Indisk amatør (21) kastet ut av Dubai Open etter funn av mobiltelefon gjemt i ermet

SJAKK I DUBAI: Dubai Chess Club har kanskje de mest spektakulære lokalene i hele verden. Foto: dubaichess.aeSJAKK I DUBAI: Dubai Chess Club har kanskje de mest spektakulære lokalene i hele verden. Foto: dubaichess.ae

Skal ha vist mistenkelig godt spill ved flere anledninger.

av Tarjei J. Svensen

Dubai Open er en av Asias sterkeste åpne turneringer og pågår i disse dager med 117 tittelspillere blant de 217 deltakerne.

Spillerne kjemper om en premiepott på rundt 430,000 norske kroner, men under tredje runde onsd var det en spiller på de nederste bordene som stjal oppmerksomheten.

Indiske Jeel Shah (21) ble sendt hodestups ut av turneringen etter at han skal ha blitt tatt med en mobiltelefon gjemt i ermet på skjorta. Det skriver arrangøren i en pressemelding.

Den anklagede juksemakerens motstander Dushyant Sharma (14) sier til ChessBase India at dommeren stoppet partiet etter bare ni trekk.

Nektet å gi fra seg mobiltelefonen

– Ni trekk inn i partiet hadde vi begge brukt 25 minutter på partiet og dommeren kom til brettet og spurte Shah om han hadde en mobiltelefon med seg, noe han nektet for. To minutter senere kom dommeren tilbake og ba ham om å reise seg opp så turneringslederne kunne sjekke armen hans. Dette nektet han å gjøre, sier Sharma.

Ifølge arrangøren skal Shah, som sto med to tap før tredje runde, deretter ha blitt tatt med inn på turneringsleder (IA) Mahdi Abdul Rahims kontor. Dommeren reagerte på det som omtales som «mistenkelig oppførsel» under oppgjøret mot 14-åringen.

En mobiltelefon ble funnet, men Shah nektet å overlevere denne for en fullstendig sjekk. Da valgte turneringslederen like godt å kaste ham ut av turneringen.

Det er ikke kommet noen øvrige detaljer om hva som gjorde turneringsledelsen mistenksom, men spillere som blir tatt med elektronisk utstyr på seg vil normalt bli diskvalifisert fra større, åpne turneringer.

Regjerende norgesmester Johan Salomon (19), som sammen med Aryan Tari deltar i Dubai, hadde ikke fått med seg episoden før han leste om den på nettet. Han forteller at alle spillerne leverer inn mobiltelefonen før start.

ChessBase India skriver at 21-åringen også tidligere har pådratt seg oppmerksomhet for oppsiktsvekkende prestasjoner uten å ha blitt diskvalifisert for det.

I en turnering i India i fjor skal han ha utspilt en internasjonal mester ratet 623 ratingpoeng over seg. Da han med 6 av 7 poeng i samme turnering møtte en ny IM, spilte han seg til en vunnet stilling etter å ha brukt bare ti minutter på partiet.

– Da jeg klaget til dommeren, sakket han farten betydelig. Partiet endte til slutt remis selv om jeg hadde en fullstendig håpløs stilling. Etter at partiet var over, fant turneringslederne en påslått mobiltelefon i stillemodus, sier Arghyadip Das til ChessBase.

Den internasjonale mesteren ble tildelt seieren, men Shah fikk likevel fortsette i turneringen.

Stormester tatt med mobiltelefon på do i samme turnering i 2015

Dubai Open er ikke ukjent med jukseskandaler. I 2015 vekket det oppsikt over hele verden da den regjerende georgiske mesteren, stormester Gaioz Nigalidze, ble tatt med en mobiltelefon gjemt på do.

Georgierens motstander Tigran Petrosian var oppmerksom på Nigalidze fra tidligere turneringer.

– Jeg ble mistenksom under partiet vårt da han gikk på do svært ofte. I partiet svarte han raskt på mine trekk, før han gikk rett på toalettet. To ganger svarte jeg umiddelbart slik at han ikke kunne gå, men begge gangene gjorde han feil, uttalte Petrosian til russiske Chess-News.

FIDE utestengte Nigalidze i tre år og tok fra ham GM-tittelen i den første dommen siden opprettelsen av nye retningslinjer ved mistanke om juks.

JUKSEMAKER: Stein Bjørnsen ble utestengt fra norsk sjakk i to år. Foto: Tarjei J. Svensen

JUKSEMAKER: Stein Bjørnsen ble utestengt fra norsk sjakk i to år. Foto: Tarjei J. Svensen

Her hjemme skapte Matt & Patts avsløring om Stein Bjørnsen i fjor stor oppmerksomhet i riksaviser landet rundt.  Horten-mannen ble anklaget for å ha jukset seg til suksess i flere turneringer og til slutt dømt til to års utestengelse fra all norsk sjakk. Dommen ble anket, men RU satte et endelig punkt og opprettholdt utestengelsen i april i fjor.

Bjørnsen har hele tiden bedyret sin uskyld, men i en omfattende redegjørelse ble det blant annet vist til resultatene av en juksetest, der den reelle spillestyrken anslås til å være under 1000. Det tilsvarer nybegynnernivå og er et godt stykke under turneringsprestasjonene som holdt delvis mesternivå.

– Det er null sannsynlighet at han med sin spillestyrke kan ha gjort alle disse trekkene uten hjelp, konkluderte RU, som består av medlemmene Eirik T. Gullaksen, Arne Tjølsen og Trond Romsdal.

Bjørnsen kan ikke spille offisielle turneringer før april 2018, men gjorde i desember et mini-comeback da han spilte remis mot Hortens sjakklubbs leder Tom Richard Evensen i et privat parti.

Norges Sjakkforbund har i det siste skjerpet inn reglene, noe som blant annet førte til at en norsk spiller i en Grand Prix-turnering nylig fikk resultatene strøket etter å ha blitt tatt med en mobiltelefon på seg.

(Besøkt 1 430 ganger, 1 besøk i dag)