Brillefin seier av Carlsen: – Akkurat det Magnus trengte

ENDELIG: Magnus Carlsen tok sin første seier i Grenke Chess Classic i femte runde mot Georg Meier. Foto: Georgios SouleidisENDELIG: Magnus Carlsen tok sin første seier i Grenke Chess Classic i femte runde mot Georg Meier. Foto: Georgios Souleidis

(Georg Meier – Magnus Carlsen 0-1): Verdensmesterens rekke med fire remiser ble endelig brutt. I dag feide 26-åringen over superturneringens lavest rangerte.

av Tarjei J. Svensen

Fem runder skulle det altså ta før verdensmesteren fikk sitt første helpoeng i superturneringen Grenke Chess Classic. I dag var det imidlertid enveiskjøring for Magnus Carlsen i møtet med feltes lavest rangerte, tyskeren Georg Meier (2630).

Carlsen fikk en kjempestilling da tyskeren rotet seg bort allerede i åpningen. Nordmannen endte opp med springer og tre bønder for Meiers ene tårn, og tyskeren valgte å gi seg etter 41 trekk og like over tre timers spill.

– Dette er akkurat det Magnus trengte. Nå føler han nok at han er «back in business», kommenterer tidligere VM-utfordrer Peter Leko på arrangørens sending.

I et intervju med arrangøren fikk Carlsen spørsmål om han følte press før dagens viktige parti, som han var helt avhengig av å vinne.

– Jeg tenkte ikke så mye på de tidligere remisene. De første få partiene burde jeg nok ha vunnet, men de siste to siste har ikke vært så gode. Jeg måtte selvsagt vinne for å ha en sjanse til å vinne turneringen. Man bare spiller og håper på det beste, svarer verdensmesteren.

Jadda! Endelig en seier for Magnus. Bra! 🙂

26-åringen står nå med 3 poeng etter at fem av sju runder er spilt i Tyskland. Levon Aronian vant sluttspillet mot Arkadij Naiditsch og tok med det sin tredje strake seier. Armeneren har dermed fortsatt et helt poeng ned til Carlsen.

Det gikk tidlig galt for den 29-årige tyskeren i møtet med Magnus Carlsen. Etter bare åtte trekk begynte computerne å like svarts stilling. De kjente kommentatorene på arrangørens sending var enige.

– Åpningen til Meier har vært en katastrofe, sier tidligere VM-utfordrer Peter Leko på arrangørens sending.

Carlsen hadde møtt tyskeren bare én gang før, i Sjakk-OL i Dresden i 2008. Det partiet endte remis, men i dag var det bare én ting som gjaldt for verdensmesteren: Seier.

Verdensmesteren valgte Grünfeld-forsvaret, noe han blant annet spilte i oppgjøret mot Loek van Wely i 2016. Denne gangen ble det ble raskt tydelig at Meier ikke helt visste hva han begikk seg ut på. Den tyske 29-åringen blandet sammen varianter og fikk problemer etter bare 10 trekk.

SEIER: Etter fire strake remiser, fikk Magnus Carlsen endelig hull på byllen i Grenke Chess Classic. Foto: Georgios Souleidis

SEIER: Etter fire strake remiser, fikk Magnus Carlsen endelig hull på byllen i Grenke Chess Classic. Foto: Georgios Souleidis

– Dette er akkurat det svart drømmer om å få. Det er allerede et spørsmål om hvordan man skal klare å utligne med hvit. Dette føles ukomfortabelt, sier tidligere VM-utforer Peter Leko på arrangørens sending.

– Magnus Carlsen fikk akkurat det han ønsket seg, mener stormester Jan Gustafsson.

I det 13. trekk vant han også hvits d-bonde.

Meier forsøkte å skape komplikasjoner ved å angripe med springer og dronning på kongefløyen, men vår norske sjakkstjerne parerte alle trusler enkelt. Med springer og tre bønder mot Meiers ene tårn, kunne Carlsen begynne å avansere bøndene.

Da Carlsen gaflet Meiers tårn i det 41. trekket, var partiet over.

Seieren kommer i grevens tid for Carlsen som ikke har fått spillet til å sitte så langt i Tyskland.

Onsdag spilte han remis mot erkerival Fabiano Caruana, den fjerde på like mange partier. I tredje runde mot verdens beste kvinnelige spiller Yifan Hou, slapp verdensmesteren med skrekken etter å ha stått til tap underveis.

– Det er helt utrolig, utbrøt kommentator Lawrence Trent da remisen ble klar etter en rask slagveksling.

Carlsen rotet dessuten bort det som var en vunnet stilling mot Levon Aronian til remis i andre runde. I åpningsrunden mot det unge tyske håpet Matthias Bluebaum så det lenge lovende ut, men også der måtte han nøye seg med remis.

Fredag skal Carlsen spille med svart mot Arkadij Naiditsch, den Aserbadsjan-bosatte tyskeren som har slått nordmannen to ganger.

– Jeg har tapt et par partier mot han. Men jeg hadde et bra tak på han for rundt 10 år siden. Han er en veldig sterk spiller og er veldig motivert i disse toppturneringene. Dert blir ikke lett, men jeg skal gjøre mitt beste, sier Carlsen til arrangøren.

Aronian møter Hou Yifan og kan i praksis avgjøre turneringen med en ny seier.

Lørdag avslutter Carlsen med hvit mot Maxime Vachier-Lagrave, mens Aronian spiller med svart mot Fabiano Caruana.

Resultater 5. runde Grenke Chess Classic 2017
Hou – Bluebaum 1/2-1/2
Meier – Carlsen 0-1
Caruana – Vachier-Lagrave 1/2-1/2
Aronian – Naiditsch 1-0

Grenke Chess Classic 2017
Lørdag 15. april 1. runde: Bluebaum – Carlsen 1/2-1/2
Søndag 16. april: 2. runde: Carlsen – Aronian 1/2-1/2
Mandag 17. april: 3. runde: Yifan – Carlsen 1/2-1/2
Onsdag 19. april: 4. runde: Carlsen – Caruana 1/2-1/2
Torsdag 20. april: 5. runde: Meier – Carlsen 0-1
Fredag 21. april: 6. runde: Naiditsch – Carlsen
Lørdag 22. april: 7. runde: Carlsen – Vachier-Lagrave
Matt & Patt om Grenke Chess Classic:
SE OGSÅ:
(Besøkt 2 557 ganger, 1 besøk i dag)