Magnus Carlsen reddet remis mot Yifan Hou med et nødskrik: – Det er helt utrolig

SJOKKERTE: Yifan Hou mot Magnus Carlsen. Foto: Eric van Reem/Grenke Chess ClassicSJOKKERTE: Yifan Hou mot Magnus Carlsen. Foto: Eric van Reem/Grenke Chess Classic

(Yifan Hou – Magnus Carlsen 1/2-1/2): Verdensmesteren balanserte på kanten av stupet, men unngikk så vidt å tape sitt første parti mot en kvinne på 13 år.

av Tarjei J. Svensen

– Det er helt utrolig, utbryter kommentator Lawrence Trent da det er klart at Magnus Carlsen og Yifan Hou for første gang på fire partier har spilt remis.

Verdens klart beste kvinnelige sjakkspiller hadde Carlsen i tauene og lå an til en sensasjonell seier i 3. runde av Grenke Chess Classic i dag.

Det ville vært en gedigen overraskelse. Ikke siden 2005 har en kvinnelig sjakkspiller slått en regjerende verdensmester. Da vant Judit Polgar over FIDE-verdensmester Rustam Kasimdzhanov i San Luis-turneringen.

Polgar klarte aldri å slå verken Garry Kasparov, Vladimir Kramnik eller Viswanthan Anand i et parti med klassisk betenkningstid i løpet av sin karriere.

Carlsen holdt unna med et nødskrik da kineseren valgte å bytte til et litt bedre tårnsluttspill i stedet for å forbedre stillingen. Like etterpå ble det klart at hun ikke ville komme noe videre i sluttspillet.

Partiet endte remis etter 38 trekk og cirka 2,5 timers spill.

– Jeg overså bare Td5. Det trekket ødelegger alt for meg ganske umiddelbart, sier Carlsen i analysene etterpå, åpenbart lettet over å ha reddet et halvpoeng.

– I en slik stilling handler det bare om å overleve i ett trekk om gangen, legger verdensmesteren til.

Kommentator Peter Leko sier på Chess24s sending at han tror Yifan Hou ville vunnet stillingen mot alle andre enn Carlsen. 23-åringen var i tidsnød, og hadde nok i tankene at hun tidligere rotet bort en remisstilling til tap mot nordmannen.

Carlsen har i følge Matt & Patts undersøkelser 38 klassiske partier mot kvinnespillere i løpet av karrieren, med bare fem tap. Det forrige tapet kom imidlertid mot Kateryna Lagno i Lausanne 2004.

26-åringen hadde vunnet de tre tidligere møtene med Yifan Hou. Carlsen tapte ingen av de fire oppgjørene med Judit Polgar, som nå har lagt sjakkbrikkene på hylla for godt.

Det er Carlsens tredje strake remis i Karlsruhe. Tidligere er det blitt remiser mot Matthias Bluebaum og Levon Aronian. Det er ingen god start for Carlsen, men det er fortsatt helt åpent med fire runder igjen.

– Jeg er glad for at jeg fortsatt er med og at jeg stadig er ubeseiret, sier Carlsen under analysen.

Dermed leder Yifan Hou sensasjonelt Grenke Chess Classic med 2,5 poeng etter at tre av sju runder er spilt. Levon Aronian og Fabiano Caruana står med 2 poeng, mens Carlsen er ytterligere et halvt poeng bak med sine tre remiser.

Tirsdag er turneringens eneste hviledag og Carlsen vil nå være svært avhengig av å slå Caruana med hvite brikker i fjerde runde onsdag.

Resultater 3. runde Grenke Chess Classic 2017
Yifan – Carlsen 1/2-1/2
Aronian – Vachier-Lagrave 1-0
Caruana – Meier 1-0
Bluebaum – Naiditsch 0-1

Grenke Chess Classic 2017
Lørdag 15. april 1. runde: Bluebaum – Carlsen 1/2-1/2
Søndag 16. april: 2. runde: Carlsen – Aronian 1/2-1/2
Mandag 17. april: 3. runde: Yifan – Carlsen 1/2-1/2
Onsdag 19. april: 4. runde: Carlsen – Caruana
Torsdag 20. april: 5. runde: Meier – Carlsen
Fredag 21. april: 6. runde: Naiditsch – Carlsen
Lørdag 22. april: 7. runde: Carlsen – Vachier-Lagrave
Matt & Patt om Grenke Chess Classic:
SE OGSÅ:
(Besøkt 3 336 ganger, 1 besøk i dag)