Tari irritert etter å ha rotet bort drømmestilling mot Karjakin-sekundant

Aryan Tari. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noAryan Tari. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

– Det var dårlig av meg, sier Norges 17-årige stormester etter ny remis i Moskva.

av Tarjei J. Svensen

Det så svært lovende ut da Aryan Tari (17) var i ferd med å utspille Alexander Motylev (2663) i sjette runde av Aeroflot Open i Moskva i dag.

Tari fikk en drømmestilling etter at russeren skal ha blandet sammen variantene og tillatt hvit i å plante en springer på c5. Computerne mener Tari har en overveldende fordel etter bare 12 trekk.

– Han spilte en elendig åpning. Etter 10.dxe5 visste jeg at jeg sto best, sier Tari til Matt & Patt.

17-åringen overså imidlertid bondegevinsten 18.Sb7 og valgte å tilby remis allerede i det 20. trekket da han trodde Motylev hadde utlignet.

– Det er dårlig av meg! Jeg bukket egentlig bare 19…axb2. Jeg trodde ikke jeg kunne stå best etter det, sier Tari.

Det viser seg imidlertid at hvit fortsatt blir stående godt etter 20.Dxb2 og Tari innrømmer at han burde spilt videre. Pinlig, mener han om avgjørelsen om å tilby remis.

– Jeg bør spille videre, men trodde virkelig ikke jeg kunne stå best etter 20…Dc8. Jeg var bare irritert på meg selv for å ha glemt av axb2, sier Tari som mener han spilte perfekt frem til sitt 18. trekk.

Tangerer Simen Agdesteins rating

Motylev er ingen hvem som helst i sjakkverdenen. 37-åringen er kjent som en av Sergey Karjakins faste trenere, blant annet under VM-matchen mot Magnus Carlsen i fjor. Så sent som i 2014 ble han europamester i sjakk, blant annet ved å slå Tari i ett av partiene.

– Alle kan ha en dårlig dag, men det er helt sykt hvor dårlig en 2660-spiller kan spille. vet ikke, betyr vel at jeg har stort sett spilt bra denne turneringen, sier Tari.

– Det ser ikke ut til å ha noen problemer med å matche disse spillerne høyt oppe på 2600-tallet?

– Det betyr vel at jeg har stort sett har spilt bra denne turneringen.

17-åringens er stadig ubeseiret i Moskva etter én seier og fem strake remiser. Stormesteren åpnet Aeroflot Open med å slå det indiske supertalentet R. Praggnanandhaa (11) i et sekstimersparti og har siden remisert sterke stormestere som Evgeny Najer, Krishnan Sasikiran og Vladislav Artemiev.

SE OGSÅ: Resultatliste Aeroflot Open

Tari ligger på 35. plass blant de 98 deltakerne med 3,5 poeng og er fortsatt over den magiske 2600-grensen som han ble den fjerde nordmannen til å krysse tirsdag.

Det gjenstår fortsatt tre runder i Moskva, men Tari er uoffisielt på 2603 etter remisen i dag. Det er den samme ratingen Simen Agdestein vil stå med på FIDEs mars-liste. Norge kan dermed få en ny norgestreer mandag.

Møter Giris sekundant

Vidit Santosh Gujrathi. Foto: Maria Emelianova

Vidit Santosh Gujrathi. Foto: Maria Emelianova

17-åringens neste motsander er indiske Vidit Santosh Gujrathi (2673) med svart. Tari tapte for 22-åringen i 11. – og siste runde i Sjakk-OL, men vant det første mtet i Junior-VM i 2014 – også det med svart.

22-åringen har i det siste vært sekundant for Anish Giri på en rekke turneringer, men er selv i ferd med å bli en svært sterk spiller.

Aeroflot Open arrangeres på Russlands største hotell Cosmos og spilles frem til 3. mars. Turneringen er sponset av flyselskapet med samme navn siden 2002 og samler i år 73 stormestere og 21 internasjonale mestere. Tari er rangert som nummer 43 i feltet med 98 deltakere og spiller for å ta nye steg mot verdenstoppen.

Det kjempes om en total premiepott på over en halv million kroner, mens 160.000 kroner går til vinneren. Rosinen i pølsa er imidlertid en invitasjon til superturneringen i Dortmund i sommer.

Turneringen avsluttes med niende og siste runde tirsdag. Alle partiene starter kl 13 norsk tid og kan følges direkte via Chess24.

(Besøkt 1 402 ganger, 2 besøk i dag)

1 kommentar på "Tari irritert etter å ha rotet bort drømmestilling mot Karjakin-sekundant"

  1. Øyvind J. Karstad | 26. februar 2017 på 21:00 |

    Som jeg skrev i går: Når Tari blir mer offensiv og mindre pessimistisk i vurderingen av egen stilling, kan dette bli riktig bra!

Stengt for kommentarer.