Johan Salomon tok karrierens største skalp

NY NORSK STORMESTER? Johan Salomon med kjempestart i Dubai. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noNY NORSK STORMESTER? Johan Salomon med kjempestart i Dubai. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Norgesmesteren lurte sterk spanjol og ligger godt an i jakten på stormestertittel.

av Tarjei J. Svensen

Johan Salomon (19) spiller for sitt tredje og avgjørende napp i den gjeveste tittelen i Dubai Open, som pågår i disse dager. Etter at fire av ni runder er spilt, har den regjerende norgesmesteren fått en utmerket start med 3,5 poeng etter tre seire og én remis.

SE OGSÅ: Resultater og oppsett i Dubai Open

Torsdag vant Salomon over den sterke spanske stormesteren Ivan Salgado Lopez (2641) med svarte brikker. Det er en kjempeskalp for 19-åringen som aldri før har slått en sterkere spiller.

– Jeg fikk en veldig god stilling etter åpningen og prøvde å spille som i partiet Lie-Urkedal Fagernes 2016. Han undervurderte nok tårndoblingen i h-linja og lang rokade, sier Salomon til Matt & Patt.

Da 19-åringen fant det sterke trekket 19…Dd8, gjorde spanjolen det som viste seg å være avgjørende feil i trekket etter. Nordstrand-spilleren lykkes med et angrep på kongefløyen og vant en bonde.

I trekk 28 falt det så en ren offiser, noe som avgjorde partiet. Etter 41 trekk var det hele over.

Salomon åpnet med to seire mot svakere motstand. I tredje runde onsdag holdt han remis mot Egypts sterkeste spiller, Bassem Amin (2663).

Selv om det fortsatt er mange runder igjen, ligger han foran skjema til stormesternapp. Trolig må han ha 5,5 eller 6 poeng, litt avhengig av motstanden. Det vil i så fall gjøre ham til Norges 14. stormester i sjakk.

For Aryan Tari, det andre norske håpet i Dubai, ble dagens fjerde runde en nedtur. Den 17-årige stormesteren tapte med hvite brikker for ett år eldre N.R Vignesh (2411) etter å ha kommet dårlig ut av åpningen.

Tari måtte deretter spille passivt og forsvare seg, og selv om han kom inn i et materielt likt sluttspill, var stillingen tapt på grunn av de svake bøndene. Partiet var over etter 69 trekk.

Det er en nedtur for Tari, som har vist stabilt god form det siste par månedene. Han blir dermed stående på 2,5 poeng etter at han også avga et halvpoeng mot Vugar Asadli (2411) onsdag.

De to norske sjakkhåpene vraket Hans Olav Lahlums påsketurnering Fagernes Chess International og stiller i stedet i den sterke åpne turneringen som spilles frem til 11. april.

Det er i år hele 42 stormestere og 33 internasjonale mestere på startstreken.

Den overaskende lederen etter fire runder er Jaime Santos Latasa (2565) fra Spania som har vunnet alle sine fire partier. Hele 20 spillere står med 3,5 poeng, blant dem altså Johan Salomon. Aryan Tari er nede på 49. plass med 2,5 poeng.

Fredag er det hviledag i Dubai og den norske duoen planlegger nok en gang å tilbringe dagen på stranda. Femte runde spilles lørdag fra kl 16:00 og kan følges direkte via Chess24. Partiene overføres med 15 minutters forsinkelse.

(Besøkt 2 476 ganger, 1 besøk i dag)