Vålerenga vant nøkkeloppgjør etter sykdomsforfall

Det ble svært spennende mellom OSS og Vålerenga i 8. runde. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noDet ble svært spennende mellom OSS og Vålerenga i 8. runde. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Tre klubber kjemper om tittelen i det som ventes å bli en nervepirende avslutning på Eliteserien i sjakk. Søndag skal alt avgjøres.

av Tarjei J. Svensen

Regjerende seriemester Vålerenga hadde kniven på strupen etter tapet for SK 1911 i tredje runde. I dag vant de et tett toppoppgjør 3,5-2,5 mot Oslo Schakselskap i åttende- og nest siste runde av Codanserien i sjakk.

SK 1911 måtte tåle å avgi sitt første lagpoeng med uavgjort mot Bergens fredag, men vant klart 4,5-1,5 over SK 96 lørdag. Det er dermed SK 1911 som i pole position før det som kan bli en nerveprirrende avslutning på Eliteserien søndag.

SE OGSÅ: Resultater og oppsett Codanserien

Den regjerende norgesmesteren står med 15 poeng, mens Vålerenga og OSS har 14 poeng hver. Vålerenga har imidlertid fordelen av klart best «målforskjell» med 36 individuelle poeng og vil gå foran ved poenglikhet.

Avgjørelsen kommer søndag, da SK 1911 og Oslo Schakselskap møtes. Vålerenga skal på sin side møte Stavanger og blir med seier der seriemester med mindre SK 1911 slår OSS.

Hvem blir årets seriemester i sjakk?

  • SK 1911 (51%, 19 Votes)
  • Vålerenga (46%, 17 Votes)
  • Oslo Schakselskap (3%, 1 Votes)

Antall stemmer: 37

Loading ... Loading ...

Remisfest i toppoppgjøret

Oslo Schakselskap flakset seg til en knepen seier over Stavanger fredag etter at Lars Oskar Hauge klarte å vinne en remisstilling på andrebord mot Håkon Strand. OSS fikk den verst mulige starten på matchen da en misforståelse førte til at lagets sjettebordsspiller Mats Persson ikke dukket opp til sitt parti.

Klubben startet også med minus mot Vålerenga søndag da Nicolai Getz måtte melde forfall til partiet mot Kjetil A. Lie på grunn av sykdom. Det tapet skulle bli avgjørende, da de øvrige partiene i matchen endte med poengdeling.

OSS’ bestemann Jon Ludvig Hammer er opptatt med seriespill i Sverige, men Simen Agdestein debuterte for laget i år. Veteranen slo til med et offisersoffer i egen tidsnød, men var noe heldig som slapp unna med et halvpoeng.

Markus Ragger, Østerrikes éner, spiller for Vålerenga. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Markus Ragger, Østerrikes éner, spiller for Vålerenga. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

På sjettebord hadde Sebastian Mihajlov gode vinstsjanser mot Johan-Sebastian Christiansen etter å ha ofret tårnet, men valgte overraskende å tilby remis i det som kunne blitt et svært spennende sluttspill.

Sebastian Mihajlov valgte å tilby remis i god stilling. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Sebastian Mihajlov valgte å tilby remis i god stilling. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Frode Elsness kan bli Norges 14. stormester søndag

Frode Elsness. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Frode Elsness. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

SK 1911 har alt i sine egne hender etter at de tok tilbake tabell-ledelsen med 4,5-1,5-seier over SK 96 lørdag. Klubben kan avgjøre seriemesterskapet dersom de slår OSS søndag.

Det kan bli en skikkelig jubbeldag for SK 1911, da lagets førstebordsspiller Frode Elsness også kan ta sitt tredje og avgjørende stormesternapp dersom han slår Leif E. Johannessen.

Elsness har vunnet begge sine partier denne helgen, først mot Ivar Bern lørdag, så mot Kjell Arne Mork søndag.

Elsness er norgesmester to ganger og har også representert Norge seks ganger i sjakk-OL. Det siste stormesternappet ble tatt i 2011 og mange trodde at det siste nappet ville komme innen kort tid, men det har latt vente på seg.

I London Chess Classic i desember var 43-åringen bare et halvt poeng unna å sikre seg tittelen.

Frode Urkedal. Foto: Tarjei J. Svensen

Frode Urkedal. Foto: Tarjei J. Svensen

På andrebord var SK 1911s Frode Urkedal inntil denne helgen en av seriens toppscorere. Stormesteren har imidlertid kollapset fullstendig med tap for Benjamin Haldorsen og Kjell Arne Mork.

Lørdag gjorde 23-åringen en brøler i nær vunnet stilling.

Elsness er for øvrig ikke den eneste med nappsjanser søndag. Bergens-spiller Benjamin Haldorsen (17) har allerede sikret sitt første napp i tittelen etter først å ha slått Urkedal, før han lørdag spilte en solid remis mot Lars Even Andersen.

Tromsøs Benjamin Arvola kan ta IM-napp med minst remis mot Askers Martin Haubro.

Johannes Kvisla har også muligheter til å ta sitt andre IM-napp, men må slå Vålerengas sterke stormester Borki Predojevic.

Ellers blir det ingen spenning i bunnen av tabellen da det allerede er klart at SK 96 og Tromsø rykker ned. Det unge laget fra nord står uten poeng så langt.

Niende- og siste runde i Codanserien i sjakk spilles i selskapets lokaler på Skøyen søndag kl 10. Partiene kan følges direkte på Chess24.

Matt & Patts eminente fotograf Rolf Haug har tatt disse flotte bildene fra lørdagens runde.

(Besøkt 1 868 ganger, 1 besøk i dag)