Droppet norsk påskesjakk – dro til Dubai: – Det er 30-40 grader her

NORSKE SJAKKHÅP: Aryan Tari og Johan Salomon spiller i storturnering i Dubai. Foto: Maria Emelianova/Rolf Haug/mattogpatt.noNORSKE SJAKKHÅP: Aryan Tari og Johan Salomon spiller i storturnering i Dubai. Foto: Maria Emelianova/Rolf Haug/mattogpatt.no

Aryan Tari (17) og Johan Salomon (19) åpnet med seier i stor internasjonal turnering.

av Tarjei J. Svensen

De to norske sjakkhåpene vraket Hans Olav Lahlums påsketurnering Fagernes Chess International og stiller i stedet i knallsterke Dubai Open i De forente arabiske emirater.

Dubai Open arrangeres for 19. gang og spilles med ni runder frem til 11. april. Det er i år hele 42 stormestere og 33 internasjonale mestere på startstreken.

Noen vil kanskje huske den samme turneringen i 2004 da Magnus Carlsen sikret seg stormestertittelen i en alder av 13 år, fire måneder og 22 dager.

– Det er veldig fine forhold her. Hotellet og maten er veldig bra. Det eneste er at det er 15 minutter med buss til spillelokalet, sier Aryan Tari til Matt & Patt.

LUKSUS: JW Marriot Hotell i Dubai. Foto: marriott.com

LUKSUS: JW Marriot Hotell i Dubai. Foto: marriott.com

Spillerne er innlosjert på JW Marriot Hotel, et femstjerners hotell i nærheten av spillestedet. Forberedelsene til dagens parti tok imidlertid Tari og Salomon på stranda.

– Det er minst 30-40 grader her, sier Tari, vel vitende om at yr.no viser en noe lavere temperatur.

– Dere angrer ikke på at dere ikke dro til Fagernes i stedet?

– Det hadde sikkert vært fint å spille Fagernes, men ville spille et nytt sted og jeg angrer ikke, sier Tari.

SE OGSÅ: Alle resultater Dubai Open

Det er ukrainerne Anton Korobov (2695) og Alexander Areschenko (2686) som på papiret er ratingfavoritter, mens Aryan Tari og Johan Salomon er rangert som henholdsvis nummer 23 og 44 blant de 216 deltakerne.

Begge våre to håp kom seg mandag gjennom første runde med seire mot betydelig svakere motstand.

Tari med seier mot inder

SJAKKJENDIS: Aryan Tari var populær blant de yngste da han holdt simultan på Møllergata skole nylig. Foto: Tarjei J. Svensen

SJAKKJENDIS: Aryan Tari var populær blant de yngste da han holdt simultan på Møllergata skole nylig. Foto: Tarjei J. Svensen

Ganske nøyaktig én måned etter det som var en godkjent prestasjon i Moskva, har Tari ellers bidratt til at Norway Gnomes kom seg helt til finalen i Chess.coms PRO Chess League. Selv måtte 17-åringen melde avbud i den siste matchen på grunn av deltakelse i den svenske serieavslutningen.

Der måtte Taris Lunds ASK ta til takke med tredje plass bak SK Team Viking og Jon Ludvig Hammers SK Rockaden. Stortalentet avsluttet serien med remiser mot Hammer og Nils Grandelius, samt tap for den russiske stormesteren Alexey Goganov.

Tari har dessuten gjort sponsoroppdrag for EnterCard – ett av tre selskaper som bidrar til at 17-åringen kan reise på turneringer verden rundt.

I dag gjorde Tari jobben med en overbevisende seier mot en talentfull inder født i 2006.

– Jeg er fornøyd med dagens parti. Jeg fikk en fin stilling etter åpningen, så fikk jeg fordel og førte partiet greit til seier, sier Tari.

Salomon kan bli Norges neste stormester

STORMESTER? Johan Salomon spiller for sitt tredje napp. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

STORMESTER? Johan Salomon spiller for sitt tredje napp. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Regjerende norgesmester Johan Salomon (19) håper å gjøre som verdensmesteren gjorde i 2004: Sikre seg det tredje- og avgjørende nappet i stormestertittelen.

Om Nordstrand-spilleren klarer det, kan han om kort tid krones som Norges 14. stormester.

Salomon gjorde en god prestasjon i Gibraltar i februar, men det siste nappet glapp på målstreken. I Østerrike to uker etter ble han best av 14 nordmenn, men heller ikke der var den ambisiøse 19-åringen der han helst ville være.

I Dubai startet Salomon i det minste med seier over Rajesh Najak (2034). Partiet er foreløpig ikke tilgjengelig, men Salomon melder at han vant uten særlige problemer.

Ellers gikk det skeis for flere av de største favorittene i første runde. Den største av dem alle kom faktisk på toppbordet der Anton Korobov gikk rett ned mot Vusal Abbasov (2211).

Galt gikk det også for hjemmehåpet Saleh Salem (2652), som måtte ned mot V. Pranav fra India, født i 2006.

Tirsdag møter Tari Al Khatib Ahmad (2308), mens Salomon har fått Gupta Prithu (2226). Taris parti kan følges direkte via Chess24 fra kl 15.30.

(Besøkt 1 909 ganger, 1 besøk i dag)