Gunnar Bue er død: – Han var en institusjon i norsk sjakk

Gunnar Bue i Fagernes Chess International i 2013. Foto: Øystein BrekkeGunnar Bue i Fagernes Chess International i 2013. Foto: Øystein Brekke

En norsk sjakklegende er gått bort.

av Tarjei J. Svensen

Gunnar Bue måtte fredag gi tapt etter lengre tids sykdom, 73 år gammel.

«Bestefar Gunnar Bue sovnet stille inn 03.03.2017. Hvil i fred kjære bestefar», skriver barnebarnet Thomas på Bues Facebook-side søndag.

Tønsberg-spilleren, opprinnelig fra Bergen før han flyttet til Åsgårdstrand i Vestfold og senere til Horten, er norsk sjakks mest aktive sjakkspiller noensinne med 3042 ratede partier. Han reiste ofte ved hjelp av sin egen seilbåt via sjøveien, for å delta i turneringer landet rundt. Ingen andre nordmenn er i nærheten av hans aktivitetsnivå.

Sykdommen gjorde at Bue var mindre aktiv de siste par årene. Hans siste sjakkparti ble mot Kjetil Strand i andre runde av Landsturneringen i Tromsø i juli i fjor. Bue måtte så gi seg i turneringen på grunn av sykdom.

Brekke: – En positiv friskus

Sjakkhistoriker og turneringsarrangør Øystein Brekke beskriver Bue som «en positiv friskus» og mener hans bortgang er et stort tap for norsk sjakk.

– Gunnar var en institusjon i norsk sjakk. Han var et muntrasjonsråd på turneringene og tok seg selv passe uhøytidelig og kunne vinne og tape med samme sinn. Han stilte opp og gledet seg over å treffe folk og skrøt av de ulike arrangementene som var så bra. Han reiste rundt, ikke for å vinne, men for å treffe folk og støtte arrangementene, sier Brekke.

Han forteller at Bue tok med boller og regelmessig besøkte ham i Sjakkbutikken i Drammen.

– Han var selvuhøytidelig, hadde selvironi og humor veldig nær overflaten. Vi satte alle veldig pris på ham på den måten, legger han til.

Tønsberg-leder: – Limet i klubben

Gunnar Bue (1943-2017). Her fra Oslo Chess International i 2011. Foto: Tarjei J. Svensen

Gunnar Bue (1943-2017). Her fra Oslo Chess International i 2011. Foto: Tarjei J. Svensen

Ved siden av å spille sjakk, var Bue også en sentral skikkelse i sjakklivet i Tønsberg i 40 år fra han kom til klubben på første halvdel av 70-tallet.

– Han var limet i klubben, sier leder i Tønsberg Schakklub Tor Inge Moseid til Matt & Patt.

– Det var Gunnar som organisatorisk holdt Tønsberg sjakklubb i live fra jeg kom inn i 1982 og inntil for få år siden da han trakk seg av helsemessige grunner. Han hadde også et øye med barn og unge og ledet lagene i Østlandsserien. Han tok sosialt ansvar og reiste sammen med foreldrene.

I 2008 var Bue NM-general da klubben arrangerte Landsturneringen i sjakk.

– Uten han så hadde vi ikke klart å arrangere. Det hadde ikke blitt noe uten Gunnar, forteller Tønsberg-lederen.

Bue fikk i 2013 Norges Sjakkforbunds hederstegn i gull, delvis på grunn av innsatsen med mesterskapet.

Moseid forteller at Bue jobbet hardt for klubben.

– Han sto på seint og tidlig. Når han trakk seg tilbake for noen år siden, så var det for å være til stede for barn og barnebarn. Kona hans gjorde også en formidabel innsats under Landsturneringen ved å stå i kantina, sier Moseid, som minnes Bue som en trivelig og stimulerende bergenser.

Gunnar Bue var kjent som en angrepsvillig sjakkspiller. Å plukke ut det beste blant 3042 partier er ingen enkel jobb. Det er likevel høy sannsynlighet for at dette partiet fra København i 2004 vil havne på topplisten.

– Kommer til å savne denne varme mannen

Gunnar Bue får premie av daværende NSF-president Jøran Aulin-Jansson under Sveins minneturnering i 2013. Foto: Bjarke Sahl

Gunnar Bue får premie av daværende NSF-president Jøran Aulin-Jansson under Sveins minneturnering i 2013. Foto: Bjarke Sahl

Kondolansemeldingene har for øvrig strømmet inn fra norske sjakkvenner på Bues Facebook-vegg i løpet av dagen. Her er noen av meldingene:

Tom Eriksen:

Jeg kjente sjakkspilleren Gunnar, og det finnes vel knapt en turneringsarrangør over det ganske land som ikke har hatt Gunnar med i sine turneringer – han rakk å spille mer enn 3000 ratede partier, og så vidt jeg vet er dette stående norgesrekord. Ofte seilte han med båten sin til å komme seg til turneringene. Han fikk en rik og aktiv pensjonisttilværelse, tilbragte deler av vinteren på Kanariøyene, og insisterte på at han var frisk som en hval til det siste. Han skulle bare skifte noen blodårer, verre var det ikke. Jeg kommer til å savne denne varme mannen. Hvil i fred, Gunnar. Kondolerer til familien.

Bjørn Røst:

Gunnar Bue var allerede kommet sjøveien til Tromsø når Sjakk olympiaden startet 1.august 2014. Han var allerede innkvartert på hurtigruten som var hotellskip under olympiaden. Der kom også Florence F Dianga og Bjørn Røst som frivillige til olympiaden. Ved frokostbordet var Gunnar klar til å slå av en prat med oss. Hvem av dere er det som bestemmer? Spurte Gunnar og jeg kunne svare.Det er meg for det har Florence sagt!
Gunnar deltok på sjakkturneringene på hurtigruten og var gavmild med poengene så de så dårlig ut med premier for Gunnar. Men etter at en av turneringene var ferdig klarte Gunnar å snakke og gråte seg til en premie!
Gunnar havnet på sykehus i Tromsø og jeg besøkte ham og med samme selvfølgelighet som han snakket med sjakkspillere snakket han med sykepleiere som kom forbi der han satt på gangen og fulgte med!
Det ble over 3000 ratede partier i det norske rating systemet på Gunnar og når nå Gunnar har lagt brikkene ned for godt vil også det norske rating systemet legges ned.Gunnar spillte ikke best men han spilte mest! Kondolerer.

Jan Sigmund Berglund:

Kondolerer så mye. Jeg fikk anledning til å bli litt kjent med muntrasjonsrådet Gunnar når jeg arrangerte sideturneringer under sjakk-OL. Han hadde en utrolig dristig og frekk-morsom humor, som ikke alle ville kommet godt ut av. Gunnar gjorde det og har etterhvert blitt vår alles Gunnar. Måtte han finne både sjakkbrett og folk som elsker humor dit han nå har reist.

Bjarte Leer-Helgesen

Kondolerer. Vi er svært mange som var glade for å kjenne Gunnar.

Sheila Barth-Sahl

Dette var triste nyheter. Jeg kommer til å savne hans skriverier og filosoferinger. Jeg kondolerer .'(

(Besøkt 3 282 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Gunnar Bue er død: – Han var en institusjon i norsk sjakk"

  1. Ole Morten Persen | 6. mars 2017 på 14:23 |

    Dette var trist. Gunnar var veldig inkluderende som person, og tok seg alltid tid til å prate med både gamle kjente og helt ferske spillere. Han elsket sjakken som få andre, resultatet betydde mindre enn utfordringen underveis. Norske sjakkturneringer har nettopp blitt litt fattigere.

Stengt for kommentarer.