Ilyumzhinov nekter å gi fra seg tronen. Nå kan lydopptak avsløre ham

FULL KRIG I FIDE-STYRET: Nigel Freeman, Georgios Makropoulos og Kirsan Ilyumzhinov fra et møte i Presidential Board. Foto: Maria Emelianova

Kirsan Ilyumzhinov blir angrepet fra alle kanter. Norsk FIDE-ekspert mener kampen om å kontrollere FIDE er i gang for alvor.

av Tarjei J. Svensen

Mandag gikk FIDE ut med den oppsiktsvekkende nyheten om at Kirsan Ilyumzhinov skal ha trukket seg som president etter 22 år på toppen av organisasjonen.

Den omstridte russeren nektet for dette og la skylden på amerikanerne for å ha presset ham ut. I dagene etterpå har krangelen pågått i full offentlighet gjennom åpne brev publisert på FIDEs egne nettsider. Alt tyder på at ledelsen i forbundet nå setter alle kluter til for å bli kvitt Ilyumzhinov en gang for alle.

Nå letter FIDE-direktør Nigel Freeman på sløret om hva som skjedde under møte som kan gjøre slutt på Ilyumzhinovs styre.

– Under møtet i Athen truet du flere ganger med å trekke deg, og på slutten av møtet sa du tre ganger «jeg trekker meg» før du forlot rommet, skriver Freeman i brevet, og legger til at det i den forbindelse holdes et ekstraordinært styremøte 10. april.

Ilyumzhinov har svart på brevet uten å bestride dette, men skylder på språkproblemer og en «følelsesladd diskusjon». Han skriver så at han er villig til å trekke seg som president «hvis det er nødvendig for FIDE». Han er innstilt på å sitte ut perioden og stille i valget i Georgia i september 2018, skriver han.

I et nytt åpent brev adressert til de nasjonale sjakkforbundene, skriver Ilyumzhinov:

– Jeg er innstilt på å sitte hele perioden min, og ser ingen grunn til å holde noe ekstraordinært styremøte ettersom jeg mener vi har en jobb å gjøre i stedet for at FIDE kaster bort penger på et unødvendig møte. Det er mange oppgaver vi må gjøre nå og i fremtiden for sjakkens skyld.

Kirsan Ilyumzhinov soler seg i glansen med de russiske sjakkstjernene under VM i lynsjakk i Doha i fjor. Foto: Maria Emelianova

Kirsan Ilyumzhinov soler seg i glansen med de russiske sjakkstjernene under VM i lynsjakk i Doha i fjor. Foto: Maria Emelianova

Tirsdag holdt 54-åringen en pressekonferanse i Moskva sammen med presidenten i det russiske sjakkforbundet, Andrei Filatov.

– Det er personer i styret som ønsker denne interne krangelen for å tvinge frem Ilyumzhinovs oppsigelse, fordi det er den eneste måten å frarøve ham presidentvervet, uttalte Filatov, ifølge Chess.com.

Nestkommanderende med motangrep

Brevet fra Makropoulos til Ilyumzhinov. Foto: FIDE.com

Brevet fra Makropoulos til Ilyumzhinov. Foto: FIDE.com

Onsdag slo imidlertid FIDEs nestkommanderende Georgios Makropoulos knallhardt tilbake i et nytt åpent brev.

Grekeren, som mange mener egentlig sitter med makten i verdenssjakkforbundet, skriver at situasjonen har oppstått som følge av Ilyumzhinovs egne handlinger og avviste at noen av styremedlemmene noen gang har krevd presidentens avgang.

– Det er veldig urettferdig av deg å angripe og fornærme Nigel Freeman ved å anklage ham for å spre falske rykter når du vet at han kun har publisert fakta og dine svar.

LES OGSÅ: FIDE-presidenten har brukt 5,4 millioner på reiser på tre år

Makropulos hevder også at de kan motbevise Ilyumzhinovs påstander om at de har avsatt ham. De skal nemlig sitte på et lydopptak av sjakkpresidenten uttale «jeg trekker meg» tre ganger.

– Jeg vil være veldig tydelig på at dine anklager er usanne og at dette enkelt kan bevises av lydopptaket med referatet fra møtet.

President i det europeiske sjakkforbundet Zurab Azmaiparashvili bekrefter også Makropoulos’ historie i et nytt åpent brev publisert av FIDE.

Sand: – Helt standard med lydopptak

– Det kan ikke være noen som helst tvil om at det pågår en ganske tøff maktkamp nå, sier Morten Sand til Matt & Patt.

Morten Sand: Foto: Advokatfirmaet Legalis

Den tidligere visepresidenten i FIDE Morten kjenner livet på innsiden av verdenssjakkforbundet bedre enn de fleste. Han har fulgt de siste dagers utvikling med stor interesse.

– Det faktum at nestkommanderende i FIDE skriver en slikt brev mot presidenten og tar alle i forsvar, er et signal om at kampen om å kontrollere FIDE er i gang, sier den kjente sjakkadvokaten.

Sand har ingen grunn til å betvile at Makropoulos faktisk sitter på et lydopptak av Ilyumzhinovs oppsigelse.

– Det er helt standard. Så lenge jeg har vært med så tar man lydbåndopptak av forhandlingene. Bakgrunnen er ikke å sikre bevis, men det skal skrives et referat. For at man skal kunne skrive det, og at sekretærer ikke skal jobbe livet av seg,  så baserer man seg på opptaket og tar vare på det, sier advokaten.

At det er viktig for Russland å beholde presidenten i FIDE, er onsdagens utspill fra Kremlin et bevis på.

– Ilyumzhinov har utført jobben som FIDE-president på en utmerket måte ved å arrangere VM og andre turneringer i tillegg til å popularisere sjakksporten. Det er derfor vi støtter ham til å forbli i vervet som president, sier Vladimir Putins talsmann Dmitry Peskov ifølge nyhetsbyrået Tass.

Sand tror nå Makropoulos og hans støttespillere aktivt jobber med å finne en erstatter som kan gå inn som kandidat til valget i 2018.

– De tre første årene er det «business as usual», men i fjerde året er det unntakstilstand for da kommer valget. Grunnen til at Makropoulos alltid lander på beina, er at han kontrollerer organisasjonen det siste året inn til valget. Det gjør han sammen med en president. Nå er det ikke aktuelt å fortsette med Kirsan for han har utspilt sin rolle, sier Sand.

Det er lite som tyder på at Kirsan vil legge seg frivillig. Det kan bety at saken til slutt ender opp i rettsapparatet, hvilket betyr idrettens egen domstol. CAS.

– Det kan den sikkert. Kirsan har ikke noen mulighet til å trenge seg inn og på noe sted. Det er sagt at det er berammet et nytt Presidential Board-møte i april. Med denne utviklingen og ordvekslingen, så er det klart at dette møtet kvitter seg med Kirsan, mener Sand.

– Du er sikker på det?

Kirsan Ilyumzhinov under avslutningen i Doha. Foto: Maria Emelianova

Kirsan Ilyumzhinov under avslutningen i Doha. Foto: Maria Emelianova

– Ja, det kan han ikke manøvrere seg ut av. Det er helt åpenbart. Da vil de fatte et vedtak at han ikke lenger er president. Da kan han eventuelt ta saken videre til CAS, men det kan ta minst tre kvart år. Men da har toget gått for han er fratatt kontrollen i organisasjonen. Han vil ha ingenting å stille opp med, men det vil bli en krig, sier Sand.

– Men det er ingen som kommer til å ta Kirsans parti i denne saken, for han er ubrukelig. Andrei Filatov må eventuelt vrenge lommene sine, så er man tilbake i den situasjonen. Alt står og faller på hvor langt Makropoulos har kommet i å finne en ny kandidat.

– Amatørmessig av FIDE

Advokaten er dessuten kritisk til måten FIDE har gått ut med saken.

– Den første annonseringen til Nigel Freeman er svært amatørmessig. Man burde gått mye tyngre inn der. Makropoulos burde med en gang skrevet som det siste brevet. Det første de gjør er selvsagt å beramme et nytt PB møte for å få et demokratisk møte. Det å la Nigel Freeman skrive to setninger blir bare tull. Men de visste nok ikke hva de skal gjøre, sier Sand.

– Vil du kalle det et kupp?

– Nei, jeg vil ikke kalle det et kupp, men det er for enkelt å se på det som en oppsigelse. Det er en underliggende kamp som har foregått en god stund. Kirsan offentliggjorde jo sin avgang etter sanksjonene i 2015 og det var et vedtak. Men så har han fortsatt som før. Det har sikkert vært noe det sittende styret har reagert på, for det har bare vært et spill for galleriet. Når denne muligheten dukker opp, så griper de den.

(Besøkt 1 350 ganger, 1 besøk i dag)