpningsrunden i superturneringen Shamkir Chess, som spilles til minne om Aserbadsjans store sjakkhelt Vugar Gashimov (1986-2014). Flere av verdens beste spillere, som Vladimir Kramnik, Veselin Topalov, Sergej Karjakin, Michael Adams, Pentaela Harikrishna og Pavel Eljanov, stiller i turneringen.

Det ble ikke bare tap for So, men det kom dessuten med hvite brikker der det ikke har endt med nederlag siden høsten 2015. For 560 dager siden måtte han med mot Vasif Durarbayli, også det en aserbadsjaner, i Millionaire Open.

Det er andre gang på kort tid at Mamedyarov slår 23-åringen, etter at det også ble seier i Chess.coms PRO Chess League nylig.

So er kjent som en svært solid spiller som sjelden tar store sjanser. Denne gangen var han imidlertid under press i store deler av partiet med en utsatt konge på e2. Remisen var likevel innen rekkevidde, men i tidsnøden kom kollapsen.

KOMET: Wesley So spiller for sin fjerde seier i en superturnering på rad. Foto: Shamkir Chess

KOMET: Wesley So spiller for sin fjerde seier i en superturnering på rad. Foto: Shamkir Chess

Grenke Chess Classic ser ikke ut til å bli noen suksess for Magnus Carlsen, men kanskje er det en liten trøst at forspranget ned til to av de fremste rivalene nå øker. So vant nylig det amerikanske mesterskapet for første gang, men imponerte ikke og måtte tåle et ratingtap. Med tapet i Shamkir har forspranget opp til Carlsen økt ytterligere.

Heller ikke Fabiano Caruana fikk spillet til å sitte i det amerikanske mesterskapet. En skuffende prestasjon også i Grenke Chess Classic, gjør at 23-åringen har falt til fjerdeplass på verdensrankingen, bak Kramnik og So.

Pavel Eljanov var den andre som vant sitt parti i åpningsrunden i Shamkir da han slo hjemmehåpet Teimour Radjabov. Turneringen spilles med ni runder frem til 30. april.

Partiene kan følges direkte med kommentarer via Chess24.

(Besøkt 1 294 ganger, 1 besøk i dag)