Jakter stormesternapp blant verdensstjerner på Island

NAPPJAKT: Johan-Sebastian Christiansen (18) under Reykjavik Open torsdag. Foto: Tarjei J. SvensenNAPPJAKT: Johan-Sebastian Christiansen (18) under Reykjavik Open torsdag. Foto: Tarjei J. Svensen

Johan-Sebastian Christiansen tapte for Sveriges største sjakkstjerne, men er klar til å kjempe seg opp mot toppen igjen.

av Tarjei J. Svensen

263 deltakere fra 40 nasjoner deltar i disse dager i Reykjavik Open på Island. Den internasjonale turneringen har et av Europas flotteste spillested i Reykjaviks konserthus Harpa. I år settes det ny deltakerrekord som følge av et rykte som en av verdens mest velorganiserte turneringer med flere sosiale sidearrangementer.

Det bidrar nok også til at islendingene i år har fått besøk av 33 stormestere, blant dem verdensstjerner som Anish Giri, Dmitry Andreikin, Baadur Jobava og Alexei Shirov.

SE OGSÅ: Foreløpig resultatliste Reykjavik Open

Denne gangen har færre nordmenn enn tidligere som har tatt turen til øya, men det norske sjakkhåpet Johan-Sebastian Christiansen (18) er igjen på plass. Etter at tre av ti runder er gjennomført, har sandefjordingen vunnet to partier og tapt én gang.

I tredje runde torsdag spilte han et godt parti mot Sveriges éner Nils Grandelius. Stillingen var lenge i balanse, men i tidsnøden gjorde nordmannen en brøler som ødela alt håp om poeng.

– Det er litt kjedelig med dette tapet, men jeg sto dårlig i det forrige partiet før han bukket offiser, sier Christiansen til Matt & Patt.

– Jeg hadde håpet at han skulle ta meg i en åpningsduell, så jeg kunne presse på en vinstmulighet. Men han spilte litt passivt, så fikk jeg en stilling jeg ikke kjenner til.

DUELL: Nils Grandelius vant det skandinaviske oppgjøret mot Johan-Sebastian Christiansen. Foto: Tarjei J. Svensen

DUELL: Nils Grandelius vant det skandinaviske oppgjøret mot Johan-Sebastian Christiansen. Foto: Tarjei J. Svensen

Christiansen er internasjonal mester og ett av mange unge, norske sjakkhåp. I lynsjakk er han kjent for å holde verdensklasse, men i klassisk sjakk har han foreløpig vært et stykke unna stormesternivå.

– Jeg kommer fra en solid turnering på Fagernes. Formen er inne. Jeg har lyst på et stormesternapp, men jeg har ikke vært i nærheten i det hele tatt. Men jeg skal prøve, svarer 18-åringen på spørsmål om målet for turneringen.

18-åringens to seire kom mot kanadierne Andre Zybura (1894) og Mark Plotkin (2147). Etter tapet for Grandelius venter svakere motstand i fjerde runde fredag i Entem Alan (2200) fra Frankrike.

– Jeg skal først og fremst vinne i morgen. Så møter jeg nok noen gode i femte runde. Da satsjer jeg på å vinne igjen, sier 18-åringen, som ikke er kjent for å mangle selvtillit.

SUPERTALENT: Indiske IM R. Praggnandhaa. Foto: Tarjei J. Svensen

SUPERTALENT: Indiske IM R. Praggnandhaa. Foto: Tarjei J. Svensen

16 spillere står med full pott etter tre runder. Tatev Abrahamyan (2364) og Robert Ris (2419) er de største overraskelsene blant disse med seire over henholdsvis Emre Can (2578) og Alexander Beliavsky (2597)

Det er også knyttet ekstra oppmerksomet til de to indiske vidunderbarna R. Praggnandhaa (11) og Nihal Sarin (12).

Sistnevnte tok sitt første stormesternapp på Fagernes og har åpnet godt med 2,5 poeng, inkludert en remis mot den sterke tyrkeren Mustafa Yilmaz.

Stormesternapp har ikke 11 år og åtte måneder gamle Praggnandhaa (2447) fått enda, men supertalentet har nesten ett år på seg på å slå Sergey Karjakins rekord som verdens yngste stormester noensinne.

I tillegg til Christiansen, er det seks andre nordmenn med på Island. Eivind Olav Risting, John A. Kvamme og Christian Tunge har alle 2 poeng.

Risting rotet for øvrig bort en vunnet stilling til tap mot den unge nederlandske mesteren Jorden van Foreest (17) i andre runde.

Fredag starter partiene kl 17.00 norsk tid. GM Simon Williams og WIM Fiona Steil-Antoni har sending direkte på Chess.com. Partiene og sendingen kan dessuten følges via Chess24.

(Besøkt 1 141 ganger, 1 besøk i dag)