Johan Salomon (19) er Norges nye stormester. Nå vurderer norgesmesteren å utvide friåret

STORMESTER: Johan Salomon (19) sikter høyt etter at han oppnådde kravet til GM-tittelen i Dubai. Foto: Aryan TariSTORMESTER: Johan Salomon (19) sikter høyt etter at han oppnådde kravet til GM-tittelen i Dubai. Foto: Aryan Tari

19-åringen fikk betalt for seks til syv timers knallhard sjakkjobbing hver dag. Nå takker han familien for støtten – og vurderer enda et friår for å dedikere seg til sjakken og ta nye steg mot toppen.

av Tarjei J. Svensen

Det har vært et spørsmål om når, ikke om, for Johan Salomon (19). Nesten to år etter sitt internasjonale gjennombrudd i spanske Sitges, ble det tredje- og avgjørende stormesternappet sikret i den store åpne turneringen Dubai Open tirsdag.

19-åringen er dermed Norges 14. stormester i sjakk.

SE OGSÅ: Endelige resultater i Dubai Open

– Det er veldig deilig og selvsagt en stor lettelse. Stormestertittelen henger høyt og det er ingen selvfølge å bli stormester i det hele tatt. Det er vanskelig å få nappene selv om jeg har hatt spillestyrken inne lenge, sier Salomon til Matt & Patt.

19-åringen hadde ingen problemer med å holde remis mot den tyrkiske stormesteren Emre Can (2578) i niende- og siste runde.  Tvert i mot, var det nordmannen som presset og kunne spille på vinst i sluttstillingen, men han valgte fornuftig nok å akseptere gjentakelsen etter 30 trekk.

– Jeg hadde veldig god kontroll. Det hjalp veldig at jeg spilte den åpningen. Jeg visste egentlig at Dc1 [I det tiende trekk – journ anm] ville gi fordel, men jeg spilte Sd5 for å spille på remis. I sluttstillingen kan jeg presse, men jeg valgte å ta remis, sier Salomon.

GM: Johan Salomon (19) er ny norsk stormester i sjakk. Foto: Dubai Chess Club

GM: Johan Salomon (19) er ny norsk stormester i sjakk. Foto: Dubai Chess Club

Det er dermed klart at Salomon blir den 14. i landet som kan titulere seg som GM (Grandmaster). Nordstrand-spilleren er også den tredje nordmannen som oppnår tittelen på bare halvannet år. Aryan Tari (2015) og Frode Urkedal (2016) er, i tillegg til Salomon, den hittil siste i rekken av ambisiøse unge norske talenter som får den gjeve tittelen.

Bare Sverige av de nordiske landene har flere stormestere enn Norge, med sine 21. Island har 13, Danmark 11, Finland 5 mens Færøyene nylig fikk sin første.

Nordstrand-spilleren endte på 6 poeng etter fire seire, fire remiser og kun ett tap. Det er godt nok til en 25. plass i det knallsterke feltet. Høydepunktet var seieren over den sterke spanske stormesteren Ivan Salgado Lopez (2641) i fjerde runde.

– Jeg synes jeg har spilt veldig godt, bortsett fra det partiet mot Salem Saleh og i andre runde, men alle andre partiene har vært ganske bra.

Salomon tjener 13 ratingpoeng og når dermed det som kreves for å bli tildelt tittelen: Et ratingtall på minst 2500. Trolig vil Salomon offisielt kunne titulere seg som stormester i løpet av få måneder.

Vurderer nytt friår

SIKTER HØYT: Johan Salomon foran Burj Khalifa, det høyeste byggverket i verden. Foto: Aryan Tari

SIKTER HØYT: Johan Salomon foran Burj Khalifa, det høyeste byggverket i verden. Foto: Aryan Tari

19-åringen har tatt et friår fra skolen og satset på sjakken. Det har han utnyttet godt med trening opptil seks-syv timer hver dag, forteller han til Matt & Patt. Særdeles vellykket, må det sies å ha vært hittil.

– Jeg kan vel ikke håpe på mer enn norgesmester- og GM-tittel, sier Salomon.

NM-tittelen tok han i Tromsø sist sommer og fikk også skryt fra Magnus Carlsen.

– Han er tøff. Veldig tøff. Han har fortsatt lang vei å gå, men innstillingen hans er veldig god, sa verdensmesteren til Matt & Patt.

Kort tid etter kom det andre stormesternappet i Manhem, Sverige.

Selv om det første målet nå er nådd, har ikke Johan Salomon tenkt å hvile på sine laurbær med det første. Så vellykket anser han friåret for å ha vært, at han nå vurderer å utvidet det med enda et år. Alt for å satse på sjakken.

– Jeg har ikke bestemt meg helt om jeg skal ta et fri år til eller ikke, men jeg satser i alle fall frem til sommeren, sier 19-åringen, som understreker at det uansett blir maks to friår.

Bør Johan ta nok et friår?

  • Ja, det er bare å kjøre på! (80%, 177 Votes)
  • Nei, han bør fokusere på skole nå. (20%, 44 Votes)

Antall stemmer: 221

Loading ... Loading ...

Salomon har fått god støtte fra advokatforeldrene Hege Salomon og Odd Kristian Johansen.

– De støtter meg veldig. Jeg kunne umulig klart det uten dem. I tillegg har NTG hjulpet meg mot tittelen, sier den tidligere eleven på Simen Agdesteins sjakklinje.

Neste på programmet for den nybakte stormesteren er Europamesterskapet i Hviterussland i mai/juni. Senere i juni er det VM for landslag i Khanty-Mansiysk.

Tari om kameratens stormestertittel: – Veldig fortjent

NORSK HÅP: Aryan Tari (19) i Dubai Open. Foto: Dubai Chess Club

NORSK HÅP: Aryan Tari (19) i Dubai Open. Foto: Dubai Chess Club

Dubai Open ble ikke den samme suksessen for Aryan Tari (17), som avsluttet med et halvpoeng mot Xu Yiangyu (2503).

Vålerenga-spilleren hadde regnet seg frem til at den jevngamle kineseren trengte seier for å ta stormesternapp, noe som ville sikret ham et kampparti. Det viste seg imid,ertid at den tittelen hadde han allerede sikret seg.

Dermed ble det i stedet en heller blodfattig remis etter bare 19 trekk.

17-åringen endte på 30. plass, noen få plasser bak Salomon, med 6 poeng.

– Det er ikke krise, men jeg forventet bedre, oppsummerer stormesteren egen prestasjon, før han legger til:

– Jeg håper å gjøre det bedre neste turnering. Partiet i runde fire mot inderen ødela mye. Jeg synes jeg generelt spilte god sjakk utenom det partiet. Jeg burde ikke tapt mot Korobov, men man har ikke råd til å gjøre mange feil, sier Tari.

Han har kost seg i varmen i Dubai sammen med Salomon og gleder seg over kameratens prestasjon.

– Jeg er veldig glad på hans vegne! Det er veldig fortjent. Han har jo jobbet hardt med sjakk lenge nå, så fint at det betaler seg.  Nå som han har tittelen blir det nok lettere å fortsette oppover også, mener stormesteren.

Selv skal han spille i det italienske lagmesterskapet i slutten av april, før det trolig blir en turnering i mai.

P.S: Den britiske stormesteren Gawain Jones tronet på toppen av Dubai Open og får med seg rundt 110,000 kroner i premie, som best av hele sju spillere på 7 poeng.

Norske stormestere i sjakk

1. Simen Agdestein (1985)
2. Jonathan Tisdall (1995)
3. Einar Gausel (1995)
4. Rune Djurhuus (1996)
5. Leif Erlend Johannessen (2002)
6. Berge Østenstad (2003)
7. Magnus Carlsen (2004)
8. Kjetil A. Lie (2005)
9. Leif Øgaard (2007)
10. Jon Ludvig Hammer (2009)
11. Torbjørn Ringdal Hansen (2015)
12. Aryan Tari (2015)
13. Frode Olav Olsen Urkedal (2016)
14. Johan Salomon (2017)

(Besøkt 5 111 ganger, 1 besøk i dag)

2 kommentarer på "Johan Salomon (19) er Norges nye stormester. Nå vurderer norgesmesteren å utvide friåret"

  1. Torbjørn ble gm i 2015, vel?

Stengt for kommentarer.