Unge verdensstjerner til Fagernes

PÅSKESJAKK: Fra spillesalen under fjorårets festival på Thon Fagernes Hotell. Foto: Tarjei J. SvensenPÅSKESJAKK: Fra spillesalen under fjorårets festival på Thon Fagernes Hotell. Foto: Tarjei J. Svensen

Hans Olav Lahlum inviterer til påskesjakk med flere spennende spillere på plass.

av Tarjei J. Svensen
NORSK HÅP: Frode Urkedal (23) spiller for turneringsseier. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

NORSK HÅP: Frode Urkedal (23) spiller for turneringsseier. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Påsken er en høytid, også i sjakkens verden. For sjuende året på rad arrangeres det påskesjakkfestival på Thon Hotel Fagernes i Valdres.

Nok en gang er det ingen ringere enn Hans Olav Lahlum som står bak.  Lørdag ble det også klart at turneringen igjen får en sponsor. Det gir et nytt navn på turneringen.

TV 2 Fagernes International består av totalt fem turneringer i løpet av de åtte dagene festivalen varer. Dagen før det braker løs, er det 106 påmeldte deltakere fordelt på de tre hovedturneringene. 

SE OGSÅ: Hele deltakerlisten på Fagernes

I toppgruppen stiller 10 stormestere og fem internasjonale mestere blant de 36 deltakere. Ukraineren Andrey Vovk (2636) er ratingfavoritt, foran israeleren Evgeny Postny (2606) og Peter Prohaszka (2592) fra Ungarn.

Det fremste norske håpet er Frode Urkedal (2552) som har vist gode tendenser den siste tiden. IM Lars Oskar Hauge (18) er kapabel til å kjempe om stormesternapp etter å ha vært nær nær flere ganger i løpet av det siste året. Johan-Sebastian Christiansen (18) er også en nappkandidat om han spiller på samme nivå som i lynsjakkturneringene.

En annen som sikter høyt, er Benjamin Arvola (24) etter å ha tatt to napp på rekke og rad i Eliteserien og på Cuba. SV-politikeren kan bli den andre internasjonale mesteren fra Nord-Norge.

To tenåringsstjerner til Fagernes

SUPERTALENT: Nihal Sarin (12) fra India kan være en kommende verdensstjerne. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

SUPERTALENT: Nihal Sarin (12) fra India kan være en kommende verdensstjerne. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Det er også verdt å merke seg at Fagernes får besøk av to av verdens mest lovende spillere under 14 år. Awonder Liang, som fylte 14 år lørdag. Liang har vekket oppsikt i USA og er med en rating på 2483 nummer to på listen over verdens høyeste ratede spillere under 14 år.

14-åringen ble i 2015 tidenes yngste amerikanske IM, da bare 12 år gammel. Det første stormesternappet kom i fjor sommer som 13-åring i en turnering i El Salvador.

Et annet spennende navn, er ett år yngre Nihal Sarin (12), som i fjor tok turen innom Stavanger under Norway Chess. Nihal er nok høyt på listen i en skummel rekke med indiske supertalenter. Ratingen på 2424 holder til nummer fire på oversikten med verdens høyest ratede spillere under 13 år.

Guttungen sikret seg IM-tittelen under Aeroflot Open i Moskva i februar, som en av tidenes yngste. Nylig var han svært nær ved å holde remis mot sitt store idol Magnus Carlsen i Chess.coms PRO Chess League.

IM-tittel til Kaasen?

TALENT: Tor Fredrik Kaasen (14) spiller for IM-tittel. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

TALENT: Tor Fredrik Kaasen (14) spiller for IM-tittel. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

I tillegg til GM-gruppen, er det også en lukket IM-gruppe med ti spillere hvor alle spiller mot alle.

Her er Roeland Prujissers (2504), Ralf Åkesson (2452) og Espen Lie (2449) er favoritter, men det største norske håpet er nok Tor Fredrik Kaasen (14). Tromsø-gutten som har flyttet til Oslo og blitt Vålerenga-spiller, har skutt fart som en rakett med to sensasjonelle prestasjoner det siste halvåret.

Med to IM-napp kan han bli en av verdens yngste med tittelen dersom han spiller på sitt øverste nivå.

I Elo-gruppen er det 60 påmeldte deltakere. Det spilles dessuten en hurtig- og én lynsjakkturnering før hovedturneringen avsluttes 1. påskedag.

Partiene ventes å overføres direkte. Første runde starter 17:30 søndag.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 435 ganger, 1 besøk i dag)